Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Simpozion internațional ”Mit și adevăr în învățământul transnistrean”, la Colegiul Emil Botta Adjud


Cea de a IV-a ediție a Simpozionului Internațional „Mit și adevăr în învățământul transnistrean” a avut loc, la finalul săptămânii trecute, la Adjud. Evenimentul a fost unul special, fiind organizat în cadrul manifestărilor dedicate Colegiului Național „Emil Botta”, activitatea bucurându-se de o audiență deosebită. Simpozionul are o semnificație aparte deoarece se știe că, în Transnistria, românii sunt dezavantajați, iar prin proiectele derulate de profesorii și elevii de la Colegiul Național „Emil Botta” Adjud se creează posibilitatea menținerii conștiinței naționale.
La eveniment au participat aproximativ 120 de invitați. Și așa cum era de așteptat, pe lângă oaspeții din Transnistria, au luat parte mulți profesori și oameni de cultură din Adjud, Mărășești și localitățile din zona de nord a județului Vrancea, din Bacău sau Sibiu, la simpozion fiind prezenți și profesori universitari, dar și membri ai Academiei Române, precum Cătălina Chelcu, cercetător științific la Academia Română, sau Marius Șpechea de la Universitatea Sibiu. De peste Nistru au venit, printre alții, Nicolai Èšveatcov, consilier al Președintelui Republicii Moldova pe probleme de reintegrare, Alexandru Zubko, șeful secției de prevenire a torturii de la Oficiul Avocatului Poporului. „Este a patra ediție a acestui simpozion și au fost invitați profesori și elevi din șase școli de peste Nistru. Suntem bucuroși că acest eveniment s-a bucurat de fiecare dată de succes”, ne-a spus profesorul Dumitru Emil, directorul Colegiului „Emil Botta” Adjud.
Dacă în prima parte a seminarului o pondere însemnată au avut aspectele considerate științifice, în cea de a doua parte reprezentanții unităților școlare din Transnistria au captat atenția auditoriului prin prezentarea problemelor cu care se confruntă învățământul cu grafie latină în stânga Nistrului. Aceștia au lăsat să se înțeleagă că fiecare oră susținută în limba română este o adevărată provocare, profesorii și elevii făcând sacrificii deosebite, deoarece sunt supuși intimidării.

Cadrele didactice prezente la seminarul internațional au fost emoționate de problemele cu care se confruntă românii de dincolo de Nistru, susținând că aceștia sunt adevărații eroi ai neamului românesc. Atâta vreme cât ei vor promova limba și istoria națională, România ca entitate geo-politică va exista.
Trebuie spus faptul că profesorii prezenți la Adjud au evidențiat că în Transnistria nu au posibilitatea să comunice între ei, iar prezența lor în România este chiar o oportunitate de a comunica.
La acest eveniment au participat șase directori de școli cu predare în limba română, din cele opt câte sunt în Transnistria. Profesorii au fost însoțiți de un număr de elevi care au putut participa și la ore, vineri, 10 noiembrie. Profesorii de la Colegiul Național „Emil Botta” Adjud intenționează ca în primăvara anului viitor să organizeze un seminar internațional cu profesori și elevi din Transnistria și din Timocul Sîrbesc, Serbia.
Până atunci însă, va apărea și numărul 8 al revistei „Nota Bene”. În paginile revistei publică, deopotrivă, elevi și profesori, deși se adresează cu precădere elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?