Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Ghebele, „vedetele” din Piața Moldovei


Ghebele sunt cele mai căutate în această perioadă. Spre plăcerea cumpărătorilor, în Piața Moldovei încă mai sunt comercianți care au ghebe pe tarabe. Cei mai mulți vânzători spun că își procură marfa din pădure și, pentru a nu păți la fel ca tânărul din Vidra, care a fost atacat de urs, atunci când era la cules de ghebe, ei merg în grupuri mari. „Am auzit de incident. Ne este puțin frică acum, dar ne ducem să mai facem și noi rost de bani. Mergem mulți, în grupuri mari și uneori mai luăm și câini cu noi”, ne-a spus un vânzător de ghebe. Vremea ploioasă din ultimele zile poate fi de partea comercianților care își procură marfa din natură. „De acum ghebele sunt cam pe sfârșite, dar poate se mai fac după ploile astea. Asta dacă nu va fi prea frig”, afirmă un vânzător.
    Așadar, focșănencele încă mai au posibilitatea de a-și procura ghebe pentru zacuscă sau pentru a le conserva. Acum ghebele sunt mai puține față de săptămâna trecută sau acum două săptămâni, iar gospodinele se grăbesc să le cumpere. „Sunt doar de jumătate de oră în piață și am vândut foarte multe lădițe cu ghebe. Mai am doar câteva. Chiar se vând. Cumpără lumea, mai ales acum pe ultima sută de metri. Și ghebele sunt frumoase, am marfă proaspătă. Eu sunt de la Jitia, acolo sunt ghebe. Culeg în fiecare zi, dar mai cumpăr și de la tata și mama. Sunt bătrâni și nu pot veni în piață. Așa mai fac și ei un ban”, mi-a zis Gabriela, o vânzătoare.

    Un kilogram de ghebe s-a vândut, zilele acestea, la prețul de 4 lei, 5 lei sau 7 lei. Bineînțeles, prețul lor poate varia și în funcție de momentul zilei, dimineața fiind mai scumpe, aproximativ 10 lei. Unii cumpărători nu prea s-au grăbit să le cumpere, din cauza prețului cam piperat, „Tot am așteptat să se mai ieftinească ghebele, erau prea scumpe la început, 22 de lei, mai scumpe decât carnea. Ce-i drept înainte erau mai multe, aveai de ales. Familia mea este înnebunită după zacusca de ghebe. Vreau să fac mai multă ca să trimit și la copii în Italia. Voi lua vreo 20 de kilograme de ghebe și după mă duc să cumpăr și ardei, morcovi și ceapă„, mi-a spus tanti Ioana.
    Tanti Ioana și o vânzătoare au dezvăluit din rețetele lor secrete, care au ca ingredient principal ghebele. Acest soi de ciuperci este perfect pentru zacuscă, ciulama sau conserve. Pentru zacuscă sunt necesare următoarele ingrediente: ghebe, ardei kapia sau gogoșari copți, suc de roșii, piper boabe, sare, foi de dafin și ulei. Se curăță toate legumele. Se fierb ghebele cu sare, se scurg de apă și se dau la mașină. Se călește puțin ceapa și după se adaugă apă peste ca să fiarbă. După ce a fiert ceapa, se adaugă ardeii copți, taiați fâșii sau dați prin mașina de tocat, și se mai lasă la fiert câteva minute. Se potrivește de sare. Peste ardei și ceapă se adaugă ghebele și se amestecă aproape continuu. Se adaugă sucul de roșii, piperul și foile de dafin. Zacusca este gata atunci când uleiul iese la suprafață.
    Pentru ciulama trebuie: ghebe, o cană, lapte, făină, ceapă, sare, piper, pătrunjel verde și smântână. Ceapa trebuie tocată mărunt și trebuie pusă la călit. Se adaugă ghebele tăiate și se acoperă cu un capac, ca să fiarbă în suc propriu. Din când în când, se mai adaugă puțină apă, ca să nu se ardă. Când sunt pătrunse, se adaugă sare, piper, puțină făină amestecată cu lapte rece. După 5 minute se pune smântâna, se mai lasă la fiert 5 minute, iar la final se presară pătrunjel verde. Acest preparat se servește cu mămăligă. Pentru aceste rețete nu sunt necesare anumite cantități de ingrediente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?