Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Recomandările veterinarilor pentru cumpărăturile de sărbători


Veterinarii vrânceni le recomandă cetățenilor să cumpere produse alimentare numai din unități sau spații autorizate sanitar veterinar. Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vrancea arată că dacă sunt cumpărate din unități autorizate, acest lucru constituie o garanție că, atât carnea cât și alte produse de origine animală sau non-animală, au fost supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un pericol pentru sănătatea publică. Veterinarii au încmit un set de recomandări pentru cumpărăturile de sărbători care sunt realizate în această perioadă.
    Astfel, în cazul în care cetățenii doresc să achiziționeze produse alimentare care se comercializează în cadrul unor târguri organizate în această perioadă, sau din piețe, trebuie să fie atenți la câteva aspecte. Trebuie urmărit, în cazul produselor de origine animală ambalate sau neambalate, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătatea publică și anume: existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele de origine animală; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, condițiile de păstrare, data obținerii după caz, termenul de valabilitate, etc. Porcii se vor sacrifica doar în unități de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine și publicate pe site-ul ANSVSA.
    Este interzisă tăierea porcilor în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spații decât cele autorizate sanitar veterinar. Carcasa de porc rezultată în urma sacrificărilor în abatoare autorizate sanitar veterinar trebuie să aibă aplicată marca de sănătate de formă ovală / hexagonală cu respectarea prevederilor Deciziei nr. 2013/764/UE și ale Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 cu modificările și completările ulterioare. Identificarea cărnii tocate și a cărnii preparate obținută din carne de porc sau care conține carne de porc se realizează cu o marcă de identificare de formă ovală/hexagonală cu respectarea prevederilor Deciziei nr. 2013/764/UE și ale Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 cu modificările și completările ulterioare. Produsele din carne obținute din carnea de porc sau care conțin carne de porc și care au fost supuse unui tratament termic în conformitate cu prevederile Directivei Comisiei nr. 2/99/CE trebuie să fie marcate cu o marcă de identificare de formă ovală conform prevederile Deciziei Comisiei nr. 764/2014/UE și ale Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 cu modificarile si completarile ulterioare. Riscul consumului de carne de porc necontrolată sanitar veterinar îl reprezintă îmbolnăvirea de trichineloză, o boală parazitară care poate provoca paralizii și se poate complica, ducând la deces.

Cum trebuie să arate carnea de porc sau peștele proaspăt

    Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roșie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie să revină la forma inițială, să nu rămână cu forma degetului impregnată. Carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să verifice eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.
    Peștele proaspăt trebuie să aibă ochii lucioși, limpezi, iar branhiile de culoare roz. Dacă peștele este alterat, branhiile sunt cărămizii, solzii se desprind ușor și carnea este moale.
    Comercializarea brânzeturilor către consumatori trebuie să se facă în ambalaje de unică folosință (pungi din plastic sau hârtie cerată de uz alimentar) și să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obținerii, înscrise pe o etichetă atașată pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.
    Este recomandat ca achiziționarea ouălor să se facă din locuri aflate sub supraveghere sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, ceea ce înseamnă că provin de la păsări sănătoase, din ferme autorizate și controlate sanitar veterinar.
    Åži alte produse alimentare care se consumă în mod tradițional în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon, etc. se recomandă a fi achiziționate din spații amenajate și autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate.
    De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.
    Numărul de telefon al DSVSA Vrancea este 0237215561, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranței alimentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?