Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Consiliul Județean, vizitat de norvegieni și islandezi interesați de promovarea incluziunii romilor


Reprezentanții Consiliului Județean Vrancea au primit, marți, vizita unui grup de norvegieni și islandezi, interesați de promovarea incluziunii romilor din România și de prevenirea discriminării acestei etnii. La întâlnire, care a avut loc în Sala Delegației Permanente a Consiliului Județean, a participat, în calitate de gazdă, conducerea instituției, dar și cea a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Vrancea. Vizitatorii din Norvegia și Islanda au venit în județul nostru în cadrul unei vizite de studiu, în contextul finalizării proiectului „ASPIR – Acces la Servicii Publice pentru Integrarea Romilor din județul Vrancea”, implementat de CJRAE Vrancea, în parteneriat cu Consiliul Județean și Intercultural Iceland (partener din statele donatoare).
În deschiderea discuțiilor, reprezentanții Consiliului Județean le-au prezentat invitaților din țările nordice câteva informații relevante despre județul Vrancea și despre potențialul său economic și turistic, punctând faptul că administrația publică județeană are ca obiectiv prioritar îmbunătățirea infrastructurii județene, în scopul atragerii turiștilor și investitorilor români și străini.
La discuții a fost prezent și un reprezentant al comunității rome, care a subliniat foarte buna colaborare cu autoritățile locale și județene și faptul că la nivelul județului Vrancea nu s-a pus problema discriminării etniei rome. Reprezentanții instituțiilor vrâncene le-au vorbit norvegienilor și islandezilor despre proiectele derulate de autorități în direcția reducerii abandonului școlar în rândul comunităților vulnerabile de romi, cu posibilități financiare reduse. Unul dintre aceste proiecte este „ASPIR – Acces la Servicii Publice pentru Integrarea Romilor din județul Vrancea”. Beneficiare ale proiectului au fost persoane din mai multe localități vrâncene, unde mai mult de 5% din totalul populației este de etnie romă (municipiul Adjud, orașul Mărășești, comunele: Slobozia Bradului, Tâmboiești, Chiojdeni, Homocea, Ciorăști, Sihlea), dar și cu populație semnificativă de etnie romă (comunele Pufești, Vulturu, Bordești, Răcoasa, Suraia, Tulnici, Măicănești).
Principalele obiective ale proiectului ASPIR au fost: stabilirea unor rețele de transfer de bune practici între autoritățile locale, școli, ONG-uri și comunitatea romă și desfășurarea unor training-uri și seminarii pentru dezvoltarea competențelor și expertizei reprezentanților autorităților locale și profesioniștilor implicați în domeniul incluziunii sociale, precum și pentru dezvoltarea abilităților de integrare socială a 400 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile. În cadrul acestui proiect, reprezentanții CJRAE s-au deplasat în Norvegia și Islanda, pentru un schimb de experiență cu partenerii lor. Perioada de implementare a proiectului a fost mai 2015 – ianuarie 2017. Proiectul a fost susținut financiar prin programul RO10-CORAI, program finanțat de Granturile SEE 2009-2014 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?