Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Acțiune a polițiștilor pentru depistarea transportatorilor ilegali de lemne


Polițiștii vrânceni au continuat acțiunile pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice și în a doua jumătate a acestei luni. Oamenii legi au descoperit nereguli privind respectarea regimului silvic în comunele Soveja, Golești, Mera, Spulber, Reghiu și Valea Sării. De asemenea, polițiștii au organizat și aseară, la intrarea în Focșani dinspre Bolotești, filtre pentru depistarea în trafic a conducătorilor care transportă material lemnos fără a deține documente.
    „În perioada 21 august – 27 august a.c., polițiștii vrânceni au continuat acțiunile pe linia prevenirii și combaterii delictelor silvice privind exploatarea, transportul, deținerea și comercializarea materialelor lemnoase, fiind desfășurate următoarele activități: au fost executate 168 de controale, din care 157 pe drumurile publice, 8 în fondul forestier și 3 la locuri de depozitare/ comercializare; au fost constatate un număr de 2 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 46/2008 modificată și înregistrat un dosar penal; au fost aplicate 107 sancțiuni contravenționale, din care 32 pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 49.000 lei; a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 34,4 m.c. material lemnos, în valoare de 5.806 lei și confiscarea valorică a unui volum total de 40,376 m.c. cu o valoare de 22.176 lei.

    Exemple semnificative:

– La data de 21 august a.c., în urma controlului efectuat la depozitul de material lemnos aparținând unei societăți din Soveja, s-a constatat faptul că agentul economic deținea cantitatea de 16,149 m.c. cherestea din specii de rășinoase fără documente de proveniență legală și a refuzat să transporte la locul indicat materialul lemnos supus confiscări. Totodată, s-a mai constatat faptul că depozitul de material lemnos nu era împrejmuit corespunzător, iar avizele de însoțire pentru materialele lemnoase nu erau completate cu respectarea dispozițiilor legale. Astfel, administratorul societății a fost sancționat pentru toate faptele comise și s-a dispus confiscarea contravalorii cantității 16,149 m.c. cherestea rășinoase, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată.
– La data de 22 august a.c., în urma controlului efectuat la depozitul de material lemnos aparținând unei societăți din comuna Soveja, s-a constatat faptul că agentul economic deținea cantitatea de 12,937 m.c. cherestea din specii de rășinoase fără documente de proveniență legală și a refuzat să transporte la locul indicat materialul lemnos supus confiscării și a expediat 3,23 m.c. cherestea rășinoase fără proveniență legală. Totodată s-a mai constatat faptul că depozitul de material lemnos nu era împrejmuit corespunzător, iar avizele de însoțire pentru materialele lemnoase nu erau completate cu respectarea dispozițiilor legale. Astfel, administratorul societății a fost sancționat pentru toate faptele comise și s-a dispus confiscarea contravalorii cantității 16,167 m.c. cherestea rășinoase, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată.   
– La data de 23 august a.c., orele 23.02, pe raza localității Golești, a fost depistat un bărbat de 42 ani, din comuna Cotești, care conducea o autoutilitară în care se afla cantitatea de 14,78 m.c. lemn rotund din specia fag, pentru care nu a putut prezenta documentele de proveniență și transport prevăzute de legislația în vigoare.  De asemenea, s-a mai constatat faptul că bărbatul nu deține permis de conducere categoria C, necesar pentru a conduce tipul de autovehicul cu care a fost depistat. A fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul cu permis necorespunzător și a fost aplicată sancțiunea contravențională conform Legii nr. 171/2010, luându-se măsura confiscării materialului lemnos și a vehiculului.
– La data de 21 august a.c., orele 21.36, a fost depistat pe str. Mărășești din municipiul Focșani, un bărbat din comuna Mera, care transporta material lemnos cu o autoutilitară, iar în urma cubajului realizat, s-a constatat existența unui volum de 7,00 m.c. material lemnos din speciile fag, pin, salcie, brad, pentru care a fost prezentat un aviz de însoțire a cărui valabilitate era expirată. În cauză a fost luată măsura sancționării contravenționale a conducătorului auto și confiscarea contravalorii materialului lemnos, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată. 
– La data de 21 august a.c., orele 21.40, a fost depistat pe str. Mărășești din municipiul Focșani, un bărbat din comuna Mera, care transporta material lemnos cu o autoutilitară, iar în urma cubajului realizat, s-a constatat existența unui volum de 5,70 m.c. material lemnos din speciile fag, pin, salcie, brad, pentru care a fost prezentat un aviz de însoțire a cărui valabilitate era expirată. În cauză a fost luata măsura sancționării contravenționale a conducătorului auto și confiscarea contravalorii materialului lemnos, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată.
– La data de 21 august a.c., ora 21.20, în comuna Soveja, au fost depistate două atelaje hipo încărcate cu material lemnos din specia rășinoase în incinta unei societății de debitat din localitate. Polițiștii au stabilit faptul că doi bărbați, ambii din comuna Soveja, descărcau din cele două atelaje hipo mai multe piese din specia rășinoase, fasonate la lungimea de 4 metri. Întrucât pentru materialul lemnos nu existau documente legale de proveniență și transport, în cauză s-a întocmit dosar penal, conform prevederilor Legii nr. 46/2008 modificată.
– La data de 25 august a.c., polițiștii din Spulber au constatat faptul că, în cursul lunii iunie 2017, doi bărbați, ambii din localitate, au tăiat ilegal și sustras arbori din specii de foioase. În cauză a fost întocmit dosar penal conform art 107 alin. (1), lit. „a” și art. 109 alin.(1), lit. „a”, din Legea nr. 46/2008 modificată.
– La data de 26 august a.c., ora 07.50, a fost depistat un bărbat de 32 ani, din comuna Mera, în timp ce transporta cu o autoutilitară lemn de foc specia plop, pentru care a prezentat un aviz de însoțire care nu corespundea din punct de vedere al speciei.  În cauză s-a dispus sancționarea contravențională conform art. 19 alin. (2), lit. ,,c” din Legea 171/2010 modificată și confiscarea materialului lemnos.
– La data de 26 august a.c., orele 09.20, a fost depistat un bărbat de 39 ani, din comuna Reghiu, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 2 m.st. lemn foc din specia plop, pentru care a prezentat un aviz de însoțire care nu corespundea din punct de vedere al speciei. În cauză s-a dispus sancționarea contravențională conform art. 19 alin. (2), lit. ,,c” din Legea 171/2010 modificată și confiscarea materialului lemnos.
– La data de 21 august a.c., a fost depistat pe raza comunei Valea Sării, un bărbat din localitate, care transporta material lemnos cu o autoutilitară. În urma cubajului realizat, s-a constatat existența unui volum de de 2,367 m.c. lemn rotund molid, în plus față de cantitatea consemnată în avizul de însoțire prezentat. În cauză a fost luată măsura sancționării contravenționale a conducătorului auto și confiscarea contravalorii materialului lemnos, conform prevederilor Legii nr. 171/2010 modificată”, se arată în comunicatul de presă al IPJ Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?