Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO şi GALERIE FOTO: Concursul de Vinuri Bachus 2017 și-a desemnat câștigătorii


O cramă vrânceană, Apcovin (Tata și Fiul), a obținut una dintre cele trei mari medalii de aur acordate la cea de-a VIII-a ediție a Concursului Național de Vinuri „Bachus” 2017. Medaliile și diplomele pentru cei trei mari campioni ai concursului au fost înmânate de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în cadrul ceremoniei de premiere, care a avut loc sâmbătă, la Casa Armatei din Focșani, în prezența ministrului Agriculturii, Petre Daea. Apcovin – Crama Tata și Fiul a obținut marea medalie de aur pentru un vin alb, sec, Muscat Ottonel din 2016. Pe lângă diplomă, Apcovin a obținut și înscrierea gratuită a probelor sale de vin la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles – organizat în perioada 10-13 mai 2018 în Beijing, China. 
Marea medalie de aur pentru vin roșu a fost obținută de Avincis vinuri, sub brandul Avincis Vila Dobrusa, cu un Merlot, Roșu, Sec, din 2013. Premiul pentru Avincis îl reprezintă înscrierea gratuită a probelor de vin la Prowein – organizat în perioada 18-20 martie 2018 la Dusseldorf, Germania. A treia marea medalie de aur a fost obținută de Casa de Vinuri Cotnari pentru o Busuioacă de Bohotin, Roze, Demi-sec, din 2016. Acest premiu oferă Cotnari înscrierea gratuită a probelor de vin la Salonul Internațional de Vin  Vinitaly – organizat în perioada 15-18 aprilie 2018 la Verona, Italia.
    Organizatorii concursului au arătat că din cele 581 de probe înscrise în concurs, după jurizare, au fost acordate 82 de medalii de aur și 92 de medalii de argint. Juriul Concursului Național de Vinuri „Bachus” a fost compus din degustători experți renumiți pe plan mondial. Președintele juriului a fost academicianul Valeriu V. Cotea, iar președinții celor cinci comisii de degustare au fost Katsuhiko  Aizaki – Japonia, Roberto Gatti – Italia, Luigi Salvo – Italia, Luciano Parrinello – Italia și Cătălin Păduraru – România.

Marian Oprișan solicită Guvernului să se implice în promovarea vinurilor românești

