Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Proiectele de investiții ale Primăriei Focșani pentru 2018: anveloparea blocurilor, reabilitarea școlilor, modernizarea străzilor, parcuri și locuri de joacă


    Activitatea primăriei Focșani a fost orientată anul trecut către proiectele pentru atragerea de fonduri europene și realizarea de documentații tehnice pentru investițiile care urmează să fie demarate anul acesta. Primarul Cristi Misăilă a anunțat de la începutul  mandatului că municipiul trebuie să se dezvolte cu ajutorul fondurilor europene. O primă măsură a fost modificarea organigramei Primăriei și creșterea numărului de funcționari care se ocupă de proiecte europene și de investițiile din municipiu.

Anveloparea blocurilor
    Primul proiect demarat de Primărie a fost al realizării anvelopării blocurilor cu ajutorul fondurilor europene. Pentru cei care aderă la acest program și au venituri mici se asigură inclusiv un ajutor de la bugetul local. Deja în Consiliul Local a fost aprobată taxa de reabilitare termică pentru blocurile de locuințe unde vor fi realizate investiții din fondurile europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020.     Obiectivul administrației locale focșănene este de a atrage cât mai multe fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor astfel încât focșănenii să aibă cheltuieli mai mici cu întreținerea dar și un confort sporit în apartamente. Demersurile echipei conduse de primarul Misăilă au început încă de anul trecut când au fost purtate numeroase discuții cu locuitorii din municipiu pentru a le prezenta acest program finanțat din fonduri europene. Acești bani pot fi folosiți atât pentru reabilitarea termică a blocurilor dar și pentru izolarea acoperișului, a subsolurilor sau eficientizarea iluminatului de pe scara blocului. Spre deosebire de alte programe anterioare, reabilitarea termică va fi realizată inițial din banii municipalității urmând ca, ulterior, proprietarii apartamentelor să achite o taxă de reabilitare termică. Aceasta se va plăti eșalonat, pe o perioadă de maxim 10 ani și se va stabili în funcție de venitul net pe membru de familie. Persoanele cu venituri reduse vor plăti cel mai puțin, doar 3,5% din valoarea totală a cheltuielilor care vor fi stabilite pentru fiecare apartament. La nivelul municipiului sunt întocmite deja cereri de finanțare pentru zece blocuri iar la al doilea lot de blocuri se lucrează la documentațiile tehnice pentru a începe depunerea cererilor de finanțare.

Reabilitarea școlilor
    O atenție deosebită este acordată reabilitării unităților de învățământ din municipiu, pentru care au fost identificate surse de finanțare din fonduri europene. Primăria a depus deja cereri de finanțare pentru șapte unități școlare din Focșani, cu o valoare totală a investițiilor de peste 31,8 milioane lei. Pe lista unităților școlare care vor intra în reabilitare se află școlile Duiliu Zamfirescu, Ion Basgan, Anghel Saligny, Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu, Liceul de Artă Gh. Tattarescu, Colegiul Gh. Asachi, Colegiul Valeriu D. Cotea. Pentru patru unități de învățământ, respectiv școlile Ion Basgan, Anghel Saligny, Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu și Colegiul  Valeriu D. Cotea au fost parcurse toate etapele, inclusiv vizita în teren a experților care analizează cererile de finanțare.

