Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO : Primăria Panciu amenință CUP SA cu judecata pentru „distrugere a domeniului public“


Scandal la Panciu, unde primarul Iulian Nica acuză operatorul de apă, CUP SA, sucursala din oraș, că distruge străzile proaspăt reabilitate prin „lucrările de intervenție repetate și neautorizate” la rețeaua de distribuție a apei potabile. Edilul a declarat că, în ultima perioadă, lucrările executate de muncitorii de la CUP au deteriorat covorul asfaltic de pe mai multe străzi din zona centrală, străzi care au fost modernizate și reabilitate cu fonduri europene. Un comunicat al Primăriei arată că cei de la CUP nu au luat toate măsurile pentru ca străzile să fie readuse la situația anterioară, „drumurile fiind «peticite» cu pavele sau «plombate» de mântuială”. În această situație, primarul din Panciu amenință că va cere în instanță despăgubiri de la operatorul de apă. Directorul CUP SA, Gheorghe Vasilescu, ne-a spus că va verifica situația semnalată la Panciu, urmând a fi analizate lucrările efectuate pe străzile menționate de administrația locală. Cât despre montarea pavelelor, directorul CUP a precizat că sunt soluții provizorii, pentru compactarea terenului, până la realizarea lucrărilor de asfaltare.

Primarul orașului Panciu, Iulian Nica, amenință că va da în judecată compania de apă – CUP SA – din cauza „lucrărilor de intervenție repetate și neautorizate”. Edilul afirmă că operatorul de utilități nu a readus respectivele străzi, modernizate cu fonduri europene, la situația anterioară lucrărilor de intervenție. Acest fapt prejudiciază nu numai imaginea orașului, ci și autoritatea publică locală, susține primarul, care ar putea fi obligată de finanțator să returneze banii cheltuiți pentru modernizarea infrastructurii rutiere.
„În numele păncenilor, pe care îi reprezint, condamn atitudinea operatorului de apa-canal, SC CUP SA, care distruge, în mod repetat, domeniul public, prin intervențiile neautorizate la rețeaua de apă a orașului. Pentru SC CUP SA a devenit o practică executarea unor lucrări de reparații fără obținerea avizelor necesare de la Primăria Orașului Panciu și fără achitarea taxei de intervenție pe domeniul public, stabilită prin HCL143/29 noiembrie 2016, privind stabilirea impozitelor și taxelor locale pe anul 2017. După fiecare lucrare, SC CUP SA are obligația de a lua toate măsurile pentru ca străzile din zona unde s-a intervenit să fie readuse la situația anterioară. Acest lucru nu s-a întâmplat, drumurile fiind «peticite» cu pavele sau «plombate» de mântuială. Printre străzile afectate de lucrările executate de SC CUP SA se numără: Aleea Nicolae Titulescu (fostă Angerului), Titu Maiorescu, Mihail Kogălniceanu, Ghiocei, Mihai Viteazu, Bulevardul Independenței, Ciprian Porumbescu, Libertății, Ioan Slavici, Rozelor și Progresului”, a spus primarul Iulian Nica.
Reprezentanții primăriei Panciu arată că ultima intervenție neautorizată a fost  efectuată marți, 5 septembrie 2017, pe Aleea Nicolae Titulescu, în zona blocurilor ANL. Primarul Iulian Nica a cerut operatorului de apă-canal sistarea lucrărilor și a anunțat că va acționa în instanță SC CUP SA pentru recuperarea pagubelor provocate de distrugerea asfaltului.
„Modernizarea infrastructurii rutiere reprezintă una dintre prioritățile Primăriei Orașului Panciu. În acest sens, au fost inițiate și promovate proiecte de investiții privind reabilitarea și asfaltarea străzilor, pentru care au fost accesate atât fonduri europene, cât și fonduri guvernamentale. În 2015, administrația locală a finalizat reabilitarea unui număr de 18 străzi, prevăzute de proiectul «Reabilitarea și modernizarea infrastructurii de interes public», cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională. În aceeași perioadă, au fost modernizate și străzile Progresului, Rozelor și Ioan Slavici, prin proiectul european «Protejarea, restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, în vederea creșterii atractivității turistice a orașului Panciu» care, pe lângă lucrările specifice de conservare și restaurare la Monumentul Eroilor și cele de restaurare la Paraclisul subteran al Mănăstirii Brazi, a prevăzut și modernizarea infrastructurii rutiere din zonă. În prezent, implementăm proiectul «Modernizare tramă stradală din zona centrală a orașului Panciu». Până în acest moment, au fost reabilitate și asfaltate străzile: Angerului, Pieței, Heliade Rădulescu, Tudor Vladimirescu, Nicolae Iorga, Angeliului, Republicii, 1 Iunie și 13 septembrie. Pregătim pentru asfaltare străzile Silvestru Jim, Dumbrava și Mihai Eminescu, care face legătura cu cartierul Neicu. Sunt investiții majore, de care orice operator de rețele publice trebuie să țină cont. Tocmai de aceea, solicit în mod public SC CUP SA, luarea tuturor măsurilor care se impun pentru refacerea străzilor deteriorate de lucrările de intervenții și readucerea lor în starea de dinaintea executării acestor lucrări. În condițiile în care solicitarea Primăriei Panciu nu va fi luată în considerare, ne vom adresa justiției! Vom face plângere penală împotriva SC CUP SA care, în opinia noastră, se face vinovată de săvârșirea mai multor infracțiuni de distrugere a domeniului public și vom cere instanței despăgubirile prevăzute de lege!”, a declarat primarul Iulian Nica.

Conducerea CUP verifică lucrările 

Directorul CUP, Gheorghe Vasilescu, ne-a declarat că nu poate comenta acuzațiile lansate de conducerea Primăriei Panciu până nu va verifica toate lucrările care s-au efectuat pe străzile menționate de adminstrația locală. Acesta spune că pot fi lucrări urgente, fiind necesare intervenții pentru asigurarea furnizării de apă abonaților.
În ceea ce privește montarea de pavele pe bucățile din străzi unde au fost efectuate lucrări, directorul CUP spune că este vorba de o soluție provizorie și care înlocuiește balastul care se punea până acum pentru compactarea terenului. „Pavelele asigură un strat de rulare relativ bun pentru autovehicule, sunt bune și pentru compactarea terenului. Considerăm că este o soluție mai bună decăt balastul de până acum, care era luat de roțile mașinilor, se crea mizerie. Pavelele sunt o soluție provizorie, după o perioadă de timp acestea se scot și se toarnă asfalt”, ne-a spus directorul CUP, Gheorghe Vasilescu.

15 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?