Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

VIDEO şi GALERIE FOTO: Elevi de la Cuza în redacția Monitorul de Vrancea; jurnaliștii au avut un invitat surpriză pentru tineri


Câțiva elevi pasionați de jurnalism, de clasele a IX și a X-a, de la Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza Focșani, însoțiți de profesoara de limba română Teodora Bentz, au vizitat, ieri, redacția cotidianului Monitorul de Vrancea. Vizita a avut loc în cadrul evenimentului intitulat „Săptămâna mondială a Educației Media”, eveniment marcat în perioada 25 octombrie – 1 noiembrie și instituit de UNESCO.
Cu această ocazie, elevii au putut vedea unde, cum și cine scriu cele mai citite și interesante știri din presa vrânceană. Redactorii le-au vorbit elevilor despre frumusețea meseriei, dar și despre greutățile cu care se confruntă zilnic un reporter, despre cum este organizată o redacție de știri și despre cât de mulți oameni contribuie la realizarea produsului final: ziarul, ce ajunge zilnic în casele oamenilor, fie în format tipărit, fie on-line. Atât redactorii, cât și colegii din departamentele tehnice au vrut să le împărtășească tinerilor din experiențele lor, le-au vorbit despre prietenie, dar și despre o altfel de familie, cea de la serviciu. De asemenea, elevii au aflat despre cât de important este să comunici, să relaționezi cu oamenii cu care intri în contact, să îi asculți, să vrei să îi ajuți atunci când au nevoie, despre mândria de a fi primul care publică o anumită știre. Reporterii le-au mai spus elevilor că și ei sunt oameni, că plâng atunci când scriu despre evenimente tragice, că au emoții, pe care le transmit și cititorilor atunci aceștia le citesc textele. 
Reporterii Monitorul de Vrancea le-au pregătit invitaților și profesoarei care i-a însoțit, Teodora Bentz, o surpriză. L-au invitat la discuții pe inspectorul școlar general adjunct, profesorul Aurel Șelaru, care și-a început cariera profesională chiar în redacția Monitorul de Vrancea. Acesta și-a adus aminte cu plăcere de vremurile când stătea mai toată ziua pe teren, când lua interviuri celor năpăstuiți de soartă sau conducătorilor țării ori unor mari vedete internaționale.

Musafirii s-au arătat interesați de această profesie, au pus întrebări, au luat notițe și au promis că își vor așterne și ei pe hârtie impresiile întâlnirii cu ziariștii. Au primit și teme pentru acasă. Pentru început vor scrie despre experiența de la sediul cotidianului Monitorul de Vrancea, apoi vor scrie și despre alte subiecte, specifice vârstei lor. Cotidianul Monitorul de Vrancea este deschis pentru toți cei care vor să învețe tainele meseriei de ziarist, care vor să cunoască oameni, să fie în mijlocul lor și să informeze corect. Și cum orice gazdă își așteaptă musafirii cu ceva bun, după discuții, toată lumea a socializat la un pahar cu suc și o prăjitură.

Astăzi, la Colegiul Cuza, începând cu ora 13.00, în cadrul aceluiași eveniment, se va desfășura o activitate coordonată de profesoara Livia Marcu, avându-i ca invitați pe Cristina Măstăcan, de la Centrul de Jurnalism Independent, fostă elevă a unității de învățământ, și pe inspectorul școlar general adjunct, profesorul Aurel Șelaru. Va mai fi un „meci” demonstrativ de dezbateri academice și o discuție despre știrile false.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?