Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Vrâncenii sunt invitați la Ziua Parcului Natural Putna


Vrâncenii sunt invitați, sâmbătă, 2 septembrie, la evenimentele organizate la intrarea în Rezervația Naturală Lepșa cu ocazia Zilei Parcului Natural Putna Vrancea. Evenimentele sunt organizate de Administrația Parcului Natural Putna. Vor fi prezentate expoziții de pești fosilizați, de costume populare, de fotografie, de sculptură în lemn, dar și o expoziție de caricatură. Organizatorii au precizat că evenimentele vor începe de la ora 10.
    Parcul Natural Putna-Vrancea se suprapune sectorului central-nord-vestic al Munților Vrancei și se înscrie grupei externe a Carpaților de Curbură, acoperind în totalitate bazinul hidrografic montan al râului Putna, la care se adaugă spre sud — vest masivele Mordanu și Goru. Zona se suprapune unor unități de relief variate, bine individualizate, dispuse în trepte, ce coboară de la vest către est, dând regiunii aspectul unui imens amfiteatru. Parcul Natural Putna-Vrancea prinde contur ca entitate din patrimoniu național în anul 2004, când, în baza Hotărârii de Guvern 2151, se pun bazele așezământului natural. Zona se află situată în centrul și nord vestul Munților Vrancei, având o suprafață de 38204 hectare, echivalentul a mai mult de 41,32% din suprafața montană a județului Vrancea.
    Conform Administrației Parcului, ursul, râsul și lupul reprezintă speciile emblemă, constituind populații nucleu foarte importante la nivel european. Aceste carnivore la care se alătură și vidra fac din Parcul Natural Putna-Vrancea sit de importanță comunitară în cadrul rețelei ecologice Natura 2000. De asemenea, nu mai puțin de 10 specii de vertebrate, altele decât păsările, sunt sub protecție strictă, iar dintre cele circa 110 specii
de păsări întâlnite în zonă, 75 sunt strict protejate conferind Parcului statutul de zonă de protecție acvifaunistică în cadrul aceleași rețele ecologice.
    Scopul ariei protejate îl reprezintă protecția și conservarea ansamblurilor peisagistice unde interacțiunea activităților umane cu natura a creat, de-a lungul timpului, o zonă distinctă, cu valoare semnificativă peisagistică și culturală, cu o mare diversitate biologică. În plus, publicul are numeroase posibilități de recreere și turism încurajându-se în același timp activitățile științifice și educaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?