Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Discuții despre manuale și auxiliare școlare, la videoconferința ministrului Educației cu inspectorii școlari


Ministerul Educației Naționale (MEN) a anunțat, prin vocea ministrului Liviu Marian Pop, la videoconferința cu inspectorii școlari de ieri, că a fost semnat acordul-cadru cu editurile declarate câștigătoare la licitația pentru achiziția de manuale școlare de matematică de clasa a V-a. Potrivit ministrului, mai există doar o contestație în curs de soluționare, la disciplina religie – cultul ortodox. „Toate cele zece loturi, care au fost contestate de luni, deja se pot comanda. Într-o săptămână, de luni până vineri, să avem toate manualele din cele zece loturi comandate. A rămas nesoluționată „Religia cultului ortodox”. „Matematica” a fost respinsă la CNSC. Așadar, toate loturile licitate sunt în procedură de comandă, astfel încât în maximum cinci săptămâni, cât mai avem compendiu pentru clasa a V-a, să ajungă toate manualele în unitățile școlare”, a declarat ministrul.
Acesta a menționat că toate manualele avizate de MEN pot fi vizionate în formă virtuală pe portalul http://manual.edu.ro. și tot de acolo pot fi și comandate. El a anunțat că MEN va face o bibliotecă școlară virtuală, unde vor fi încărcate resurse materiale deschise, care vor putea fi folosite de orice cadru didactic din țară. Liviu Pop i-a rugat pe inspectorii de la învățământul primar și preșcolar să se preocupe pentru ca și educatorii și învățătorii să aibă resurse materiale pe această platformă. Ministrul a mai anunțat că MEN va lansa un concurs de autor de manuale și nu de edituri, pe două componente: manualele pentru clasele VI-VIII, care sunt pe noua programă, și tot ce a rămas nelicitat pentru clasele I-V.
În același context, Liviu Pop a menționat că există două teme majore în dezbatere, cea referitoare la manualul unic și cea referitoare la comandarea manualului prin implicarea părinților, elevilor și profesorilor. „În proiectul de lege noi am spus că manualul poate fi în trei forme – letrică, virtuală și electronică, obligatoriu noi să asigurăm forma virtuală, adică acel PDF și lecțiile virtuale, pe care le avem la manualele I-V, în timp ce forma tipărită să fie asigurată doar dacă se dorește de către părinte, elev sau profesor. Manualul nu trebuie să fie neapărat pe formă de hârtie”, a explicat ministrul.
Referitor la Legea manualului școlar, Liviu Pop a spus că își dorește ca aceasta să fie aprobată până la finalizarea concursului de autor de manuale. În ceea ce privește auxiliarele școlare, el a anunțat că se depun cereri la MEN până pe 8 octombrie, iar cele care vor fi respinse în etapa aceasta au posibilitatea să depună cereri din nou în februarie-martie 2018, când va avea loc o nouă etapă de acreditare.
Ss-a punctat și faptul că programa școlară este cea care trebuie avută în vedere la clasă, iar fiecare cadru didactic are libertatea să folosească la ore resurse materiale produse chiar de el. „Fac apel la dumneavoastră să creați instrumente de lucru pentru ore, importantă este programa școlară”, a transmis ministrul.

Dezbateri publice pe Legea Educației

MEN le-a cerut, ieri, inspectorilor școlari să organizeze dezbateri publice pe marginea Legii Educației Naționale (LEN). „Va trebui să facem dezbateri pe noul proiect privind Legea Educației Naționale, iar domnul ministru ne-a precizat să găsim cinci puncte tari din LEN și cinci puncte slabe care trebuie modificate urgent. Dumnealui a identificat în punctele slabe clasa a IX-a de gimnaziu, care este de fapt la liceu, 12 clase învățământ obligatoriu care este doar până în 2020, admiterea la liceu, examenul de bacalaureat și, ca să fac o apreciere, jumătate din LEN a fost modificată în decurs de 6 ani. Noi avem la dispoziție 30 de zile să facem aceste dezbateri publice, la care vor participa toți factorii de decizie din Vrancea”, a precizat Aurel Șelaru, inspector școlar general adjunct.
Tot în cadrul videoconferinței, ministrul a transmis că își dorește ca salariile din educație să vină direct de la MEN, prin ISJ și nu prin Consiliile Județene sau Locale, ca în prezent. Liviu Pop a făcut referire și la programul „A doua șansă”, care ar trebui organizat încât să fie cuprinși toți cei care vor să-l urmeze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?