Modernizarea străzilor
    Un alt obiectiv al administrației locale este reabilitarea infrastructurii municipiului. Proiectele și documentațiile tehnice realizate în ultimul an vor permite administrației locale să realizeze, în 2018, lucrări de reabilitare și modernizare la 49 de străzi din municipiu. O parte dintre lucrări la străzi vor începe în luna martie a acestui an, cu un prim lot de străzi unde au fost finalizate documentațiile tehnice și pentru care a fost realizată achiziția publică. În funcție de finalizarea documentațiilor și a procedurilor de achiziție publică, vor fi demarate toate lucrările de investiții pregătite pentru 2018.
    Cea mai mare valoare, peste nouă milioane lei, o au lucrăile pe 28 de străzi din municipiu, respectiv străzile Aleea Florilor; Miron Costin; Rodnei; Gheorghe Tatulescu; Diviziei; I.L.Caragiale; Nicolae Titulescu; 1 Mai; Gloriei; Ion Creangă; Moș Ion Roată; Cărăbuș; 13 Decembrie; Mărăști; Albinei; Duiliu Zamfirescu; Emil Racoviță; Transilvaniei; Putnei; Alecu Russo; Cpt.Traian Ionescu; Cartier CFR; Muncitori; Timotei Cipariu; Arh.Ion Mincu; Aleea Școlii; Jiliștei; Podgoriei. Investiția este în stadiul realizării proiectului tehnic și de obținere a avizelor solicitate prin certificatul de urbanism.
    În același stadiu se află proiectul de refacere și modernizare a străzilor Revoluției, Aleea Sudului, Cpt. Crețu Florin, Aleea Parc. Valoarea acestor lucrări depășește 2,6 milioane lei.
    Al treilea lot este cel al străzilor din centrul municipiului, Popa Șapcă, Magheru, Dornișoarei, Fdt. Dornișoarei, Teiului. Valoarea acestor lucrări este de 4,3 milioane lei. Și în acest caz, după obținerea autorizației de construire se va începe execuția lucrării. În cazul străzii Poligonului, investiția de peste 700 mii lei este la stadiul achiziției proiectului tehnic și a execuției lucrării. În același timp, anul trecut au continuat lucrările la străzile Unirea Principatelor și Cotești. Aceste lucrări urmează să fie finalizate anul acesta, cu finanțare de la bugetul de stat și bugetul local.
    Tot de la bugetul local se află în diverse stadii ale documentației tehnice mai multe proiecte de investiții care urmează să fie demarate anul acesta. Este vorba despre reafacerea străzilor Ion Basgan, Cpt. Stoenescu, Panduri cartier Bahne, Al.Sahia, Fdt. Sahia, Lunei, Tănăsescu, Tinereții, Cincinat Pavelescu, Nicolae Săveanu și Focsa.
    Nu în ultimul rând se lucrează la Planurile Urbanistice Zonale pentru câteva drumuri noi în municipiu. Sunt în curs de întocmire studiile și documentațiile necesare pentru străpungerea str. Militari – str. Anghel Saligny, străpungerea str. Cuza Vodă – șoseaua de centură a municipiului. De asemenea se lucrează la PUZ-ul care reglementează drumul de acces preluat de la Ministerul Apărării Naționale către locuințele de pe Calea Munteniei.
    Tot anul acesta vor începe lucrările de modernizare și reabilitare a rețelei de transport a energiei termice în zonele Piața Victoriei, str. Longinescu, str. Războieni. Finanțarea investiției este asigurată de la bugetul de stat, iar după obținerea avizelor și a autorizației de construire se vor demara lucrările.

Parcuri și locuri de joacă
    Activitatea Primăriei Focșani se va concentra în perioada următoare pe dezvoltarea investițiilor care să asigure un climat favorabil de viață tuturor cetățenilor. Administrația locală  își propune crearea de noi locuri de joacă pentru copii, amenajarea parcurilor Nicolae Bălcescu și Teatru. La sfârșitul anului trecut au fost semnate proiectele pentru cele două parcuri care vor deveni mult mai atrăgătoare din punct de vedere al spațiului de recreere, sport și agreement pentru toată populația Municipiului Focșani. Primarul Cristi Misăilă anunța că suprafețele aferente celor două parcuri, circa 16900 mp la Parcul Bălcescu și peste 8000 mp la Parcul Teatru, vor beneficia de modificări, în sensul realizării unor sisteme centralizate de irigații, modificarea sistemului de iluminat, refacerii aleilor pietonale, revizuirii și completării instalațiilor de supraveghere video, montării de ciușmele stradale arteziene. „Ca particularitate, fiecare va avea o alee specială: Parcul Teatru, în Scuarul Petre Liciu, va încerca să onoreze scriitorii locali și naționali, iar parcul Bălcescu va încorpora Aleea Unirii, omagiu Centenarului de anul viitor, cu amplasarea unor statui ale personalităților reprezentative ale Unirii de la 1 decembrie 1918, dar și ale Unirii de la 24 Ianuarie 1859. Se vor avea în vedere și lucrări de conservare, restaurare și ameliorare a vegetației și compozitiei architectural-peisagistice a spațiilor verzi, cu zone florale care să dezvaluie privitorului, secvențial, o succesiune de imagini armonioase și memorabile de-a lungul traseului pe care îl va putea face în parcurile menționate”, anunța edilul.
    În ceea ce privește locurile de joacă din municipiu, inclusiv cel din Grădina Publică, se lucrează la documentația necesară pentru avizarea lucrărilor de intervenție. Pentru locurile de joacă din cartierele Mândrești și Gară este în curs de achiziție studiul de fezabilitate iar pentru locul de joacă de pe strada Peneș Curcanul se lucrează la proiectul tehnic. De asemenea, se lucrează la documentația pentru lucrările de intervenție la locurile de joacă din incinta grădinițelor din Focșani. De menționat că anul trecut au fost demarate lucrările la amenajarea în cartierul Sud a parcului tematic pentru tinerii cicliști din Focșani. Lucrările la această investiție ar trebui finalizate la sfârșitul lunii mai din acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?