Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

GALERIE FOTO: Junincuțe și purcei, varză pentru murat sau căciuli pentru iarnă, la Târgul de la Tichiriş


În ciuda vremii mohorâte și a frigului de afară, vrâncenii de pe Valea Zăbalei au mers la Târgul de la Tichiriș din comuna Vidra, care a avut loc ieri, cu ocazia sărbătorii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”. Într-un număr destul de mare, oamenii au mers la târg să-și mai cumpere cele ce le sunt necesare în gospodărie, fiind un bun prilej de a-și cumpăra cele de trebuință la prețuri mici. Cei mai mulți au mers la Tichiriș ca să cumpere varză pentru murat, ardei, cartofi, porumb sau ghete pentru iarnă. Mulți dintre cei prezenți erau persoane în vârstă, din zona de munte a județului, care preferă aceste târguri pentru că sunt mai aproape de casă, căci distanța până la Focșani este mult prea mare pentru ei, mai ales dacă nu au mașini.
„Eu sunt de la Năruja și vin mereu la bâlci. Sunt și cu soția. Ea e pe partea cealaltă, se uită la ghete. Eu mă uit de vreo căciulă mai groasă. Na, de acum vine iarna! Vreau să iau niște varză, ca să punem la murat pentru iarnă. E mai ieftină ca la Focșani. Mai luăm și niște cartofi și plecăm”, mi-a zis nea Iuga. Și Niculina Negru, din Nereju, a venit la cumpărături, însoțită fiind de fiul ei Adrian. „L-am  luat pe Adrian și am zis să venim și noi puțin la Tichiriș. Nu am ceva anume de cumpărat. Ne uităm să vedem ce mai e pe aici. Eu mi-am luat până acum două perechi de ghete din piele. Nu sunt noi, dar sunt foarte bune. Băiatul meu nu și-a luat nimic încă. El e mai mofturos”, mărturisește Niculina.
Alte persoane au venit la târg ca să cumpere sau să vândă animale. O bătrânică de prin zonă a venit să se uite la văcuțe. „Aș vrea să iau o junincuță. Dacă găsesc una care să îmi fie dragă și la un preț mai bun, o iau chiar azi. Prima dată mă uit. Nu mă grăbesc. Dacă nu găsesc acum, atunci altădată. Oricum azi nu aveam ce face pe acasă pentru că e sărbătoare și nu se muncește. Mă mai plimb și eu. Era păcat să nu vin, dacă tot a fost bâlciul aici în zonă”, a spus femeia, care este din Bârsești. Gheorghe, din Paltin, a venit la târg ca să cumpere purcei. „Am venit să iau niște grăsunei. Nu vreau să dau mai mult de 500 de lei pe ei. Mă mai uit pe aici să văd care-s mai frumoși. Am și un vecin cu mașină și îi pun la el”, zice bărbatul. „Nu am venit să iau ceva anume. Mi-am luat nevasta și am zis să venim și noi. Dacă găsim ceva ce ne place, atunci cumpărăm. Ne mai uităm să vedem cu cât se dau animalele, mâncăm un mic, bem o bere, mai căscăm ochii pe aici și după, plecăm la casele noastre”, mi-a spus un bărbat din Nistorești.
Aceste târguri sunt binevenite pentru mulți dintre oamenii care locuiesc la țară, deoarece așa mai pot să vândă și ei câte un animal sau să cumpere. De asemenea, bâlciurile reprezintă un bun prilej și pentru comercianți. Chiar dacă vânzările nu merg tocmai bine și prețurile se negociază mult, ei spun că fiecare ban este bun. La târg se găseau, ieri, diverse lucruri, de la grâu, porumb, cartofi, ceapă, varză, fasole, ardei, carne, oale, ceaune, îmbrăcăminte, încălțăminte, covoare, pături și pilote, până la pomi, produse de uz caznic, portofele, jucării, drujbe, potcoave, hățuri, mături, încărcătoare, ba chiar și telefoane.
Aceste bâlciuri sau iarmaroace, cum le numesc locuitorii din zona de munte a județului, sunt organizate frecvent la sărbători mari. Târgul de la Tichiriș, de pe 8 noiembrie, este printre ultimul de acest gen din an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?