Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Coman (ANPDCA): Avocatul Copilului are capacitatea de a trage o instituție de mânecă să-și facă treaba


Președintele Autorității Naționale Pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), Gabriela Coman, a declarat joi că Avocatul Copilului are capacitatea de „a trage” o instituție „de mânecă” pentru a-și face treaba, deoarece este independentă de administrațiile centrale și de prestatorii de servicii. „Este o instituție separată de celelalte, independentă de celelalte, adică independentă de cel care a făcut politica de la centru și de cel care e prestator de servicii și fiind independentă are capacitatea de a trage pe cineva într-adevăr de mânecă să-și facă treaba, inclusiv o instituție (…) Avocatul Copilului este o instituție independentă pe de o parte de instituțiile care fac politicile, adică de administrațiile centrale (…) și independentă de cei care prestează anumite servicii pentru copii, adică organizații neguvernamentale sau servicii la nivel local. Fiind independentă, are capacitatea de a analiza în profunzime sesizările pe care copiii le vor adresa acestei instituții vizavi de drepturile care le sunt încălcate de alte instituții ale statului”, a spus Coman, la o dezbatere despre proiectul de lege prin care se înființează Avocatului Copilului, aflat în discuție în Parlament. Ea a precizat că AP va primi sesizări pe care copiii sau reprezentanți legali ai acestora le adresează vizavi de felul în care una dintre instituții nu a făcut ceea ce trebuia prin lege. 
Ramona Chirilă Lohan, consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, a declarat că premierul Mihai Tudose consideră că toți copiii trebuie să aibă acces la educație și sănătate de calitate, să aibă drepturile respectate și garantate. Ea a menționat că, în urma creării Avocatului Copilului, problematica drepturilor copilului va fi monitorizată îndeaproape și de sine stătător. 
Președintele executiv al organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, a spus că, prin adoptarea proiectului de lege de modificare și completarea a Legii 35/1997, legea de organizare și funcționare a instituției Avocatului Poporului, România poate deveni până la sfârșitul anului cea de a treizeci și șasea țară europeană care va avea o instituție independentă sau un departament de promovare și protecție a drepturilor copilului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?