Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Un virus care stimulează imunitatea ar putea fi utilizat pentru a trata tumorile cerebrale (studiu)


Testarea unui tratament potențial eficient împotriva cancerului cerebral a arătat că un virus care este injectat direct în fluxul sangvin poate să ajungă la tumorile aflate în straturile profunde ale creierului și să declanșeze sistemele de apărare din organismele pacienților, care încep să atace și să distrugă cancerul, informează Reuters.
Testele au inclus doar nouă pacienți, însă oamenii de știință consideră că dacă rezultatele experimentului vor putea fi reproduse și în cazul unor studii mai ample, atunci acel „reovirus”, ce există în stare naturală, ar putea fi transformat într-o imunoterapie eficientă pentru pacienții diagnosticați cu tumori cerebrale agresive. „Este pentru prima dată când s-a putut demonstra că un virus terapeutic este capabil să traverseze bariera creier-sânge”, a declarat Adel Samson, medic oncolog la Institutul de Cancer și Patologie din cadrul Universității Leeds din Marea Britanie, coautor al studiului.
Potrivit medicului britanic, studiul a arătat nu doar că un virus poate fi transportat până la o tumoare aflată în straturile profunde ale creierului, ci și că, atunci când el își atinge ținta, „stimulează propria apărare imunitară a organismului pentru ca aceasta să atace cancerul”. Publicat în Science Translational Medicine, miercuri, studiul a inclus nouă pacienți cu tumori care fie se răspândiseră în creier și proveneau din alte zone ale corpului, fie erau gliomuri cu creștere rapidă (o formă agresivă de cancer cerebral).
Toți pacienții erau programați pentru operații ce vizau extirparea tumorilor pe cale chirurgicală. În zilele ce au precedat operațiile, fiecare pacient a primit o doză unică de reovirus, administrat intravenos direct în fluxul sangvin. După ce tumorile au fost extirpate, oamenii de știință au analizat mostre prelevate din ele, pentru a vedea dacă reovirusul a putut să ajungă la celulele canceroase. În unele cazuri, acele tumori se aflau în straturile profunde ale creierului. Pentru toți cei nouă pacienți au fost găsite dovezi care arătau că virusul și-a atins ținta, au spus coordonatorii studiului. Au existat și dovezi care au arătat că virusul replicat a stimulat sistemul imunitar, iar celulele albe, așa-zisele celule T „ucigașe”, au fost atrase spre tumori și au început să le atace.
Întrucât virusul infectează doar celulele canceroase și le lasă în pace pe cele sănătoase, pacienții care au primit acest tratament experimental au raportat doar efecte adverse ușoare, asemănătoare simptomelor unei gripe ușoare. Până la aceste rezultate pozitive, cercetătorii aveau dubii în ceea ce privește capacitatea unui virus de a putea să pătrundă în creier din cauza membranei protectoare hematoencefalice. Injectarea virusului direct în creier este dificilă și potențial periculoasă.
Alan Melcher, cercetător la Institute of Cancer Research din Marea Britanie, coautor al studiului, spune că rezultatele obținute deschid calea spre realizarea mai multor teste cu acest virus, inclusiv pentru folosirea lui în scopul de a determina sistemul imunitar să potențeze efectele benefice generate de chimioterapiile și radioterapiile existente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?