Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Cercetare ‘Salvaţi Copiii’: Aproape jumătate dintre adolescenţii de 16-17 ani petrec pe Internet mai mult de 4 ore pe zi

O treime dintre adolescenţii de 16 – 17 ani (34%) petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe Internet, fiind online între 4 şi 6 ore pe zi, iar 14% depăşesc acest prag, relevă cercetarea sociologică „Internetul în familie”, lansată marţi de organizaţia „Salvaţi Copiii”. Evenimentul a avut loc cu prilejul Zilei Internaţionale a Siguranţei pe Internet. „Organizaţia Salvaţi Copiii organizează în această zi evenimente deosebite pentru a pune în lumină importanţa educaţiei, dar şi protecţiei copiilor în zona de online. Anul acesta ne ocupăm un pic de părinţi. Am făcut şi o mică cercetare să vedem ce ştiu părinţii despre ceea ce fac copiii lor în online şi să vedem ce mijloace avem pentru a-i ajuta pe părinţi să fie cât mai aproape de copiii lor”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele executiv al „Salvaţi Copiii”.

Alexandrescu a precizat că studiul a fost făcut în luna ianuarie în rândul a 2.000 de părinţi care au copii între 7 ani şi 17 ani. Potrivit studiului, vizionarea de conţinut video de către copii şi jocurile sunt principalele activităţi indicate de părinţi. „Vizionarea de conţinut video are incidenţa maximă la copiii cu vârsta sub 5 ani de aproximativ 80% şi scade spre 50% în cazul adolescenţilor. Utilizarea reţelelor de socializare creşte semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pentru Instagram şi Whatsapp, accesate de 86% dintre adolescenţi, urmate de TikTok (70%). (…) Adolescenţii de 16 – 17 ani petrec o perioadă considerabilă de timp navigând pe Internet, 34% dintre ei fiind online între 4 – 6 ore pe zi şi 14% depăşind şase ore pe zi”, conform studiului.

Aproximativ 75% dintre părinţi declară că cea mai mare îngrijorare a lor legată de utilizarea Internetului de către copii este expunerea acestora la conţinut nepotrivit sau posibilitatea ca aceştia să fie contactaţi online de persoane pe care nu le cunosc în viaţa reală. De asemenea, 59% dintre părinţi se tem că ar putea fi victime copiii lor ale infracţiunilor pe Internet. Organizaţia „Salvaţi Copiii” pune la dispoziţia părinţilor ghidul „Copilul tău este în siguranţă pe Internet?”, creat pentru a-i ajuta să aibă o mai bună înţelegere a pericolelor online şi pentru a le oferi suport în sprijinirea copiilor şi adolescenţilor.

Ghidul, care poate fi descărcat de pe https://oradenet.ro/, poate fi adaptat pentru orice grupă de vârstă şi abordează aspecte precum importanţa implicării în educaţia online a copilului sau identificarea riscurilor principale online, oferind modalităţi de intervenţie şi sprijin. „În lumea digitală de astăzi, siguranţa copiilor noştri pe Internet este o responsabilitate comună. Este esenţial ca autorităţile să ne ofere sprijinul necesar, părinţii să fie bine informaţi şi să lucrăm împreună pentru a elimina abuzurile online”, a subliniat Gabriela Alexandrescu.

Prezent la eveniment, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan – Gruia Ivan, a evidenţiat că principalii responsabili pentru modul în care tinerii şi copiii folosesc reţele sunt părinţii şi, apoi, profesorii. (…)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?