Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Nereju. Un bărbat și-a construit un gabion ca să nu-i mai intre mașinile de pe drum în gard; primăria l-a amendat și-l pune să-l demoleze


Un localnic din Nereju se judecă cu primăria comunei pentru un gabion de protecție pe care l-a ridicat lângă gardul curții. Neculai Beteringhe locuiește pe drumul comunal 106 Nereju-Păvălari, are locuința lângă o curbă periculoasă unde au fost mai multe incidente rutiere în ultimii ani, cu mașini care au derapat și i-au rupt gardul casei. Cel mai grav accident a avut loc în 27 mai 2007, când o persoană a decedat și doi oameni au fost răniți grav într-un eveniment rutier. Așa că, la începutul lunii septembrie anul acesta, bărbatul a cerut primăriei să îi dea o autorizație pentru construirea unui gabion din pietre și a cerut să fie trimisă la fața locului o comisie care să stabilească ce lucrări trebuie realizate. Inițial acest gard din pietre l-a amplasat lângă drum iar după ce au venit oamenii de la primărie și de la Inspectoratul de stat în Construcții, l-a mutat la peste un metru de drum. Nici așa nu a fost bine. Așa că nu a mai realizat gabionul și a cerut primăriei din comună să îi elibereze o autorizație de construcție. A urmat un schimb de adrese cu primăria din Nereju în care solicita autorizație pentru gabion și prezenta situația în care se află. „Mi s-a spus de la primărie că nu se poate obține autorizație de construire deoarece este pe domeniul public și că trebuie să îl demolez. De fapt, acesta este o grămadă de bolovani, care au fost și înainte de modernizarea drumului iar acum l-am înconjurat cu o plasă de fier. Tot acest tam-tam nu este decât o răzbunare a primarului”, afirmă Neculai Beteringhe, care susține că primarul comunei vrea să îl sancționeze pentru că i-a fost adversar la alegerile locale de anul trecut.
    Printr-o hârtie trimisă Primăriei pe 20 septembrie, când a fost și înregistrată la administrația locală, Neculai Beteringhe a prezentat din nou situația și a solicitat să fie găsită o soluție pe cale amiabilă astfel încât să fie rezolvată problema siguranței cetățenilor care au proprietăți pe marginea drumului. Neculai Beteringhe îi cerea primarului să nu facă exces de zel și să facă mai mult o muncă de prevenire. În replică, a doua zi, primăria Nereju l-a amendat pe Neculai Beteringhe cu șapte mii de lei și i-a solicitat demolarea gabionului. Mai mult, Primăria spune în adresa trimisă lui Beteringhe că „zona de siguranță a drumului public este destinată exclusiv activităților rutiere (semnalizare, întreținere și exploatare a drumului) iar în ceea ce privește protecția proprietarilor situați în vecinătatea drumului, trebuie asigurată prin proiectul tehnic întocmit de către specialiști anume desemnați, lucrările de protecție a proprietarilor neputând fi executate de dumneavoastră, persoană neabilitată în acest sens (de a efectua lucrări de protecție a proprietarilor în zona de siguranță a DC 106)”. În ceea ce privește siguranța proprietarilor cu case pe marginea drumului, cei de la primărie spun că „circulația autoivehiculelor se realiza în condiții dificile, datorită reliefului și înainte de asfaltarea DC 106”.
    Primarul Toader Gemănaș ne-a spus că drumul comunal 106 Nereju-Păvălari este în reabilitare iar construcția realizată de Neculai Beteringhe este ilegală. Primarul susține că l-a avertizat de acest lucru și i-a explicat ce lucrări vor fi realizate pe acest drum. „Împreună cu specialistul de la urbanism, cu cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții am fost la fața locului și am discutat cu domnul Beteringhe. I s-a spus că este pe domeniul public și nu are autorizație dar nu vrea să înțeleagă. Inițial avea gabionul lângă marginea drumului, adică acolo unde trebuie realizată o rigolă de șanț. I s-a spus să demoleze gabionul altfel urmează să fie sancționat. Dacă nu va face asta atunci vom dispune noi demolarea lui, este realizat pe domeniul public. În ceea ce privește siguranța, drumul va avea o balustradă de protecție, așa cum a decis proiectantul”, ne-a spus primarul Toader Gemănaș.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?