Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Consiliul Județean va consolida și restaura Secția de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei


Consiliul Județean va consolida și va restaura Secția de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei, cunoscută și sub numele de „Casa Alaci”. În acest sens, în ședința ordinară a plenului Consiliului Județean Vrancea de astăzi, vor fi dezbătute trei proiecte de investiție ce vizează acest proiect: aprobarea Notei conceptuale și a Temei de proiectare, aprobarea Documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (D.A.L.I.) și a indicatorilor tehnico-economici, aprobarea proiectului ,,Consolidare și restaurare Secția de istorie și arheologie a Muzeului Vrancei -Casa Alaci și a cheltuielilor legate de proiect.
    Consiliul Județean Vrancea intenționează să depună spre finanțare proiectul mai sus menționat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritara 5 – Imbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.  Valoarea estimată a investiției este de 4,6 milioane de lei, plus TVA. Potrivit site-ului de specialitate www.fonduri-structurale.ro, apelul de proiecte pentru Prioritatea de investiții 5.1 urma să fie redeschis din data de 27.07.2017 ora 10.00 pana in data de 27.11.2017 ora 10.00.
    Administrația județeană are în derulare mai multe proiecte ce vizează reabilitarea unor imobile cu încărcătură istorică și culturală din municipiul Focșani. Unul dintre aceste proiecte este „Consolidare și restaurare a  imobilului fostului Tribunal”. Valoarea estimată a proiectului de reabilitare a imobilui în care a funcționat Tribunalul Vrancea este estimată la 21,5 milioane de lei. În imobilul în care a funcționat Tribunalul Vrancea ar putea fi amenajat sediul denumit „Centrul UNESCO”, dar și un „Muzeu al Vinului”.
    Un alt imobil pe care Consiliul Județean îl reabilitează este clădirea în care a funcționat Prefectura Putna. După ce va fi reabilitat, în  acest frumos imobil ar putea funcționa Palatul Copiilor, după cum a anunțat președintele Marian Oprișan.  Lucrările la imobilul mai sus menționat sunt realizate în proporție de 97 %. Imobilul „Prefectura județului Putna” a fost construit la începutul secolului XX și, datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Oficiului Național al Monumentelor Istorice. Destinația inițială a clădirii a fost de palat administrativ, respectiv Prefectură a județului Putna iar, după 1945, aici a funcționat Consiliul Popular Municipal Focșani. Clădirea fostei Prefecturi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, biserica Săpunari și clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural și istoric „Piața Maior Gh. Pastia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?