Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Cinci voluntare din Vrancea au participat la un schimb intercultural în Turcia


Cinci voluntare din Vrancea au participat la un schimb intercultural în cadrul programului Eva A.F.S. (American Field Service Intercultural Programs), ce a constat într-o mobilitate la Istanbul și Adana, în Turcia. Voluntari au fost Nicoleta Dănilă, coordonatorul de grup, Suliman Marinela, Ecaterina Galoiu, Viorica Dumitrașcu (profesori la Åžcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Focșani) și Ramona Zamfir (profesor la Åžcoala Gimnazială Soveja și Åžcoala Gimnazială Câmpuri).
Programul a fost coordonat de Türk Kültür Vakfi (T.K.V.), fundație care derulează programe educaționale interculturale în Turcia, promovând oportunități de învățare interculturală pentru tineri, femei și instituții de învățământ, prin acțiuni de voluntariat social, educație non-formală, comunicare interculturală și învățare experiențială. Voluntarii au beneficiat de un program cultural foarte variat. Au vizitat unitatea de învățământ Maltepe Anadolul Lisesi, cu care au stabilit legături de prietenie și alături de care vor iniția un proiect de parteneriat Erasmus+ la runda de selecție a anului următor. De asemenea, au mai participat și la o întâlnire cu coordonatorii programului Türk Kültür Vakfi, de la care au aflat detalii despre activitățile fundației, precum și modul în care se poate înființa una asemănătoare în România. Au efectuat și numeroase vizite la principalele simboluri culturale din Istanbul: Muzeul Sfânta Sofia, Moscheea Albastră (Moscheea Sultanahmet), Basilica Cisternă (Palatul Scufundat), Palatul Topkapî, Palatul Dolmabahce, Parcul Miniaturk, Muzeul Panorama 1453, Podul și Turnul Galata, au traversat Bosforul și au vizitat cartierele de pe țărmul asiatic Ãœsküdar și Kadikoy.

Cele cinci românce au fost găzduite de cinci femei turce din Istanbul, care le-au devenit surori și în casa cărora au locuit timp de șase zile. Programul de la Istanbul a continuat cu deplasarea la Adana, un oraș de pe țărmul Mării Mediterane, unde participanții au fost primiți de partenerii lor din proiectul Erasmus+ „Back to School Life”, pe care îl are în derulare Åžcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Focșani. După săptămâna petrecută în Turcia, va veni și rândul profesoarelor din Vrancea să găzduiască schimbul din România. Acesta va avea loc în luna iulie a anului viitor. „Am cunoscut oameni minunați și locuri ce merită văzute cel puțin o dată în viață. Turcii sunt poporul cel mai ospitalier pe care eu l-am cunoscut vreodată și ne-au făcut să ne simțim ca acasă. Cât despre Istanbul, un oraș vibrant cu o populație aproape egală cu cea a întregii noastre țări, are foarte multe de văzut, de apreciat și mai ales de înțeles. Am înțeles cum lucrarea omului, indiferent de credința lui, devine istorie, artă, vibrație atât în interiorul, cât mai ales în afara granițelor țării sale”, a declarat Nicoleta Dănilă, coordonatorul de grup.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?