Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO :Primăria Focșani pregătește reabilitarea termică a blocurilor cu fonduri europene


Consilierii locali focșăneni au stabilit, ieri, cum se va aplica taxa de reabilitare termică pentru blocurile de locuințe unde vor fi realizate investiții din fondurile europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Obiectivul administrației locale focșănene este de a atrage cât mai multe fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor astfel încât focșănenii să aibă cheltuieli mai mici cu întreținerea dar și un confort sporit în apartamente. Demersurile echipei conduse de primarul Misăilă au început încă de anul trecut când au fost purtate numeroase discuții cu locuitorii din municipiu pentru a le prezenta acest program finanțat din fonduri europene. Acești bani pot fi folosiți atât pentru reabilitarea termică a blocurilor dar și pentru izolarea acoperișului, a subsolurilor sau eficientizarea iluminatului de pe scara blocului. „Până acum avem 20 de asociații de proprietari care s-au înscris în acest proiect. Fac un apel la administratorii asociațiilor, să depună proiecte la primărie și să putem accesa aceste fonduri europene până când va fi anunțată închiderea sesiunii”, a subliniat primarul Misăilă.
    Edilul a arătat că, spre deosebire de alte programe anterioare, reabilitarea termică va fi realizată inițial din banii municipalității urmând ca, ulterior, proprietarii apartamentelor să achite o taxă de reabilitare termică. Aceasta se va plăti eșalonat, pe o perioadă de maxim 10 ani și se va stabili în funcție de venitul net pe membru de familie. Persoanele cu venituri reduse vor plăti cel mai puțin, doar 3,5% din valoarea totală a cheltuielilor care vor fi stabilite pentru fiecare apartament. 
    Conform proiectelor aprobate de consilierii locali, valoarea plafonului maxim al venitului pe membru de familie va fi în cuantum de 2391 lei, sub care proprietarii, persoane fizice, pot beneficia de ajutoare de natură socială, respectiv de reducerea cheltuielilor cu reabilitarea termică. Astfel, cota de participare proprie obligatorie este în procent de 3,5% din valoarea totală a cheltuielilor ce revin proprietarilor de locuințe în cazurile în care venitul net se situează sub plafonul stabilit. Dacă venitul net depășește plafonul, atunci cota de participare va fi de 25% din  valoarea totală a cheltuielilor ce revin proprietarilor de locuințe. În cazul firmelor sau persoanelor fizice care desfășoară activități comerciale, cota de participare la acest program este de 100% din valoarea totală a cheltuielilor ce revin proprietarilor de locuințe.
    Procedura aprobată ieri prevede că eșalonarea sumelor plătite de municipalitate se face pe o perioadă de maxim 10 ani de la semnarea procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor de reabilitare. Altfel spus, după terminarea lucrărilor, proprietarii de locuințe au la dispoziție 10 ani pentru a plăti această cotă de contribuție către Primăria Focșani. În prima etapă, asociațiile de proprietari vor aproba, prin Hotărâre Generală a Asociației de Proprietari, cât și prin contractul semnat cu Municipiul Focșai, mecanismul de calcul și de recuperare la bugetul local a taxei de reabilitare termică pentru beneficiarii lucrărilor de reabilitare termică realizate prin POR 2014-2020. Totodată, asociațiile de proprietari vor aproba și își vor însuși, prin act adițional la contract, indicatorii tehnico-economici ai proiectului tehnic privind lucrările de intervenție, durata de execuție a lucrărilor de reabilitare termică și cuantumul sumei reprezentând cota de participare la cheltuieli. Această taxă de reabilitare termică trebuie plătită de către toți proprietarii apartamentelor situate în blocurile de locuințe reabilitate termic prin POR 2014-2020.

Cum se calculează contribuția pentru locuințele deținute de firme

    Contribuția proprietarilor la cheltuielile din cadrul proiectului de reabilitare termică va fi de 100% pentru apartamentele cu destinație de locuințe aflate în proprietatea firmelor, a municipiului Focșani sau a autorităților și instituțiilor publice, pentru apartamentele folosite în scopuri comerciale sau cu altă destinație decât cea de locuință, aflate în proprietatea persoanelor fizice, a firmelor sau a autorităților și instituțiilor publice. Contribuția va fi de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile și de 25% din valoarea cheltuielilor neeligibile pentru apartamentele cu destinație de locuințe, inclusiv cele unde care sunt declarate la Registrul Comerțului ca sedii sociale de firmă unde nu se desfășoară activitate economică, aflate în proprietatea persoanelor fizice. Cea mai mică valoare a contribuției va fi de 3,5%, pentru în cazurile în care venitul net se situează sub plafonul stabilit prin hotărârea Consiliului Local.
    Conform procedurilor, banii vor fi plătiți de către Primăria Focșani, urmând ca sumele să fie defalcate pe beneficiarii finali, proprietarii de locuințe. Acești bani vor fi recuperați în tranșe anuale egale, pe o perioadă de maxim 10 ani, cu posibilitatea plății în avans a cotelor individuale. Sumele vor intra într-un cont de venituri și se vor evidenția separate pentru proiectul de reabilitare termică.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?