Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Ministrul Educației, la Focșani: învățământul românesc este de nota 6 sau 7


Ministrul Educației, Liviu Marian Pop, a dat asigurări dascălilor că nu li se vor diminua salariile odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării. El a fost prezent, ieri, la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea, unde a avut o ședință de lucru cu inspectorul școlar general, profesorul Dorin Cristea, dar și cu reprezentanți ai celor două sindicate din Vrancea. În cadrul ședinței au fost abordate mai multe teme de interes pentru cadrele didactice, precum reconversia profesională, salarizarea, situația profesorilor care au de recuperat bani de la minister în urma unor sentințe judecătorești, problema manualelor școlare, etc. „A fost o întâlnire bună, sănătoasă, din care toată lumea are de câștigat. Am discutat probleme generale și unele particulare. Am înlăturat temerile colegilor din sindicat legate de posibilitatea diminuării salariilor de la 1 ianuarie 2018 prin noul mod de calcul al salariilor, ceea ce este fals. Se știe clar că prin noua lege a salarizării toți au de câștigat, nimeni nu are nimic de pierdut, contribuțiile angajatorilor scăzând de la 40% la 35%, iar impozitul de la 16% la 10% sau 0%”, a declarat Liviu Pop, ieri, la Focșani.
Ministrul nu a putut preciza un termen clar în cazul profesorilor care au de recuperat drepturi salariale câștigate în instanță. Acesta a spus că profesorii nu vor primi banii la rectificarea bugetară din septembrie. „Am discutat și acest aspect, la prima rectificare cu siguranță nu vor primi aceste sume, știu și liderii naționali, pentru că vrem să fim cinstiți cu ei. Încercăm în noiembrie să plătim o parte din ele. Nu știm care vor fi sumele, nu depinde numai de Ministerul Educației, sunt niște lucruri care trebuie reglate la nivel național. Dar avem în grafic plata acestora doar după luna noiembrie, dacă putem să facem. Nu știu dacă toată suma. Am înțeles că este o sumă destul de mare, vreo 700 de milioane de lei la nivelul sistemului național de învățământ și trebuie să vedem cum arată execuția bugetară în trimestrul trei, astfel încât la ultima rectificare de anul acesta să alocăm niște sume pentru plata sentințelor și dobânzilor pentru că merită colegii noștri să își primească toate restanțele și îmi doresc și eu să fac acest lucru alături de colegii mei din Guvern”, a transmis el.

Nu mai vrea dascăli necalificați la catedră

Liviu Pop s-a declarat nemulțumit de faptul că în fața elevilor încă mai ajung cadre didactice necalificate. El a spus că trebuie găsite soluții ca să nu mai vorbim în învățământ de necalificați. „Noi, astăzi, avem în sistemul de învățământ 2% dintre colegi necalificați. Sau sunt cu studii medii, sau sunt într-o specializare și predau altă calificare. Adică peste 4.300 de colegi de-ai noștri sunt necalificați. Primul obiectiv al nostru este să găsim măsurile prin care să-i calificăm pe cei care sunt în sistem. Important este să avem profesori calificați. Numărul este nepermis de mare pentru un sistem bugetar. Suntem singura categorie bugetară din România care are necalificați”, a susținut ministrul. Acesta a spus că trebuie găsite imediat soluții, dar mai ales surse de finanțare. „Avem posibilitatea la nivel de unitate școlară, prin banii pe care îi alocă ministerul prin finanțarea per elev, să se subvenționeze cursurile de perfecționare pentru calificarea colegilor noștri. Este de datoria directorilor, alături de Consiliile de Administrație, să prindă în buget aceste sume”, a mai adăugat el.
Întrebat despre reconversiile profesionale care se fac pe bandă rulantă, ministrul a spus că este o problemă minoră față de altele, cum ar fi dascălii cu a doua sau a treia specializare. El a aruncat problema aceasta în curtea universităților care fac astfel de specializări. „În partea cealaltă, universitățile să găsească programe de reconversie pentru colegii noștri care, de exemplu, lucrează de 15 ani pe 10 ore de matematică și 3 ore de muzică. Haideți să vedem ce facem cu cele trei ore de educație muzicală, să vedem cum îi calificăm pe zona aceasta. Eu nu sunt specialist în muzică să spun cum să facem o calificare în domeniul acesta. Consiliului Național al Rectorilor, universităților din România le-am prezentat acum două săptămâni situația și o să le dau o situație pe specializări, unde este nevoie de calificați, iar mediul universitar trebuie să găsească modalități de calificare. Nu se pot inventa în mediul preuniversitar soluții. Noi trebuie să ne asigurăm că avem soluții. Legea salarizării, prin măsurile ei, trebuie să facă mai atractivă meseria de dascăl. Avem cum să calificăm. Dacă nu avem soluții, trebuie să o identificăm pe aceea prin care să ducem profesori calificați în fața elevilor”, am mai spus Liviu Pop. Potrivit acestuia, învățământul românesc este de nota 6 sau 7.

