Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

Lichidatorul de la Laminorul a redus prețul fabricii cu 30%. Muncitorii sunt în șomaj


Peste 60 de foști salariați de la Laminorul au fost luați în evidențele AJOFM Vrancea pentru a primi indemnizația de șomaj după ce au fost concediați de fostul angajator, firma STG Steel, proprietarul fabricii. Situația de la Laminorul a fost discutată, ieri, în ședința Comisiei de Dialog Social de la Prefectură. Au fost prezentate informări despre stadiul licitației pentru vânzarea fabricii dar și despre măsurile de protecție socială de care beneficiază cei peste o sută de angajați care au fost concediați de la Laminorul. Emil Răvoiu, liderul de sindicat, a arătat că, deocamdată, nu s-a prezentat nimeni la licitația organizată pentru bunurile fabricii. Totuși au existat contacte din partea unor investitori și se speră că situația va fi clarificată la sfârșitul lunii octombrie. Totuși, a precizat liderul de sindicat, activitatea în fabrică nu va putea fi reluată fără o revizie a tuturor utilajelor de pe această platformă industrială.
    În ceea ce privește măsurile de protecție socială, directorul AJOFM, Marina Danțiș, a arătat că firma STG Steel, cea care deține Laminorul, a anunțat disponibilizarea unui număr de 108 angajați. Au fost acordate servicii de preconcediere, la care au participat o parte dintre salariații aflați în perioada de preaviz. De asemenea, a fost prezentată oferta unei firme cu profil similar din Brașov însă majoritatea persoanelor nu au fost interesate considerând că nu sunt potrivite situației lor familiale. Mulți dintre ei sunt persoane în vârstă, cu familii, care nu se pot muta în alt oraș. „Un număr de 12 participanți și-au exprimat intenția de a participa la cursuri de formare profesională, urmând să fie îndrumați la Compartimentul de formare profesională din cadrul AJOFM Vrancea în momentul în care se vor prezenta la sediul agenției pentru înregistrare în baza de date și pentru depunerea documentelor necesare stabilirii indemnizației de șomaj, cu respectarea condițiilor prevăzute de lege”, se arată în raportul prezentat de AJOFM Vrancea.

    Prețul de pornire la licitația pentru fabrica Laminorul a scăzut treptat, la fiecare ședință. Următoarea licitație este anunțată pentru 22 septembrie iar prețul de pornire anunțat de lichidatorul judiciar – Casa de Insolvență Transilvania este de 9,1 milioane euro, fără TVA. Aceasta în condițiile în care, la prima licitație, prețul de pornire pentru fabrică a fost de 14,6 milioane euro, fără TVA. Este vorba despre 261 mii metri pătrați de teren, peste 58 mii metri pătrați de construcții la care se adaugă instalații tehnice, mașini, imobilizări, stocuri, mărfuri, materiale și obiecte de inventar. De asemenea, lichidatorul vinde deșeuri hârtie, plastic, țunder și electronice la prețul de pornire de 22993 euro, cu circa șapte mii euro mai puțin decât la prima licitație din 25 august.
 „Licitația va avea loc în 22.09.2017, ora 13:00 la sediul lichidatorului judiciar din București, str.Gara Herăstrău nr.4, Green Court clădirea A, et.3, sector 2. În cazul neadjudecării, se va mai organiza o licitație în 29.09.2017, în aceleași condiții de preț, oră și locație. Garanția de participare este de 10% din prețul de pornire fără TVA pentru activul industrial (poziția 1) și de 30% din prețul de pornire fără TVA pentru pachetul de deșeuri (poziția 2). Garanția nu este purtătoare de TVA. Detalierea completă a activelor și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească ofertanții pentru participarea la licitație se regăsesc în Caietele de sarcini aferente procedurii de valorificare. Achiziţionarea Caietului de sarcini este obligatorie pentru participarea la licitație. Prețul Caietului de sarcini este de 14.280 Lei TVA inclus pentru activul industrial și de 595 Lei TVA inclus pentru pachetul de deșeuri. Documentația de înscriere la licitație va trebui depusă, cu opis semnat, până la ora 18:00 a zilei anterioare ședinței de licitație, la sediul lichidatorului judiciar”, se arată în anunțul lichidatorului.

    Lichidatorul menționează că fabrica înseamnă construcții specifice activității metalurgice, respectiv laminoare, hale cuptoare LPM, depozite, magazii, ateliere, săli aparataj, clădiri administrative, platforme și construcții speciale. Unele dintre acestea se află într-o stare de degradare destul de avansată din cauza lipsei activității și implicit a întreținerii. De asemenea, pe amplasament există branșamente, rețele de utilități, instalații de forță, post trafo, platforme betonate, amenajare drum de acces, alte construcții speciale. Amplasamentul beneficiază de toate utilitățile. Accesul se realizează din bdul.București, pe un drum de acces în indiviziune. „Echipamentele tehnologice și instalațiile sunt reprezentate de echipamente și utilaje specializate, utilizate la procesul specific de prelucrare a metalelor și constau în principal în linia laminor și utilaje auxiliare ce deservesc linia de laminare, computere, laptopuri, imprimante, cântare etc. În ceea ce privește mijloacele de transport, ponderea cea mai mare o au podurile rulante utilizate în fluxul de producție, manipulare materie primă (țagle), produse finite (colaci oțel beton). Mobilierul și birotica se compun din mobilier bucătărie, sistem interfon 24 posturi aferent laminorului, etc. Majoritatea mașinilor, echipamentelor și instalațiilor sunt funcționale, însă au starea fizică corespunzătoare vechimii și mediului de utilizare”, precizează lichidatorul.

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?