Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO şi GALERIE FOTO: Ceremonie militară de Ziua Armatei României, în Garnizoana Focşani


Ziua Armatei României a fost celebrată ieri și de militarii Garnizoanei Focșani. Manifestările s-au derulat la Mausoleul Eroilor Sud și au cuprins slujba de pomenire a eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, prezentarea mesajelor autorităților locale și județene și depunerea de coroane. Tot miercuri, între orele 09.00 și 13.00, la sediile Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată Unirea Principatelor și Brigăzii 8 LAROM Alexandru Ioan Cuza, dispuse pe Bdul. București, a avut loc Ziua Porților Deschise. Activitatea, prilejuită de sărbătorirea Zilei Armatei României, a cuprins prezentarea marilor unități, a armamentului și tehnicii de luptă din dotarea structurilor.
    Vicepreședintele Consiliului Județean, general de brigadă Ionel Cel Mare, a dorit să le mulțumească, în numele instituției, tuturor militarilor români  pentru patriotismul și curajul de care dau dovadă în fiecare zi. De asemenea, edilul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, și-a exprimat recunoștina față de sacrificiul militarilor. „Mă adresez dumneavoastră cu mare respect, cu respectul datorat înfăptuirii istorice care azi ne dă voie să stăm drepți în fața lumii întregi și anume victoria în lupta dramatică de la Carei și Satu Mare, pentru desăvârșirea eliberării teritoriului național. După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, Ziua Armatei Române a fost stabilită pentru data de 2 octombrie. Au existat ulterior mai multe discuții, în centrul cărora s-au aflat mai multe propuneri pentru schimbarea acestei zile. Una dintre sugestiile care s-au bucurat de o largă susținere fiind ziua victoriei de la Mărășești, la 6 august 1917. Însă, prin decretul din 1 octombrie 1959, s-a impus 25 octombrie ca Ziua Forțelor Armate – ziua în care se desăvârșise eliberarea teritoriului național, vremelnic ocupat ca urmare a Dictatului de la Viena, din august 1940.     La noi, la români, semnificația acestei zile este cu atât mai profundă, cu cât istoria a probat, de-a lungul timpului, legătura strânsă dintre interesele națiunii române și armată, „sprijinul cel dintâi și cel din urmă al unui neam”, așa cum o definea Simion Mehedinți. Ziua de 25 Octombrie se înscrie, alături de alte sărbători cu specific militar, în categoria acelor momente aniversare la care participă, sub diverse forme, nu doar cei îmbrăcați în uniforma militară, ci toate segmentele societății civile. Acest lucru se datorează respectului de care se bucură armata română în rândurile tuturor cetățenilor, fapt probat de prezența sa constantă pe primele locuri în sondajele de opinie, ca o instituție în care oamenii au încredere și pe care o prețuiesc, înțelegându-i menirea și necesitatea.

    Folosesc acest prilej, Ziua Armatei României, pentru a adresa cele mai calde felicitări și urări de succes în activitate ostașilor noștri, în special celor care se află în misiuni departe de hotarele țării, în Afganistan, Irak, Kosovo sau Bosnia-Herțegovina, cei care reprezintă cu profesionalism țara, dar și dumneavoastră, celor prezenți aici, de al căror sprijin și încredere Armata României are nevoie.
    În această zi, aducem piosul nostru tribut de recunoștință și omagiul veșnicei admirații tuturor acelora care veghează cu sufletele lor curate drumul de azi al militarilor români. Iată de ce, vă rog să-mi permiteți să-mi plec capul cu profundă recunoștință în onoarea militarilor noștri, a veteranilor de război, a cadrelor militare în rezervă și în retragere. La mulți ani de Ziua Armatei Române!”
a spus edilul.
Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959. Această zi marchează data eliberării totale a nord-vestului Transilvaniei de sub ocupație și administrație străină. În ziua de 25 octombrie 1944, Armata Română a trăit un moment înălțător, prin atingerea hotarului firesc al patriei sale. „La chemarea țării pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena, ați răspuns cu însuflețire și credință în izbânda poporului nostru, tineri și bătrâni ați pornit spre hotarele sfinte ale patriei și cu piepturile voastre ați făcut zăgaz neînfricat dușmanului care voia să ajungă la Carpați (…) Zdrobit de focul năpraznic al artileriei și de necontenitele voastre atacuri, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump (…), eliberând astfel ultima palmă de pământ sfânt al țării…”, a consemnat generalul Gheorghe Avramescu, comandantului Armatei a 4- a, în Ordinul de Zi nr. 104 din 25 octombrie 1944.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?