Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

ULTIMA ORĂ! 3.500 de pompieri cu peste 600 mijloace tehnice, pregătiți să intervină în timpul codurilor galben și portocaliu


Comunicat de presă – IGSU
La nivelul județelor unde sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, peste 3.500 de pompieri cu peste 600 mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale.
În contextul emiterii de către Administrația Națională de Meteorologie a avertizărilor de Cod Galben și Cod Portocaliu, ce prognozează ploi abundente, intensificări ale vântului și ninsori în mai multe zone din țară, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea și gestionarea optima a unor potențialelor situații de urgență.
Astfel, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, s-au dispus măsuri de activare a grupelor operative în cele 7 județe aflate sub incidența Codului Portocaliu (ISU Argeș, ISU Brașov, ISU Buzău, ISU Covasna, ISU Dâmbovița, ISU Prahova și ISU Vrancea) și asigurarea rezervei de personal care să completeze, la nevoie, echipajele de intervenție.
Totodată, în județele unde, din experiența anilor trecuți, există posibilitatea producerii inundațiilor sau fenomenului de zăpor, echipaje ISU monitorizează cursurile de apă pentru identificarea și eliminarea potențialelor stări de pericol pentru comunități.
Inspectoratele pentru situații de urgență cooperează permanent cu celelalte autorități locale, pentru a asigura protecția comunităților în cazul apariției efectelor de vreme rea.
O altă măsură dispusă de IGSU a fost verificarea și cunoașterea situației cu femeile gravide cu sarcina în 7-9 luni, a persoanelor care urmează tratament de dializă sau alte afecțiuni, pentru a putea fi asigurat transportul preventiv al acestora către unitățile medicale abilitate, în cazul manifestării ninsorilor semnificative și a viscolului puternic.
La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii sunt pregătiți să intervină cu cele 36 șenilate cu capacitate mărită de trecere, în sprijinul acestora putând fi solicitate alte 7 astfel de mijloace ale CNAIR, în baza protocolului de colaborare încheiat între instituția noastră și aceasta companie.
De asemenea, pentru misiunile de salvare pot fi utilizate 42 autospeciale pentru transport personal și victime multiple (ATPVM), 32 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum și autospeciale de intervenție la incendii și autospeciale SMURD.
RECOMANDÄ‚RI
Pentru siguranța cetățenilor, recomandăm evitarea pornirii la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcționează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip etc.).
Este important să se urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice și recomandările autorităților centrale și locale.
Evoluția situației din teren este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Național al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
SERVICIUL INFORMARE ȘI RELAÈšII PUBLICE
Începând de luni, ora 16:00 și până marți, ora 16:00, este Cod galben de ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, în Muntenia, estul Olteniei și sudul Moldovei. În intervalul menționat va ploua pe arii extinse, iar cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și izolat 40…50 l/mp. Local în județele Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Ilfov vântul se va intensifica, temporar cu viteze de 55…65 km/h.
În dimineața zilei de marți, precipitații mixte se vor semnala local în Oltenia și pe arii restrânse în Muntenia.
Conform ANM, de luni, ora 16:00 și până marți, ora 18:00, este Cod galben de ninsori însemnate cantitativ, strat de zăpadă, intensificări ale vântului la munte, în Carpații Meridionali și Orientali, sudul și estul Transilvaniei și vestul Moldovei.
În Carpații Meridionali și Orientali va ninge însemnat cantitativ, iar vântul va prezenta intensificări temporare mai ales în zona înaltă, cu viteze la rafala de 55…70 km/h. Îndeosebi în noaptea de luni spre marți și în prima parte a zilei de marți, se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare și în sudul și estul Transilvaniei și vestul Moldovei, unde local se va depune strat de zăpadă.
Începând de luni, ora 20:00 și până marți, ora 16:00, este Cod portocaliu de ninsori abundente, strat consistent de zăpadă, intensificări ale vântului în zonele de munte ale județelor Brașov, Covasna, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeș.
În intervalul menționat, în zonele de munte ale județelor menționate, va ninge abundent, se va depune strat de zăpadă consistent, iar vântul va avea intensificări temporare cu rafale de 55…70 km/h spulberând zăpada și determinând scăderea vizibilității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?