Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Comemorare sobră a atentatelor jihadiste comise cu trei ani în urmă la Paris


Președintele francez Emmanuel Macron a adus duminică dimineață un omagiu foarte sobru (conform dorinței familiilor) victimelor atentatelor jihadiste comise cu trei ani în urmă la Paris împotriva publicației satirice Charlie Hebdo și a magazinului Hyper Cacher, informează AFP.
O primă ceremonie omagială a avut loc în fața fostului sediu al Charlie Hebdo, unde pe 7 ianuarie 2015 frații Said și Cherif Kouachi au ucis angajați ai acestei publicații, majoritatea jurnaliști. Ei au fost primele victime din rândul celor 241 de persoane ucise în ultimii trei ani în seria de atacuri teroriste comise în Franța. După intonarea imnului Franței, La Marseillaise, Macron a vorbit cu familiile victimelor. El a fost însoțit la această ceremonie de mai mulți miniștri, de primarul Parisului, Anne Hidalgo, precum și de fostul premier Manuel Valls. O ceremonie similară s-a desfășurat puțin mai departe, la locul unde frații Kouachi l-au ucis pe polițistul Ahmed Merabet, care a încercat să-i oprească în fuga lor de la locul crimei.
Macron s-a deplasat apoi la magazinul evreiesc Hyper Cacher, unde pe 9 ianuarie 2015 un alt jihadist, Amédy Coulibaly, a ucis trei clienți și un angajat, toți evrei. Președintele francez a rămas câteva minute în fața magazinului, unde erau prezenți la comemorare și principalii reprezentanți ai comunității evreiești din Franța. Åžeful statului francez va pleca într-o vizită în China, astfel că el va fi reprezentat luni de ministrul de interne Gérard Collomb la ceremonia în memoria tinerei polițiste Clarissa Jean-Philippe. Chemată pe 8 ianuarie 2015 pentru un banal accident de circulație produs la Montrouge, în sudul Parisului, ea a fost asasinată în plină stradă de Amédy Coulibaly. 
Pe 11 ianuarie 2015, peste patru milioane de persoane au ieșit pe străzile marilor orașe franceze la vaste manifestații sub lozinca ‘Je suis Charlie’, în sprijinul libertății de expresie. Într-un mesaj postat duminică pe Facebook, fostul președinte François Hollande a subliniat că ‘nu trebuie să uităm nimic din acele zile teribile’. ‘Franța poate să fie mândră că a reacționat cu demnitate defilând masiv pe 11 ianuarie împreună cu lideri din întreaga lume, în numele drepturilor omului și libertății’, a mai menționat fostul lider la Elysee în mesajul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?