Ediția: Miercuri 12 iunie 2024. Nr. 6647
Ediția: Miercuri 12 iunie 2024. Nr. 6647

Un fost polițist de la Investigarea Criminalității Economice a scăpat de închisoare


    Fostul polițist de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Vrancea, Ștefan Scarlat, a scăpat de pedeapsa la închisoare cu executare în dosarul în care a fost judecat pentru luare de mită. După ce magistrații de la Tribunalul Brăila l-au condamnat la o pedeapsă de patru ani și jumătate de închisoare cu executare, fostul ofițer a contestat soluția, iar dosarul său a ajuns la Curtea de Apel Galați. După mai multe amânări, magistrații de la instanța gălățeană au dat o soluție care îi este favorabilă fostului polițist. Pedeapsa i-a scăzut și s-a dispus suspendarea executării sub supraveghere.
    „Admite apelul declarat de inculpatul Scarlat Ștefan. Desființează în parte sentința penală (…) a Tribunalului Brăila și, în rejudecare: Înlătură din sentința apelată dispozițiile prin care s-a dispus condamnarea inculpatului Scarlat Ștefan pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, (…) (martor denunțător T(…) L(…), și de reținere sau distrugere de înscrisuri (…), precum și cele prin care s-a dispus contopirea pedepselor și stabilirea pedepsei rezultante principale de 4 ani și 6 luni închisoare. (…) achită pe inculpatul Scarlat Åžtefan pentru infracțiunea de reținere sau distrugere de înscrisuri (…) dispune schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de luare de mită (…) (martor denunțător T(…) L(…) în infracțiunea de trafic de influență (…) și, în această încadrare (…) condamnă pe inculpatul Scarlat Ștefan la o pedeapsă principală de 1 an și 6 luni închisoare și pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor civile (…) pe o durată de 1 an. Reduce de la 3 ani închisoare la 2 ani închisoare, pedeapsa principală aplicată inculpatului (…) pentru infracțiunea de luare de mită (…). Reduce de la 3 ani și 6 luni închisoare la 2 ani și 6 luni închisoare, pedeapsa principală aplicată (…) pentru infracșiunea de luare de mită (…) contopește pedepsele principale: 1 an și 6 luni închisoare, 2 ani închisoare și 2 ani și 6 luni închisoare aplicate în cauză, inculpatul Scarlat Åžtefan urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 2 ani și 6 luni închisoare sporită la 3 ani închisoare (…)”, a hotărât instanța.
    „(…) dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii și a pedepsei accesorii aplicate inculpatului Scarlat Åžtefan, pe durata termenului de încercare de 5 ani (…)”, se mai arată în hotărârea instanței.
    Pe durata termenului de supraveghere, fostul polițist a fost obligat să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probațiune Vrancea; să anunțe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reședință sau locuință și orice deplasare care depășește 8 zile, precum și întoarcerea; să comunice și să justifice schimbarea locului de muncă; să comunice informații de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existență. Sentința Tribunalului Brăila a fost apelată și de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați, dar contestația a fost respinsă. Soluția magistraților de la Curtea de Apel Galați este definitivă.

Trimis în judecată la începutul anului 2015

    Fostul ofițer a fost trimis în judecată în luna aprilie a anului 2015 de  procurorii DNA-Serviciul Teritorial Galați. Aceștia l-au acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, instigare la abuz în serviciu și sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri. 
Potrivit procurorilor DNA, la începutul lunii august 2013, polițistul ar fi primit 150 de euro de la un denunțător pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu. Câteva zile mai târziu, omul legii ar fi alimentat autoturismul personal de la benzinăria unui alt denunțător, dar nu ar fi achitat contravaloarea.
„În jurul datei de 4 august 2013, inculpatul Scarlat Ștefan, în calitate de ofițer de poliție în cadrul I.P.J. Vrancea – Serviciul de Investigare a Fraudelor, a pretins o sumă de bani și a primit de la un martor denunțător suma de 150 euro pentru a nu-și îndeplini o atribuție de serviciu, respectiv aceea de a înregistra în evidențele I.P.J. Vrancea un act de constatare din data de 01.08.2013. Respectivul document privea depistarea martorului denunțător în timp ce efectua curse de transport călători în comun, fără a emite bilete de transport acestora. Mai mult, inculpatul a sustras din evidențele I.P.J. Vrancea documentul respectiv, precum și declarațiile luate pasagerilor transportați de martorul denunțător în regim de transport călători în comun. La data de 12 august 2013, inculpatul Scarlat Ștefan, în aceeași calitate, pe fondul unei discuții cu un alt martor denunțător, privind soluționarea unui dosar penal în care acesta avea calitatea de persoană vătămată, și-a alimentat autoturismul proprietate personală cu combustibil în valoare de 270 lei de la o benzinărie administrată de acesta din urmă, fără a achita contravaloarea”, au transmis procurorii DNA la momentul reținerii polițistului, prin intermediul unui comunicat de presă. 
În aceeași informare se mai preciza că anterior, în luna iunie, în timp ce se afla în parcarea unui supermarket din Focșani, polițistul Scarlat ar fi pretins și primit bani de la administratorul unei societăți comerciale. „La data de 4 iunie 2013, în parcarea unui supermarket din municipiul Focșani, inculpatul Scarlat Ștefan a pretins de la administratorul unei societăți comerciale suma de 800 lei și a primit de la acesta suma de 600 lei, în legătură cu o verificare pe care ofițerul de poliție a efectuat-o la data de 6 martie 2013, la punctul de lucru al firmei respective. În data de 25 septembrie 2013, inculpatul Scarlat Ștefan i-a solicitat unui coleg de-al său, agent de poliție în cadrul I.P.J. Vrancea, să nu-i aplice nicio sancțiune contravențională unui om de afaceri, ca urmare a unui controlul efectuat în aceeași zi la firma sa, ocazie cu care fuseseră constatate mai multe nereguli. Prin această «intervenție», inculpatul i-a asigurat omului de afaceri un folos necuvenit prin neaplicarea sancțiunii contravenționale corespunzătoare. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului de Informații și Protecție Internă Vrancea”, se mai arăta în comunicatul procurorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?