Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Aspecte ale activității de judecată, prezentate de reprezentanții Tribunalului Vrancea de Ziua Europeană a Justiției


Justițiabilii care ieri au avut procese la Tribunalul Vrancea sau Judecătoria Focșani, dar și cetățenii care au avut curiozități legate de actul de justiție au putut afla informații despre circuitul dosarelor și despre etapele procesuale, în cadrul evenimentului „Ziua Ușilor Deschise”, eveniment organizat cu ocazia Zilei Europene a Justiției. Această zi este marcată în fiecare an la data de 25 octombrie. „Astăzi (ieri-n.r.) Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani marchează Ziua Europeană a Justiției, ocazie cu care cetățenii pot afla câteva aspecte ale activității de judecată în mod nemijlocit. Cum numărul dosarelor crește de la an la an și implicit al cetățenilor care se adresează instanțelor, asemenea informații, care pot fi aflate astăzi, sunt de un real folos în activitățile lor în sălile de judecată”, a transmis Carmen Danțiș, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vrancea.
    Deși schema nu este completă, la Tribunalul Vrancea existând un deficit de patru judecători, magistrații fac față tuturor solicitărilor venite din partea cetățenilor. Numărul dosarelor pe care magistrații de la Tribunalul Vrancea și Judecătoria Focșani   trebuie să îl soluționeze crește de la un an la altul. „La acest moment sunt vacante patru posturi de judecător la Tribunalul Vrancea și urmează să fie ocupate prin concursul care se organizează de către CSM. În ceea ce privește resursele materiale, folosim ceea ce avem”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vrancea. Pentru persoanele aflate pe holul instanțelor focșănene a fost amenajat un stand cu pliante, ce conțineau informații utile în domeniu, iar cei interesați le-au putut citi. De asemenea, s-a folosit și un video proiector cu informații în imagini pentru justițiabili.
    Reprezentanții Tribunalului Vrancea au prezentat câteva cifre cu privire la dosarele și părțile din acestea, iar cifrele sunt foarte mari. Numărul dosarelor și al persoanelor care ajung în fața judecătorilor pentru a-și rezolva problemele crește de la un an la altul. „În acest context menționam că, în perioada 2006 – 2017, dosarele aflate pe rolul Tribunalului Vrancea au avut aproximativ 325000 de părți, iar în dosarele înregistrate la Judecătoria Focșani în aceeași perioadă au participat, în calitate de părți, cca 485000 de persoane fizice sau juridice. Totodată, precizăm că volumul de activitate al instanțelor crește în mod constant. Această stare de fapt este întâlnită și în acest an. Astfel, dacă în perioada 1 ianuarie – 1 octombrie 2016 pe rolul Tribunalului Vrancea au fost 7625 de cauze, în același interval din 2017 au fost de soluționat 10061 de dosare. O creștere a volumului de activitate – cu 1173 de dosare – s-a înregistrat și la Judecătoria Focșani (în primele 9 luni ale anului 2016 s-au aflat pe rol 13995 de dosare, în timp ce până la 1 octombrie 2017 au fost de soluționat 15168 de cauze)”, au transmis reprezentanții Tribunalului Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?