Se lucrează pentru obținerea autorizațiilor de funcționare

Ministrul Educației transmite că în școlile din Vrancea se lucrează pentru condiții optime, astfel încât să se poată obține autorizații de funcționare. „Am avut o discuție aseară (duminică seară-n.r.) temeinică cu președintele Consiliului Județean Vrancea și cu câțiva primari de-ai dumneavoastră. Județul Vrancea are șantiere în lucru, e media națională din punct de vedere al autorizațiilor sanitare de funcționare. Prin PNDL deja intră câteva unități în reabilitare și sperăm unele dintre ele să se finalizeze anul acesta, altele cât mai repede, în așa fel încât să avem în toate unitățile autorizații de funcționare. Suntem în grafic din punctul acesta de vedere și alături de autoritățile locale sunt convins că putem crea condiții pentru toți copiii din județul dumneavoastră”, a precizat ministrul.

Elevii vor avea manuale pe 11 septembrie

Ministrul a dat încă o dată asigurări că elevii vor avea manuale la începutul anului școlar. „De la 11 septembrie avem manualele în toate unitățile școlare. Din punctul acesta de vedere lucrurile sunt foarte clare. Manualele sunt, profesorii decid, conform legii, dacă elevii trebuie să folosească sau nu manualul la clasă. E un subiect închis din punctul meu de vedere. Azi e 7, aștept finalizarea contestațiilor și săptămâna aceasta o să dau planul de măsuri în așa fel încât să asigurăm necesarul de manuale pentru toți elevii din învățământul preuniversitar, astfel încât să fie toate manualele atunci când începe anul școlar. Manualele de sport vor exista și ele, dar profesorul decide dacă îl va folosi sau nu. Nu părintele. Parcă prea mulți se pricep la educație, iar profesorul nu. Da-ți-i voie profesorului să decidă ce manual are la clasă”, a spus Pop.

A felicitat performanțele elevilor vrânceni

Inspectorul școlar general Dorin Cristea i-a prezentat ministrului problemele învațământului vrâncean. „Am discutat problemele județului Vrancea, de un an și trei luni ani de când sunt eu inspector general. I-am comunicat și argumentat câteva din acțiunile mele manageriale și am ajuns la un consens împreună, la ceea ce trebuie să derulăm în continuare pe linia aceasta. Am discutat probleme referitoare la situația reclamațiilor, care au fost în număr foarte mare și le-am mai diminuat, probleme de încadrare, organigrama ISJ, despre normare, discuții care țin mai mult de sfera managementului instituțional. A fost foarte încântat de faptul că i-am argumentat promovarea ideii unei munci de echipă, care s-a arătat benefică pentru instituția noastră și bineînțeles promptitudinea cu care răspundem la solicitările ministerului. Dumnealui a fost foarte încântat că am parcurs ultima perioadă foarte bine, mai ales cea a examenelor naționale, am depășit toate evenimentele fără incidente, că am avut rezultate bune atât la examen e cât și la concursurile naționale. A fost încântat de faptul că am fost gazda unor evenimente reușite, precum Sesiunea de referate la istorie sau concursul național InfoEducație. Ne-a felicitat pentru rezultatele obținute la robotică și pentru faptul că avem reprezentant internațional la acest concurs”, a declarat Dorin Cristea.

11 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?