Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Din cauza liberalilor, Focșaniul rămâne fără iluminatul festiv de sărbătorile de iarnă


Focșaniul riscă să rămână fără iluminat public în perioada sărbătorilor de iarnă din  cauza votului negativ al liberalilor în ședințele Consiliului Local. Opoziția constantă a liberalilor la orice proiect de hotărâre care are nevoie de două treimi din voturile aleșilor focșăneni a blocat activitatea în acest serviciu important pentru comunitatea focșăneană. Din cauza opoziției liberalilor nu se poate înlocui niciun bec pe stâlpii de iluminat public, iar focșănenii reclamă municipalității că sunt nevoiți să meargă în beznă pe multe dintre străzile municipiului. „Pe Str Diviziei sunt arse becuri, am sunat la DDSP să fac o sesizate și aflu cu stupoare ca în orașul Focșani nu se mai ocupă nimeni de iluminatul public”, ne-a scris un locuitor al municipiului. 
    Mai mult, focșănenii vor spune adio și ghirlandelor și instalațiilor luminoase ce erau montate în perioada sărbătorilor de iarnă. Primarul Cristi Misăilă ne-a spus că, din cauza procedurilor birocratice ale achizițiilor publice, a mai rămas foarte puțin timp pentru desemnarea unei firme care să se ocupe de iluminatul public și care să monteze aceste instalații. Municipalitatea a încercat o ultimă variantă și a cerut ANRSC să fie de acord cu realizarea unui contract cu o firmă autorizată pentru o perioadă scurtă de timp, 3-4 luni, astfel încât să se poată interveni pentru rezolvarea avariilor în sistemul de iluminat public și să fie rezolvate solicitările venite din partea locuitorilor municipiului. „Așteptăm un răspuns de la ANRSC deoarece procedurile de achiziție publică sunt de durată, durează cel puțin 90 de zile până la semnarea contractului, în cazul în care nu sunt contestații”, a precizat primarul Cristi Misăilă. 
    Problemele cu iluminatul public din Focșani au apărut după ce consilierii liberali nu au fost de acord cu proiectul de hotărâre privind caietul de sarcini pentru delegarea gestiunii acestui serviciu. Gestul consilierilor liberali rămâne inexplicabil pentru că decizia privind delegarea de gestiune a serviciului de iluminat public a fost luată încă din ianuarie 2016, de aleșii din mandatul trecut. Atunci s-a aprobat realizarea de către o firmă de specialitate a Studiului de oportunitate privind delegarea de gestiune și s-a stabilit că, provizoriu, Direcția de Dezvoltare va administra acest serviciu de iluminat public.
    Ulterior, în aprilie 2017, Consiliul Local a aprobat Studiul de oportunitate iar proiectul de hotărâre menționa delegarea de gestiune a serviciului de iluminat public. Practic, următoarea etapă era aprobarea în ședința Consiliului Local Focșani a caietului de sarcini în baza căruia să fie realizată achiziția publică. Adică firmele autorizate de ANRE urmau să depună documentația legală și, dacă îndeplineau condițiile, primeau acest contract. Faptul că în aprilie consilierii au fost de acord iar peste două luni au spus că nu este o prioritate iluminatul public arată că în spatele deciziei lor este o comandă politică a șefilor din PNL Vrancea, care nu țin cont de interesele focșănenilor și se gândesc doar să blocheze inițiativele primarului Cristi Misăilă. 
    De altfel, liberalii nu au prezentat niciun motiv tehnic care să împiedice aprobarea caietului de sarcini. Au repetat doar lecția scrisă la partid: că iluminatul public nu este o prioritate, iar Primăria ar trebui „să se uite în jos, nu în sus”. Culmea, la ședința din luna iulie, liberalii au reproșat municipalității că nu a accesat fonduri europene pentru dezvoltarea iluminatului public. Aceasta în condițiile în care consilierii liberali s-au opus sistematic delegării de gestiune a iluminatului public către o firmă autorizată, o condiție obligatorie pentru accesarea de fonduri europene.
    Singura soluție pentru deblocarea situației și rezolvarea problemei iluminatului public a fost ca acest serviciu să fie realizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a serviciului de salubrizare al Focșaniului și Goleștiului. Aceasta va actualiza documentațiile tehnice și urmează să scoată la licitație delegarea gestiunii către o firmă autorizată.

12 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?