Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Rubrica de nutriție. Cui îi e frică de colesterol?


Majoritatea oamenilor nu au nici o idee despre ceea ce este de fapt colesterolul. Mulți confundă colesterolul cu grăsimea.
Viața fără colesterol ar fi imposibilă. Membranele celulare, care înfășoară și protejează conținutul interior al tuturor celulelor, trebuie să conțină colesterol pentru a funcționa corect. Colesterolul contribuie la fermitatea membranelor și împiedică destrămarea ei. Multe din componentele esențiale ale corpului sunt realizate din colesterol (în special hormonii): estrogenul, testosteronul, progesteronul, cortizolul, vitamina D, secreția biliară (necesară pentru absorbția grăsimilor și a vitaminelor), sinapsele creierului (schimbul de neurotransmițători), învelișul din mielină (izolează celulele nervoase), etc.

Cât de mult colesterol trebuie să mâncăm? Deloc. Colesterolul este atât de important încât organismul poate face colesterol din grăsimi, carbohidrați sau proteine. Chiar dacă mâncați o dietă complet lipsită de colesterol, așa cum fac veganii, corpul dumneavoastră va face în continuare colesterol.

Ce alimente conțin colesterol? Întrucât fiecare celulă animală conține colesterol, toate alimentele de origine animală conțin colesterol. Anumite alimente de origine animală – ficat, gălbenuș de ou, grăsimi din lactate, organe și creier – sunt în special mai bogate în colesterol. De ce este așa? Ficatul este locul în care organismul produce colesterol. Gălbenușurile de ou conțin colesterol mai mult deoarece puiul în creștere are nevoie de el pentru a construi celule noi. Grăsimea din lapte conține o mulțime de colesterol, deoarece bebelușul are nevoie de el pentru a construi celule noi. Organele glandulare (pancreas, rinichi etc.) conțin mai mult colesterol, deoarece glandele produc hormoni, iar hormonii sunt făcuți din colesterol. Creierul conține cantități foarte mari de colesterol (în învelișul de mielină cu care își izolează circuitele electrice ale neuronilor).

Dacă mănânc alimente bogate în colesterol va crește nivelul de colesterol din sange? Da, dar numai dacă corpul tău are nevoie de mai mult colesterol. Celulele care alcătuiesc partea interioară a intestinului subțire (pe unde se absorb nutrienții) conțin, fiecare, molecule de transport (NPC1L1) care absorb colesterolul. Cu toate acestea, în cazul în care organismul nu are nevoie de mai mult colesterol, există și alte molecule (ABCG5/8) care pompează colesterolul înapoi în intestin pentru a fi eliminat din organism. Acesta este motivul pentru care este practic imposibil ca colesterolul din alimente să provoace „colesterol ridicat”. Celulele intestinale știu exact cât este nevoie și nu vor permite absorbția suplimentară.

Cum produce corpul colesterolul?
Toate celulele își pot face propriul lor colesterol, dar celulele hepatice sunt mai specializate în productia lui. Numai celulele hepatice sunt capabile să facă mai mult decât au nevoie ca apoi să fie transportat în alte părți ale corpului.
Este nevoie de mai mult de 30 de reacții chimice pentru a construi o moleculă de colesterol. Cel mai important dintre acești pași este pasul 3, în care este implicată o enzimă superimportantă (HMG-CoA reductază) ce este influențată de nivelul de colesterol din interiorul celulei și de nivelul de insulină din sânge. Biochimia din spatele acestor procese este complexă, dar vă las pe voi să faceți legătura între zahprul pe care îl consumați (mai mult zahăr=mai multă insulină) și nivelul de colesterol.

Și acum povestea cu colesterolul bun și colesterolul rău. Pentru cei ce și-au facut analizele poate au aflat de HDL (highdensitylipoprotein) – aka colesterolul bun și LDL (lowdensitylipoprotein) – aka colesterolul rău.
Particulele HDL colectează colesterolul în exces din corp și îl duc înapoi în ficat pentru a fi eliminat din organism dacă nu avem nevoie de el. Nivelele de HDL mai mari sunt considerate un semn bun. Particulele LDL transportă colesterolul, produs de ficat, în restul corpului, acolo unde este nevoie (de exemplu, după o operatie, nivelul colesterolului crește foarte mult pentru că sunt multe țesuturi de reparat). Se crede că nivelurile scăzute de LDL sunt un semn bun. Lucrurile sunt un pic mai complicate aici, particulele de LDL există într-o varietate de forme. Pot fi mari și „pufoase” sau mici, dense și oxidate (deteriorate). Alea mici sunt beleaua. Din păcate, testele standard de sânge nu vă pot spune care este tipul de LDL pe care îl aveți, deoarece împachetează împreună toate tipurile de particule LDL. Trebuie să specificați atunci când mergeți la analize că vreți un test de mărime a particulelor de LDL.

Dan Ocheșelu, nutriționist

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?