Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

BACHUS dă astăzi cep la distracție și voie bună; Vrancea devine capitala Viei și Vinului


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, îi invită pe toți vrâncenii să participe, de azi și până duminică, la cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus-2017”. „Festivalul Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2017” începe pe 5 octombrie 2017, când dăm cep la butoi! Joi, 5 octombrie 2017, la ora 18.00, va avea loc deschiderea celei de-a VIII-a ediții a Concursului Național de Vinuri „Bachus 2017”. În cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2017” puteți lua parte la lecțiile de degustare organizate în parteneriat cu Organizația Somelierilor din România sau veți putea vizita viile din județ pe bicicletă, în cadrul evenimentului „Drumul podgoriilor vrâncene pe bicicletă”. Vă așteptăm să dăm cep la butoi… începând de joi, 5 octombrie 2017″, este mesajul postat pe pagina de facebook a Consiliului Județean Vrancea.

Juriul de degustare, format din experți străini 

Trei evenimente principale vor marca desfășurarea Festivalului Internațional al Viei și Vinului din acest an. Este vorba despre: Concursul Național de Vinuri Bachus, 5-6 octombrie, ediția a VIII-a; Lecții de degustare de vinuri, susținute de renumiți somelieri, 6-8 octombrie, în Piața Unirii din Focșani; Evenimentul velo „Drumul Podgoriilor Vrâncene pe Bicicletă”, ediția a III-a.
Concursul Național de Vinuri „Bachus” se va desfășura la Restaurantul Grand’Or din Focșani. Juriul de degustare va fi compus din 5 comisii, fiecare având în componență câte cinci degustători experți. Profesorul universitar doctor Valeriu V. Cotea va prezida juriul Concursului Național de Vinuri „Bachus 2017”. Acesta este fiul celebrului academician vrâncean Valeriu D. Cotea.
De asemenea, patru personalități din Italia și una din Japonia, renumite în lumea vinului, vor ajunge la Focșani pentru a prezida comisiile de degustare ale Concursului Național de Vinuri „Bachus”, eveniment organizat în cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2017”. Primul președinte de comisie este Roberto Gatti, jurnalist italian de vinuri, absolvent al AIS (Asociația Italiană a Somelierilor) cu diplomă de somelier, director al site-ului www.winetaste.it. Comisia a doua de degustare de la Concursul Național de Vinuri „Bachus” 2017 este prezidată de italianul Luigi Salvo, jurnalist de vin, membru al ASA (Associazione Stampa Agroalimentare Italiana), somelier al AIS (Italian Sommelier Association), raportor și degustător oficial autorizat AIS și reprezentant al AIS la Palermo.
Al treilea italian care va prezida o comisie la Concursul Național de Vinuri „Bachus” este Luciano Parrinello, oenolog renumit în Italia, jurat la Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles. Luciano Parrinello este un oenolog celebru în peisajul vitivinicol sicilian, fiind membru activ al Institutului Regional al Vinului din Sicilia și al Institutului Regional al Viei și Vinului din Palermo. Alberto Lupini, președintele celei de-a patra comisii de concurs, este un jurnalist cu o experiență de 38 de ani în domeniu, director editor la revista „Italia al tavola”, prima revistă italiană de gastronomie și turism cu difuzare în aria restaurantelor. Și japonezul Katsuhiko Aizaki va face parte din juriul Concursului Național de Vinuri „Bachus 2017”. Katsuhiko Aizaki, cunoscut în mediile concursurilor de vinuri de la nivel mondial drept unul dintre cei mai avizați degustători, va fi președintele uneia dintre cele cinci comisii de degustare din cadrul Concursului Național de Vinuri.
De reținut că, producătorii de vin câștigători ai Concursului Național de Vinuri vor avea parte de premii atractive din partea organizatorilor, respectiv participarea gratuită la trei concursuri internaționale, ce vor avea loc anul viitor: Concursul Mondial de Vinuri de la Bruxelles (organizat în perioada 10-13 mai 2018 la Beijing, China), Prowein (organizat în perioada 18-20 martie 2018 la Dusseldorf, Germania) și Salonul Internațional de Vin  Vinitaly (organizat în perioada 15-18 aprilie 2018 la Verona, Italia).

