Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Franţa: Manuscrise ale marchizului de Sade și de Andre Breton, incluse în patrimoniul naţional


Manuscrisul volumului „Les Cent Vingt Journées de Sodome”, scris de marchizul de Sade, și cel al seriei „Manifestes du surrealisme”, de Andre Breton, loturile vedetă ale primei licitații dedicate bunurilor deținute de compania Aristophil, acuzată de organizarea unei ample escrocherii în detrimentul micilor investitori, vor rămâne în Franța, după ce au fost incluse luni în patrimoniul național, informează AFP. Această măsură interzice scoaterea în afara teritoriului național francez a acestor documente excepționale, care ar fi trebuit să fie propuse spre vânzare la prima licitație dedicată activelor companiei Aristophil.
După clasarea lor în patrimoniul național, aceste obiecte ar putea să ajungă în curând în colecții naționale. Ministrul francez al Culturii „a propus o negociere OTC (over-the-counter) pentru achiziționarea acestor opere”. Comisarul de licitație Claude Aguttes consideră că „această includere în patrimoniul național demonstrează caracterul excepțional al colecțiilor Aristophil”, o companie al cărei faliment i-a făcut pe numeroși mici investitori să își piardă economiile. Casa Aguttes a fost mandatată de Tribunalul Înaltei Instanțe din Paris pentru a organiza vânzarea unui număr de 130.000 de bunuri confiscate de la Aristophil, companie bănuită că s-ar afla în centrul unei escrocherii cu scrisori și manuscrise celebre, plasată în procedură de lichidare.
Licitația de miercuri este prima dintre cele 300 planificate să se desfășoare pe o perioadă de șase ani pentru a dispersa fondurile deținute de Aristophil. Peste 18.000 de creditori, cărora compania Aristophil le-a propus să investească în manuscrise prestigioase, speră că această vânzare va reprezenta începutul unei proceduri de compensare financiară, în contextul în care mai multe proceduri penale și civile sunt în derulare. Manuscrisul autograf al volumului „Les Cent Vingt Journees de Sodome ou l’ecole de libertinage” scris de marchizul de Sade, finalizat în perioada în care el se afla în închisoarea Bastilia, a fost estimat la un preț cuprins între 4 milioane și 6 milioane de euro.
Colecția Andre Breton cuprinde manuscrisul original al volumului „Manifeste du Surrealisme” (estimat între 600.000 și 800.000 de euro), volumul „Second Manifeste du Surrealisme” (estimat între 1 milion și 1,2 milioane de euro), dar și „Poisson soluble I et II”, o serie autografă redactată pe șapte caiete școlare, care conține 114 eseuri de scriere automată (între 2 milioane și 2,5 milioane de euro). Pentru ca negocierile OTC să fie deschise între casa Aguttes și statul francez, trebuie mai întâi ca aceste cinci loturi vizate să fie retrase în mod oficial de la vânzare. Această autorizare va trebui să fie dată de administratorul procedurii de lichidare până miercuri.
Deși este foarte probabil ca Sade și Breton să nu figureze în catalogul licitației, această primă vânzare va propune, totuși, și alte volume de valoare, precum unul dintre singurele două manuscrise de Balzac rămase în colecții private. „Ursule Mirouet” (1841), roman reluat în volumul al cincilea din „La Comedie humaine”, este estimat între 800.000 și 1,2 milioane de euro. Alte loturi propuse spre vânzare sunt „L’Histoire d’Alexandre Le Grand”, de Quinte Curce, și un manuscris al lui Helen Churchill, o supraviețuitoare de pe Titanic, ce a reprezentat una dintre sursele de inspirație aflate la baza filmului omonim regizat de cineastul canadian James Cameron.
Înființată în 2003, compania Aristophil propunea micilor investitori să devină proprietari ai unor manuscrise – în proprietate deplină sau în indiviziune -, pe care firma menționată putea apoi să le răscumpere la finalul unei perioade de cinci ani, cu un preț majorat cu 40% (un randament de 8% pe an). În total, 850 de milioane de euro au fost astfel obținuți. Acest randament trebuia să fie asigurat prin creșterea în valoare a obiectelor pe o piață anunțată ca fiind în plină expansiune și prin împrumutarea acestor documente unor muzee. Însă anchetatorii francezi bănuiesc că aportul noilor investitori servea în realitate rambursării acelora care doreau să își recupereze investiția inițială, conform principiului aflat la baza schemelor piramidale de tip Ponzi.
Președintele fondator al companiei Aristophil, Gerard Lheritier, a fost acuzat în 2015 de escrocherie în bandă organizată și de practici comerciale înșelătoare. Pentru mii de mici investitori, această primă licitație „este o etapă crucială”, a explicat Jean-Marie Leconte, președintele Asociației de apărare a investitorilor în scrisori și manuscrise (Adilema). „Mulți și-au pierdut economiile de-o viață, iar viața lor de pensionari s-a transformat într-un coșmar. Ei doresc foarte mult aceste licitații, se află la capătul resurselor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?