Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749
Ediția: Vineri 1 noiembrie 2024 Nr. 6749

GALERIE FOTO: Ziua Liceului Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești


„Nu pentru școală, ci pentru viață învățăm”. Data de 29 noiembrie este o zi cu o semnficație aparte pentru Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești. Instituția de învățământ s-a aflat în sărbătoare, marcând prin activități diverse – ateliere de lucru, evocări istorice, program artistic  – ziua de naștere a eroului de la Mărășești, generalul Eremia Grigorescu. În cadrul atelierelor de lucru au fost realizate cocarde tricolore, afișe reprezentative pentru instituția de învățământ realizate de elevii clasei a XI-a B coordonați de prof. Bordeiu Rodica, semne de carte cusute cu motive populare românești și care au cosntituit expoziția „Tradiția nu trebuie uitată”, imnul Liceului.
    Din arhivele păstrate în incinta unității de învățâmânt reiese faptul că fundațiile clădirii, unde astăzi funcționează Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești,  au fost turnate în 1935, dar lucrările au durat până în anul 1938. Recepția finală a imobilului va fi făcută abia în luna mai a anului 1940. În această clădire vor fi adunate efectivele de băieți și fete ale școlii primare cărora li se vor adăuga efectivele claselor complementare ( a V-a, a VI-a și a VII-a).
    Anii celui De-al Doilea Război Mondial vor bulversa iarăși destinul învățământului din Mărășești, când după instalarea trupelor sovietice în oraș, clădirea cea nouă a școlii va fi ocupată de soldați ruși. În seara zilei de 10 octombrie 1945, localul va fi mistuit în mare parte de un puternic incendiu provocat de neglijența soldaților  sovietici. Comunitatea locală se vede nevoită să facă iarăși eforturi financiare și materiale pentru reconstruirea clădirii. În acest scop, pe lângă contribuțiile localnicilor s-au primit și numeroase ajutoare (în bani sau materiale de construcție) de la o serie de instituții ale statului, cum ar fi: Ministerul Afacerilor de Interne, Ministerul de Finanțe,  B.N.R., Ministerul Comerțului și Afacerilor Publice și chiar regele Mihai I s-a implicat în această acțiune.
    După 1948, în actuala clădire au fost înființate primele clase liceale cu profil industrial. După 1974, instituția liceală a fost trecută sub tutela Ministerului Industriei Chimice, pregătind forța de muncă pentru combinatul chimic ce a funcționat în localitate până în preajma anilor ’90. După evenimentele din 1989, unitatea școlară revine în subordinea Ministerului Învățământului și Științei, schimbându-și denumirea în „Grup Școlar Mărășești”.
    În 2012, în memoria celui care la începutul secolului trecut a transformat Mărășeștiul într-un simbol al vitejiei românești, cea mai importantă instituție școlară a orașului a adoptat numele de „Gen. Eremia Grigorescu”.
    Acesta a fost istoricul clădirii și al instituției de învățământ prezentate invitaților –  directori ai altor instituții de învățământ, reprezentanților Primăriei și Consiliului Local Mărășești, reprezentanți ai Ro Design Mărășești, col. (r.) Ion Durnescu, veteran al celui de-al doilea război mondial –  în debutul manifestărilor Ziua Liceului 2017 de către prof. Sanda Burlacu în colaborare cu dna. Director prof. Daniela Iacob, dna. director adjunct Nicoleta Rusu  și consilierul educativ prof. Ionela Andrei.
    În continuarea programului Ziua Liceului 2017 au fost prezentate evocări ale eroilor și eroismului ( `Eroi în bătălia de la Mărășești- 1917„ – eleva Chriac Beatrice, clasa a IX-a A, `Eroii din umbră – Grupul Chilian, spioni pentru armata română in 1917` – eleva Stan Andreea, clasa a XI-a A), personalitatea preotului militar Alexei Mateevici combatant pe frontul de la Mărășești din 1917 și creatorul inegalabilei „Limba noastră”, pasărea măiastră a neamului românesc  precum și despre artizanii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. De asemenea, elevii au prezentat un moment artistic prin care au omagiat limba română și neamul românesc, Unirea tuturor românilor într-un singur stat național independent și unitar.
    La mulți ani, Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești! La mulți ani, România! La mulți ani, români!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?