Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Despre voluntariat cu Lidia Boc și Viorica Marin care au luat „aurul” Galei Naționale a Voluntarului de Cruce Roșie


    Lidia Boc și Viorica Marin, cele două voluntare ale Filialei de Cruce Roșie Vrancea care au luat „aurul” Galei Naționale a Voluntarului de Cruce Roșie la două categorii – educație pentru sănătate și social – s-au întors acasă de la București încărcate de emoția recunoașterii naționale a dedicării lor în munca de voluntariat. Ele au mărturisit că încă nu le vine să creadă că au obținut aceste distincții, pentru că niciodată, în toată activitatea lor, nu s-au așteptat la vreo recompensă.
    Fără îndoială, pe profesorul Lidia Boc o cunosc mai toți vrâncenii. De mai bine de 20 de ani, ea s-a dedicat trup și suflet educației copiilor, tinerilor, făcând din misiunea sa de voluntar de Cruce Roșie, atât o pasiune cât și o datorie de onoare. De două decenii încoace, activitățile în care s-a implicat au făcut parte cu precădere din domeniul „Educației pentru sănătate și acordarea primului ajutor”, ocupându-se de organizarea și desfășurarea concursului pentru sănătate și acordarea primului ajutor încă din 1998. Oricine a participat la competiția „Sanitarii Pricepuți” a cunoscut-o și apreciat-o. Nu doar că a organizat acest concurs, ci a realizat teste și scenarii pentru echipajele concurente, având și o carte publicată pe această temă, și intitulată „Teste și scenarii pentru surori voluntare de Cruce Roșie, dezastre și Sanitarii Pricepuți”.     De-a lungul anilor, pentru acest concurs a pregătit în ramura „educație pentru sănătate” foarte mulți profesori de biologie și mulți copii. Mai mult, a coordonat proiectul „Colgate pentru sănătate”, la care au participat, în perioada 2016-2017, aproape 6500 de copii vrânceni, iar 35 de cadre didactice au fost formate în vederea susținerii lecțiilor de sănătate. Iar în decurdsul anilor, Lidia Boc și-a manifestat tot interesul și devotamentul pentru activitatea de voluntariat în educația pentru sănătate, fără să aștepte să primească pentru toate acestea, vreun premiu. Dar iată că, de data aceasta, ea a primit cea mai înaltă distincție, pe scena Galei Naționale a Voluntarului de Cruce Roșie. 
„Povestea Crucii Roșii începe cu mulți ani în urmă și a pornit de la un fapt real, o înfruntare armată și o atât de generoasă atitudine a unui om care a simțit că nu poate rămâne indiferent la suferința oamenilor. Transformarea acestui sentiment într-o acțiune de mare amploare, care dăinuiește de peste 140 de ani și care a mobilizat mii de oameni de pe planetă, s-a bazat de la început pe voluntariat, pe acțiuni care reflectă valorile morale fără dorințe materiale sau vedetism. De aici plecând, o întâlnire întâmplătoare între două persoane care se cunoșteau de mult, adică eu și Rodica Davidean, a început drumul meu de circa 20 de ani în marea familie a mișcării de Cruce Roșie și mai ales în celula ei de bază, Filiala de Cruce Roșie Vrancea. Voluntariat nu poate face oricine, trebuie să existe un impuls interior care să genereze bucurie, atunci când poți produce la rândul tău bucurie. Valorile morale generează și fericire, dar trăită singur, neîmpărtășită cu semenii tăi, se transformă în egoism. Aceasta simt ori de câte ori, împreună cu ceilalți voluntari ai Crucii Roșii, ne regăsim acolo unde oamenii au depășit situații dificile din viața lor. Distincția pe care am primit-o mă onorează, dar mă și obligă să onorez încă multă vreme principiile și activitatea Crucii Roșii Vrancea”, a declarat, cu emoție, Lidia Boc.

Viorica Marin – liantul între comunitățile marginalizate

    Deși a intrat în rândul voluntarilor de Cruce Roșie de puțin timp, Viorica Marin s-a implicat cu pasiune și seriozitate în proiectele de tip social, iar cel mai important proiect în care a activat în ultimul an pentru organizația vrânceană a fost „Dezvoltarea Participativă a Comunității”, bazat pe activarea membrilor comunităților marginalizate și angajarea acestora în elaborarea de microproiecte. Viorica Marin este un voluntar de tip special, care a făcut saltul de la statutul de beneficiar social la acela de veritabil agent al schimbării și dezvoltării participative a comunități în Focșani. A reprezentat un liant între comunitățile marginalizate de romi din Focșani în cadrul proiectului de dezvoltare, a facilitat și a asigurat permanent legătura cu familiile defavorizate de etnie romă din proiect.
Ea a sprijinit elaborarea a trei idei de proiect, în curs de finanțare, în sumă de aproximativ 12 mii de euro. „Am cunoscut Crucea Roșie Vrancea prin asistentul social Alina Gârleanu, care m-a tratat de la egal la egal referitor la etnie, ceea ce m-a făcut să mă implic în promovarea ideilor de proiect prin care membrii comunității mele să depășească pragul dintre noi și ei, dintre romi și români. M-am simțit respectată, apreciată și în final provocată să îmi asum responsabilitățile de implicare în schimbarea mentalități celor care de multe ori au fost disprețuiți. Să îi conving că trebuie să ne depășim condiția prin voință și acțiune, nu numai prin cerere. În Crucea Roșie Vrancea, unde am fost identificată inițial ca beneficiar, am înțeles că nu îți trebuie foarte mult să depășești treapta de beneficiar și să urci pe cea de lider de opinie și acțiune. Dezvoltarea Participativă a Comunității, proiect al Crucii Roșii Vrancea, în care lucrez ca voluntar, mă determină să rămân consecventă până la finalizarea implementării proiectelor și să particip la inițierea altora, pentru a-mi responsabiliza comunitatea. Trăiesc și acum emoția urcării pe podium, într-un studio de televiziune, pentru prima dată în viața mea. O dată-n viață!„, a spus Viorica Marin.

Trei voluntari ai Crucii Roșii Vrancea nominalizați în finală

    Pe lângă Lidia Boc și Viorica Marin care au primit onorantele distincții de „Voluntari ai Anului” pentru categoriile lor, Filiala vrânceană de Cruce Roșie a mai avut un voluntar nominalizat ca finalist, și anume Marilena Șerbănuț, iar faptul de a avea atâția finaliști a constituit o mare surpriză dar și un lucru extrem de onorant. „Ca manager al Crucii Roșii Vrancea, ce satisfacție profesională poate fi mai mare decât să vezi trei voluntari ai Filialei nominalizați în finală, din care doi, în urma jurizării, să urce pe podium pentru marele premiu, în aplauzele asistenței din toată țara. Ca om, ce poate fi mai emoționant să vezi cum recunoștința se întoarce spre oamenii în a căror valențe ai crezut! Doamna profesor Lidia Boc, un om de educație și dăruire, lasă importante pagini în istoria Cruci Roșii vrâncene. Viorica este bobul de aur care îmbogățește spiritual semenii. Marilena ca un magnet, prin tinerețe, exuberanță, devotament și apropierea de oameni, deschide linia modernă a voluntariatului și menține pe podium organizația, prin voluntarii ei!”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.   
    Evenimentul „Gala Națională a Voluntarului de Cruce Roșie” a fost prezentat de Iuliana Tudor, ambasador al Crucii Roșii Române, și a fost înregistrat de Televiziunea Română. Gala va fi transmisă pe posturile TVR 1, TVR 2, TVR Internațional și TVR HD în luna decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?