Expoziție de vinuri pentru promovarea producătorilor locali

Unul dintre evenimentele importante organizate de Consiliul Județean Vrancea cu acest prilej este Expoziția de Vinuri „Bachus”, care are rolul de a promova producătorii locali de vinuri, la nivel național și internațional. Expoziția se va desfășura pe toată durata Festivalului, la Casa Armatei din municipiul Focșani.
Deschiderea oficială a Expoziției de Vinuri „Bachus” va avea loc astăzi, la ora 17.00, când oficiali ai județului Vrancea, însoțiți de membrii juriului Concursului Național de Vinuri, vor vizita standurile producătorilor locali. Sâmbătă, 7 octombrie, expoziția de vinuri va beneficia de vizita unor oaspeți externi, oficialități din țară și străinătate, oameni de afaceri, care vor asista la o prezentare masterclass a vinurilor vrâncene, susținută de experți oenologi.
Expoziția de Vinuri „Bachus” are menirea de a aduce în centrul atenției munca podgorenilor vrânceni și produsul ei cel mai important: vinul, pentru care județul Vrancea este renumit. La edițiile precedente ale Festivalului Internațional al Viei și Vinului, producătorii locali de vinuri au încheiat contracte importante cu parteneri de afaceri din țară și străinătate, în urma promovării de care au beneficiat.

Lecții de degustare de vinuri în Piața Unirii 
 
Vrâncenii sunt invitați să asiste în mod gratuit la lecțiile de degustare de vinuri organizate de Consiliul Județean Vrancea în colaborare cu Organizația Somelierilor din România (OSR) 2011. Timp de trei zile, între 6 și 8 octombrie, în Piața Unirii din Focșani va fi amplasat un cort special amenajat, unde pasionații licorii lui Bachus pot afla în cadrul lecțiilor deschise publicului larg cum se degustă un vin și cum poate fi el asociat cu diverse mâncăruri. Printre somelierii celebri care vor participa la lecțiile de degustare se numără Marian Timofti, președintele OSR 2011.
Lecțiile de degustare se vor desfășura după următorul program: Vineri, 6 octombrie, ora 17.00; Sâmbătă, 7 octombrie, ora 17.00; Duminică, 8 octombrie, ora 17.00.

Artiști de renume la Festivalul Național Cântece de viță veche și nouă

Festivalul Național Cântece de viță veche și nouă, Ediția II-a, manifestare care se va desfășura simultan cu cea de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus-2017”, va debuta astăzi, la ora 18.30, cu Caravana Toamnei. De la ora 19.30, pe scena amplasată în Piața Unirii vor urca Narcotic Sound, Irina Rimes, La Familia, Elena Gheorghe & Band. Vineri, în cea de-a doua zi a Festivalului Național Cântece de viță veche și nouă, vor urca pe scenă artiștii Geta Postolache, Ro-Mania, Lariss, Alb & Negru, Corina, Delia & Band. Sâmbătă, vor urca pe scena din Piața Unirii și vor cânta pentru vrânceni Maximilian, Trouble, Ioana Ignat & Eduard Sanda, Raluka, JO & Band și Randi. Prezentatorul primelor trei zile de spectacol va fi Octavian Ursulescu.
Duminică, în ultima zi a Festivalului Național Cântece de viță veche și nouă, vor urca pe scenă Mossano&Hevito, Claudia Pavel, Akcent, Liviu Teodorescu și Antonia. Thomas Anders, membru al celebrului grup Modern Talking, va susține, duminică seară, un specatcol extraordinar, care va încheia Festivalul Național Cântece de viță veche și nouă. 

Târg Național al Meșterilor Populari

De asemenea, Centrul Cultural Vrancea organizează în perioada 05-08.10.2017, în intervalul orar 09.00-22.00, Târgul Național al Meșterilor Populari, ediția a XIX-a, manifestare inclusă în Festivalul Național Cântece de Viță Veche.
Meșterii populari participanți sunt din județele: Argeș, Bacău, București, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Tulcea, Vâlcea. Din Vrancea participă meșteri populari, angajați ai Centrului Cultural Vrancea și producători locali din diferite localități ale județului. Manifestarea promovează dezvoltarea schimburilor culturale pe plan județean și național, cultivarea valorilor și autenticității creației populare, transmiterea, promovarea și punerea în valoare a culturii tradiționale și a patrimoniului cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?