Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Bătaie de joc! Sute de locuri de parcare nu pot fi atribuite focșănenilor deoarece consilierii PNL și UNPR/PMP nu votează luarea lor în administrare de Parking SA


Peste cinci sute de locuri de parcare din Focșani sunt blocate și nu pot fi închiriate cetățenilor din municipiu din cauza votului politic din Consiliul Local. Proiectul de hotărâre referitor la administrarea locurilor de parcare de către societatea Parking SA a fost discutat de trei ori în ședințele Consiliului Local Focșani, organizate anul trecut, și de fiecare dată singurii care nu au fost de acord cu acesta au fost consilierii PNL și UNPR/ PMP. Din cauza abținerii acestora, proiectul nu a obținut numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, iar locurile de parcare sunt practic ale nimănului.
Deși oamenii au făcute solicitări către societatea Parking pentru a-și rezerva locul de parcare, la acest moment, 510 locuri de parcare nu pot fi închiriate de cetățeni. Aceștia trebuie să se certe în continuare pentru locurile unde își parchează autoturismele sau să îi pândească pe vecinicând pleacă de acasă pentru a îi ocupa locul. Mai mult, se creează și o pagubă de peste 72 mii lei anual în bugetul societății care admnistrează locurile de parcare, aceasta fiind singura care poate presta o asemenea activitate în Focșani.
Cele 510 locuri de parcare sunt pe străzile Longinescu, Războieni, Frăției, Aurora, Mărășești, Moldovei, Poenița și Bucegi. Reprezentanții societății Parking ne-au spus că au foarte multe solicitări pentru locuri de parcare în aceste zone, dar nu au cum să încheie contracte deoarece nu au preluat în administrare parcările. „Oamenii au venit la noi cu cereri pentru locurile de parcare și nu înțeleg de ce nu pot primi aceste locuri. Ei văd vecinii din parcările alăturate care au locuri rezervate și cred că nu vrem noi să le dăm! Trebuie să le explicăm că aceste locuri nu sunt în administrarea noastră și ar fi ilegal să încasăm bani pentru ele”, ne-au spus reprezentanții societății Parking.
Singurii răspunzători pentru această situație sunt consilierii PNL și UNPR, care cred că dacă se abțin de la votarea proiectelor de hotărâri sunt exonerați de responsabilitate în fața locuitorilor din Focșani. Totuși, legislația română prevede că aleșii locali răspund pentru votul lor. Iar cetățenii pot să îi sune pe acești consilieri și să le ceară explicații pentru modul în care votează în Consiliul Local. Numerele de telefon de serviciu ale consilierilor locali focșăneni sunt publice, afișate pe pagina de internet a Primăriei Focșani. Iar dacă mai sunt consilieri care nu răspund la telefon, cetățenii pot veni la ședințele Consiliului Local Focșani pentru a le cere explicații acestora. „Consilierii răspund în nume propriu, pentru activitatea desfășurată în exercitarea mandatului, precum și solidar, pentru activitatea consiliului din care fac parte și pentru hotărârile pe care le-au votat”, spune Statutul aleșilor locali.
Opoziția consilierilor PNL și UNPR/PMP față de societatea Parking nu este nouă. Aceiași consilieri nu au fost de acord cu administrarea a 1500 locuri de parcare din Cartierul Sud și au blocat în câteva ședințe preluarea acestora de către Parking. Aceasta deși parcările erau amenajate, iar oamenii se reclamau aproape zilnic la Poliție. În cele din urmă această situație s-a rezolvat, iar locurile de parcare au fost închiriate cetățenilor.

Evidență online a parcărilor din Focșani

Reorganizarea activității de administrare a locurilor de parcare din Focșani a debutat cu greutate, dar rezultatele au arătat că decizia înființării societății a fost bună. În primul rând, activitatea este transparentă și a fost creat un site cu evidența locurilor de parcare din municipiu administrate de Parking, http://www.parking-focsani.ro/. Oricine intră pe această pagină de internet poate vedea care sunt locurile de parcare închiriate, care sunt autoturismele care au locuri rezervate, dacă sunt pentru persoane fizice sau juridice, pentru persoane cu handicap. Tot aici pot fi descărcate cererile pentru obținerea unui loc de parcare și pot fi obținute informații despre regulile aplicate la atribuirea acestora.
Criteriile de acordare a parcărilor sunt mai drastice. De exemplu, trebuie prezentate documente care să ateste că persoana care solicită locul locuiește legal în zona unde solicită locul de parcare, dar și că este proprietarul autotorismului. Nu în ultimul rând, autoturismul trebuie să aibă ITP valabil, condiție introdusă pentru a evita situațiile în care unele persoanele uitau un autoturism cu anii în parcare. Potrivit regulamentului, „contractarea locurilor de parcare se poate face doar după ce se verifică dacă solicitantul nu deține garaj amplasat pe domeniul public sau privat, dacă nu are curte cu alte posibilități de parcare”. De asemenea, pentru a evita blocarea parcărilor, „contractele de închiriere a locurilor de parcare se pot încheia doar pentru autovehiculele a căror masă maxim autorizată nu depășește 3,5 tone și au o lungime de până la 5 metri”.
Totuși, situația parcărilor din Focșani este încurcată, deoarece încă mai sunt locuri care nu sunt înregistrate corect în evidențe. Astfel, deși anul trecut în evidențele preluate de la Direcția de Dezvoltare erau atribuite circa 3.200 locuri de parcare, în fapt nu erau plătite decât aproape 2.200 locuri. Adică aproape o mie de cetățeni ocupau un loc de parcare fără să îl plătească. Aceste situațiile sunt descoperite treptat, la încheierea noilor contracte de închiriere. De asemenea, încă mai sunt străzi sau spații amenajate pentru parcări care nu au fost preluate în evidențe, iar multe locuri de parcare sunt amenajate pe spații verzi. În municipiu sunt înregistrate circa 30 mii de autoturisme, fără să mai punem la socoteală mașinile luate în leasing sau pe cele cu numere de Bulgaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?