Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Pompierii vrânceni verifică bisericile cu hramul Adormirii Maicii Domnului


Unitățile de cult din județ, care poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, dar și locațiile unde se așteaptă să existe un aflux mare de persoane vor fi verificate preventiv de personalul de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea. De asemenea, cu ocazia controalelor, vor fi distribuite pliante ce cuprind măsuri specifice ce trebuie respectate în scopul evitării producerii unor evenimente neplăcute, după cum se arată într-un comunicat de presă transmis de ISU Vrancea.
    „Personalul Inspecției de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea va executa controale de prevenire la unitățile de cult din județ, în special la cele care poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”, dar și în locațiile unde se așteaptă să participe un aflux mare de persoane. Verificările au loc premergător marii sărbători creștine de marți, 15 august, când creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, și se desfășoară în scopul depistării și înlăturării stărilor de pericol, a cauzelor potențiale de incendiu și a altor nereguli specifice. De asemenea, cu ocazia controalelor se distribuie pliante cuprinzând măsuri specifice care trebuie respectate în scopul evitării producerii unor evenimente neplăcute.
    Pericolul de incendiu crește, de cele mai multe ori, din neglijența sau necunoașterea regulilor specifice de apărare împotriva incendiilor. Astfel, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Vrancea verifică dotarea cu mijloace de primă intervenție, existența și modul de exploatare a mijloacelor de încălzire și a surselor de alimentare cu energie electrică, precum și locurile de depozitare a lumânărilor aprinse. Totodată, personalul clerical este instruit cu privire la regulile specifice de prevenire a situațiilor de urgență.
    Astfel, accesul în incinta lăcașului de cult se va permite în limita capacității bisericii, iar ușile de acces/ evacuare se vor menține în poziție deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros; în condițiile unui număr foarte mare de participanți se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber. Trebuie asigurată dotarea lăcașurilor de cult cu mijloace de intervenție în caz de incendiu (stingătoare), iar instalațiile electrice și sistemele de preparat și încălzit hrană trebuie întreținute și exploatate în bune condiții, fără improvizații ori defecțiuni.
    Se va asigura amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcașului de cult și la distanțe de siguranță față de construcții, vegetație, arbori etc., de preferință în tăvi metalice umplute cu nisip și se va asigura supravegherea lor pe toată durata menținerii aprinse.
    Parcarea autovehiculelor persoanelor care participă la slujbele religioase se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție în cazul producerii unor eventuale situații de urgență. Se va avea în vedere instruirea persoanelor cazate în spațiile destinate primirii oaspeților sau în căminele de bătrâni din incinta mânăstirilor sau aparținând de acestea, precum și a persoanelor cu sarcini de supraveghere, pentru cunoașterea și respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalațiilor electrice, a sistemului existent de alarmare în caz de incendiu, utilizarea focului deschis cât și privind interdicția fumatului.
    Echipajele de pompieri din cadrul subunităților de intervenție sunt pregătite să intervină operativ în cazul producerii unor eventuale situații de urgență. De asemenea, la nivelul autorităților publice locale, serviciile voluntare pentru situații de urgență au obligația de a desfășura activități de informare și instruire privind cunoașterea și respectarea regulilor și a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, de a verifica modul de aplicare a normelor, reglementărilor tehnice și dispozițiilor care privesc apărarea împotriva incendiilor, în domeniul de competență și de a asigura intervenția pentru stingerea incendiilor, salvarea, acordarea primului ajutor și protecția persoanelor, a animalelor și a bunurilor periclitate de incendii sau în alte situații de urgență”,
se arată în comunicatul de presă transmis de ISU Vrancea.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?