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a ținut să mulțumească echipei sale și tuturor celor implicați în organizarea ediției din acest an a a Festivalului Internațional al Viei și Vinului – Bachus 2017. „Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru ca evenimentul aflat la a 25-a ediție să fie posibil și mă refer la Festivalul Internațional al Viei și Vinului – Bachus 2017. Vreau să îi mulțumesc ministrului Agriculturii, Petre Daea, pentru că a acceptat invitația noastră și este prezent azi aici și am să-i spun că îl felicit în mod special pentru modul cum se desfășoară lucrurile la Ministerul Agriculturii, pentru că este pentru prima oară în istoria post decembristă cînd Ministerul Agriculturii și ministrul se implică în activitatea fermierilor și a oamenilor care iubesc agricultura în România. Aș vrea să îi mulțumesc și președintelui Camerei de Comerț și Industrie Vrancea, Horia Furtună, pentru că împreună am pus bazele Festivalului Internațional al Viei și Vinului cu mulți ani în urmă, cu președintele Consiliului Județean de atunci, cu domnul Nicolae Giurgea și iată că, ușor ușor, am ajuns la a 25-a aniversare”, a afirmat Marian Oprișan.
    Președintele Consiliului Județean Vrancea a susținut că merită să fie organizat Festivalul Internațional al Viei și Vinului – Bachus, pentru promovarea vinurilor vrâncene și a județului Vrancea. „Vreau să le spun cetățenilor județului Vrancea și tuturor românilor că da, este cea cea mai importantă manifestare a agriculturii românești și a fermierilor, a oamenilor care trăiesc din viticultură. Le spun cârcotașilor că merită ca an de an să cheltuim banii pentru promovarea și pentru emblema județului Vrancea. De-a lungul anului am fost acuzați de interese ascunse, că nu folosim banii cum trebuie, că îi ia cineva acasă, sau că le facem în interesul nostru al politicienilor și al familiilor noastre. Nu, Festivalul Internațional al Viei și Vinului – Bachus 2017, acest Concurs național de vinuri care a ajuns la 581 de probe, fiind cel mai important concurs național din România, le facem pentru fermieri, pentru oamenii care trăiesc din cultivarea viței de vie, le facem pentru promovarea județului nostru, pentru ceea ce înseamnă Vrancea în plan național și internațional. De aceea, țin să mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul la această manifestare ca să iasă așa cum este normal”, a spus șeful administrației județene.
    Marian Oprișan i-a lansat ministrului Agriculturii, Petre Daea, o provocare și a solicitat ca Guvernul României, începând de anul viitor, să aloce o sumă importantă de bani pentru promovarea vinurilor românești pe piața europeană, așa cum au făcut și alte state din Europa de Est și ale căror vinuri se găsesc la cei mai mari retaileri. „Domnule ministru, vreau să lansez o provocare. Cred că a venit vremea ca România post decembristă, în anul 2017, să facă un pas extrem de important pentru fermieri și pentru produsele agricole românești. Și aș începe cu cel mai important produs care este cel mai îndrituit să devină emblema României și anume, vinul! De aceea, cred că, așa cum noi autoritățile locale ne implicăm în promovarea lor, cred că și Guvernul României ar trebui ca, începând de anul viitor, să facă un program național serios și să aloce 40-60 de milioane de dolari, ceea ce au făcut toate statele din Europa de Est, iar vinurile au ajuns în vitrinele marilor retaileri. A venit momentul ca Guvernul României, prin intermediul Ministerului Agriculturii, să aloce banii necesari pentru a face o campanie de promovare serioasă a vinurilor românești și a produselor agricole românești”, a încheiat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

Medalii de aur și argint pentru micii producători vrânceni

    Pe lista producătorilor care au obținut medalii de aur se află și podgoreni mai mici din județ. Astfel, medalii de aur au obținut Damian Didina pentru un Riesling Italian, Adrian Iacob, din Panciu, pentru un Sauvignon Blanc, iar medalii de argint au obținut Florea Neculai, pentru un cupaj de Fetească Neagră și Merlot, Daniel Savin pentru un Muscat Ottonel. Prezent la expoziția de vinuri organizată la Casa Armatei, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat cu producătorii de vinuri despre recolta de struguri din acest an și problemele pe care le întâmpină. „Îmi face plăcere să vin într-un județ care este etalonul zonei viticole din România. Este județul cu cea mai mare suprafață, este județul unde am început acțiuni de investiții cu obiective îndreptate în direcția aceasta. Vă reamintesc că în acest an am avut mult de lucru cu grindina iar sistemul antigrindină v-a fost pavăză și mă bucur că astăzi, în dialogul scurt pe care l-am avut cu producătorii din zonă, am putut afla că este o producție bună și o calitate pe măsură. Felicitări pentru toți, felicitări pentru fermieri, felicitări pentru organizatori, felicitări pentru oamenii care și-au legat viața de acest aliment care ne prezintă afară și ne dă nivelul de reprezentare pe care îl merităm. Acest nivel nu poate fi atins dacă nu ar fi o platformă de promovare a acestui produs iar aici în Vrancea sunt mulți ani de când președintele Consiliului Județean face acest lucru. Felicitări pentru domnia sa, felicitări pentru colectivul pe care îl are în jurul domniei sale pentru acest minunat eveniment pe care îl aveți astăzi, aici în Vrancea”, a spus ministrul Petre Daea.

    Lista medaliilor de la Bachus 2017 AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?