Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Președintele României, premierul și toți românii, invitați de Consiliul Județean Vrancea să planteze stejari în „Parcul Memoriei Naționale – RoMândria”


Acțiunea de plantare a primei serii de stejari, în cadrul Parcului Memoriei Naționale – Mărășești – RoMândria, va debuta pe data de 18 noiembrie, sâmbăta viitoare, la Mărășești. Consiliului Județean Vrancea a aprobat, ieri, în ședință extraordinară, demararea Proiectului Parcul Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate”. Primii 50.000 de stejari vor fi plantați sâmbătă, 18 noiembrie 2017, pe o suprafață de 10 hectare.
    La acțiunea de sâmbăta viitoare, Consiliul Județean Vrancea a transmis invitații de participare președintelui României, Klaus Iohannis, prim-ministrului Mihai Tudose, viceprim-miniștrilor Paul Stănescu (Ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene), Grațiela Leocadia Gavrilescu (Ministrul Mediului), miniștilor din Guvernul României, președinților Camerei Deputaților, Liviu Dragnea și Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precum și parlamentarilor vrânceni.
    Primul stejar al viitoarei păduri a fost plantat în memoria eroinei Ecaterina Teodoroiu, cu ocazia amplelor manifestări care au avut loc la Mărășești în data de 6 august 2017. Plantarea puieților și derularea procedurilor necesare punerii în operă a acestei idei vor fi etapizate până la finalul anului 2018, când România celebrează Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Proiectul Parcul Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RoMândria va demara sâmbătă, 18 noiembrie 2017, cu prima etapă de plantare, pe o suprafață de 10 hectare, a 50.000 de puieți de stejar brumăriu. „La această acțiune este așteptată o largă prezență națională, circa 3.000 de voluntari urmând să participe la plantare. Numeroase ONG-uri, instituții publice și sponsori din mediul privat și-au manifestat intenția de a participa și de a susține acest eveniment de amploare. De asemenea, la Mărășești va fi prezent și un grup de 100 de copii, care vor veni din Ucraina și din Republica Moldova pentru a-și aduce contribuția la realizarea acestui memorial”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Vrancea.
    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, face un apel public către toți românii care doresc să se alăture celor aproximativ 3.000 de voluntari implicați în campania de plantare a stejarilor să vină la Mărășești sâmbătă, 18 noiembrie 2017, pentru a scrie împreună istoria începutului Parcului Mândriei Naționale. „Numele tuturor voluntarilor care vor participa la evenimentul de sâmbătă, 18 noiembrie 2017, începând cu ora 9.00, la Mărășești, va fi făcut public pe site-ul Consiliului Județean Vrancea. De asemenea, la finalul lucrărilor de realizare a parcului, numele tuturor voluntarilor se vor regăsi într-o capsulă a timpului, care va fi îngropată în zona centrală a acestui loc închinat memoriei eroilor români căzuți în Primul Război Mondial”, se mai arată în comunicatul de presă.
    Ideea excepțională de a crea un monument viu în „orașul erou” Mărășești, pe o suprafață de 75 ha, sub forma unui parc deschis publicului, s-a născut în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri și din dorința de a onora memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial. Consiliul Județean Vrancea este coordonatorul campaniei Parcul Memoriei Naționale „Stejarii României – 100 de ani de istorie și demnitate” RoMândria, alături de postul de televiziune Antena 3 – partener inițiator și Ministerul Apărării Naționale (MAPN), Regia Națională a Pădurilor- Romsilva, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, în calitate de parteneri.

Câte un stejar pentru fiecare ostaș căzut pe câmpurile de luptă

    Referitor la acest proiect, președintele Marian Oprișan a scris pe pagina de facebook a administrației județene: „Consiliul Județean Vrancea a îndeplinit principala misiune legată de celebrarea Centenarului Primului Război Mondial, context în care a venit în contact cu numeroase autorități publice centrale și locale, ONG-uri și instituții media, care și-au manifestat dorința de a contribui la momentele de aducere aminte a jertfei eroilor români care și-au sacrificat viețile în speranța dobândirii libertății neamului și creării unei Românii Unite. Din dorința de a onora memoria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial, s-a născut ideea excepțională a creării unui monument viu în „orașul erou” Mărășești: o plantație de stejari pe o suprafață de 75 ha, sub forma unui parc deschis publicului, în apropierea Mausoleului Mărășești, unde vor fi plantați 350.000 de stejari. Numărul puieților a fost ales astfel încât fiecare erou căzut în Primul Război Mondial, care și-a jertfit viața pentru realizarea Marii Uniri de la 1918, va avea câte un stejar în Parcul Memoriei Naționale”.
    Consiliul Județean Vrancea a organizat, anul acesta, cu ocazia  „Centenarului Marelui Război – Vrancea Eroică 1917-2017”, ample manifestări atât la Focșani, dar și la Soveja, Mărăști și au culminat cu manifestările organizate în data de 6 august la Mărășești. Atât la Mărăști cât și la Mărășești au participat înalți oficiali ai statului român în frunte cu președintele Klaus Iohannis. La Mărășești, alături de șeful statului s-au aflat majoritatea miniștrilor din Guvernul României, în frunte cu premierul Mihai Tudose, dar și președinții celor două camere ale Parlamentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?