Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617
Ediția: Marți 7 Mai 2024 Nr. 6617

Sănătatea femeii după ce a împlinit 40 de ani. Astăzi, despre cancerul mamar


După împlinirea vârstei de 40 ani și odată cu intrarea la menopauză, este necesar ca femeile să se împrietenească, dacă putem spune așa, cu medicul, care se va ocupa o bună perioadă de timp de sănătatea lor. Inițial, noi, femeile, ar trebui să avem o primă discuție cu medicul de familie, care ne va recomanda exact analizele de care avem nevoie… și nu avem nevoie de ele atunci când doare, atunci când apare un disconfort sau când auzim de un caz care ne înspăimântă. Este nevoie să prevenim, să facem controale de rutină, chiar dacă nu avem în acel moment o problemă de sănătate!
Stimate doamne, trebuie să învățăm să ne acordăm importanță! Menopauza este considerată o parte normală a procesului de înaintare în vârstă, atunci când se întâmplă după vârsta de 40 de ani. Dar, în organismul femeilor au loc multe transformări care preced menopauza. Este important ca fiecare femeie să știe cât mai multe despre corpul său și despre aceasta nouă perioadă din viață. Nu priviți menopauza ca pe o afecțiune! Este doar o altă etapă din viață! Pentru că este indicat ca aceasta să fie cât mai ușoară și lipsită de probleme, o să vă vorbesc pe parcursul mai multor articole, de riscurile la care vă supuneți dacă nu mergeți la controale.
 
CANCERUL MAMAR

Conform statisticilor oficiale la nivel European, o femeie din 20 moare din cauza cancerului mamar, care este definit de prezența celulelor maligne în țesuturile sânului. Celulele maligne reprezintă celule ale căror funcții sunt modificate, ele multiplicându-se în mod necontrolat. Observarea lor este posibilă după ce s-au reprodus suficient, astfel încât să formeze o tumoră vizibilă clinic.
Celulele modificate invadează teritoriile învecinate, dar își manifestă efectele și la distanță, o singură celulă canceroasă fiind capabilă să dezvolte singură o tumoare. Variantele de cancer sunt clasificate în funcție de celula de bază de la care începe multiplicarea lor. Cancerul de sân este întâlnit atât la femei, cat și la bărbați, vârful incidenței fiind desigur în rândul populației feminine, cu apogeul în jurul vârstei de 50 de ani.
Bun, teorii și teorii! Dar hai să aflăm cum putem preveni! Simplu! Simplu.. dar totuși greu! E greu pentru că, deși se cunosc riscurile, deși sunt atâtea modalități de informare, totuși, femeile, nu își fac curaj să se ducă la medic. Aceste femei, care nu au timp și curaj, sunt mămici, soții, bunici, sunt atât angrenate în treburile de zi cu zi, încât uită să se îngrijească și de sănătatea lor! Probabil, fiind atât de implicate în toate activitățile zilnice, lasă totul în mâna destinului, a timpului și în cele din urmă a bolii. Așadar, trebuie doar să îți faci curaj, timp și să te prezinți la un medic specialist!
Ce investigații sunt necesare? O ecografie mamară și o mamografie pot salva vieți și pot preveni o problemă gravă, dacă sunt făcute la momentul potrivit! Depistarea cancerului de sân se efectuează însă prin examen medical anual, care constă în ecografie de sân pentru femeile sub 40 de ani, ce va fi completată cu mamografie în cazul existenței unor modificări. Pentru femeile trecute de această vârstă, recomandarea este să fie efectuate complementar ambele metode, chiar în absența modificărilor ecografice, mamografia fiind recomandată o dată la 2 ani, până la vârsta de 50 de ani.
Conform studiilor, decelarea ecografică a modificărilor poate prevesti cu 7 ani înainte apariția unei forme de cancer. În astfel de cazuri, baoala poate fi curabilă în peste 98% din cazuri, nepericlitând starea de sănătate a pacientei.

În ce constă mamografia?

„Mamografia reprezintă o serie de radiografii care prezintă imagini ale țesuturilor moi ale sânului. Mamografia poate salva vieți și, în multe cazuri, salvează sânul femeii prin identificarea cancerului într-un stadiu incipient, atunci când acesta este cel mai ușor de tratat și nu reprezintă un pericol pentru viață”, a declarat Constantin Buză, medic specialist imagistică medicală, din Focșani.
Efectuarea mamografiei durează aproximativ 15 minute, iar disconfortul pacientei este minim în cele mai multe cazuri. Se expun obligatoriu ambii sâni, în două incidențe fiecare. Asistentul medical va poziționa sânul pe o platformă a aparatului și va comprima sânul ușor cu o paletă specială, care este din plexiglas transparent și are ca scop reducerea grosimii sânului pentru o mai bună vizualizare a structurilor anatomice. Această compresie va dura câteva secunde și poate crea o ușoară senzație de tensiune în sân, care dispare când se decomprimă sânul. Vreau să menționez că această compresie va fi bine dozată, controlată, încât să nu dea disconfort pacientului și să ofere cea mai relevantă informație.
Doza de iradiere folosită la mamografie este foarte scăzută, asemănătoare cu cea folosită la o radiografie dentară. Dacă examenul ecografic și mamografia decelează o formațiune tumorală, se va efectua prelevarea unor celule prin citopuncție ce stabilește malignitatea sau benignitatea tumorii. Dacă și în acest stadiu există dubii, va fi efectuată biopsia tumorii și examen histopatologic ce vor confirma diagnosticul și vor impune tratamentul. Tratamentul constă în excizia sectorală și eventual radioterapie, ulterior, în cazurile avansate, se face mastectomia sânului, precum și excizia ganglionilor învecinați sau măcar a ganglionului Santinela, cel capabil de răspândire a celulelor tumorale.
Nu mi-am propus să vă sperii, ci doar să vă atenționez asupra riscurilor la care vă supuneți, voi, doamnele de peste 40 de ani. Deci, când v-ați făcut ultimul control?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?