Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

Caz incredibil la Bac! O absolventă din Adjud a luat 4,10 la filosofie, iar în urma soluționării contestației nota a crescut la 7,40


O elevă de la Liceul Teoretic „Emil Botta” din Adjud a primit 3,3 puncte în plus la Bacalaureat, în urma soluționării contestației depuse. Diferența semnificativă a apărut la disciplina filosofie. Teza absolventei Alina Niță a fost  notată inițial cu 4,10, iar în urma contestației nota a ajuns la 7,40. Situația elevei din Adjud este una revoltătoare, având în vedere că o elevă cu note foarte bune la celelalte discipline ar fi putut pierde această sesiune de examen din cauze independente de ea. Alina Niță a obținut 8,80 la limba și literatura română și 8,95 la istorie. Nici de nota obținută la disciplina istorie Alina nu a fost mulțumită, așa că a făcut contestație. În urma contestației, nota de la istorie i s-a majorat de la 8,95, la 9,45. Media general la Bac este în cazul Alinei 8,55, dar dacă nu formula contestație la ambele materii ar fi fost mai mică.
Inspectorul școlar general, profesorul Dorin Cristea, spune că instituția nu are cum să facă o analiză profundă în această situație, deoarece teza a fost corectată prima dată la Iași, iar contestațiile au fost soluționate într-un centru de corectură din Botoșani. „Eu mă bucur că nota este în favoarea elevei, că s-a remediat o greșeală, dar noi nu avem nici o calitate în procesul de corectură. Lucrările au fost corectate inițial la Iași, iar de acolo au plecat la Botoșani. Nu avem nici o calitate în a comenta sau critica în vreun fel situația”, ne-a declarat inspectorul general Dorin Cristea.

Rata de promovare la bac a crescut de la 69,15% la 70,97% 

Din cele 576 de contestații depuse de candidații la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2017, pentru un număr de 337 de teze au crescut notele, pentru 200 au scăzut, iar pentru alte 39 de teze notele nu au fost modificate.
Potrivit unei statistici întocmite de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, cele mai multe contestații au fost înregistrate la limba și literatura română, de la profilul real. Aici au fost depuse 160 de contestații, dintre care în 96 de cazuri notele au crescut, în 56 au scăzut, iar în alte 14 cazuri a rămas nota inițială. Și la profilul uman, tot limba română a fost materia cea mai contestată. Din cele 74 de contestații depuse, 46 au primit note mai mari, 23 note mai mici, iar 5 au rămas la fel.
Și la matematică au fost contestații, cele mai multe fiind înregistrate la profilul tehnic, respectiv 66, din care 30 de note au crescut, 31 au scăzut și 5 au rămas la fel. O situație specială s-a înregistrat la matematica pentru profilul Pedagogic, unde din 3 contestații, toate au primit note mai mici decât cele inițiale. Mai norocoși au fost cei de la profilul Matematică – Informatică, unde din 22 de contestații, 18 au fost recorectate cu note mai mari. La geografie, contestațiile au adus pentru 20 de elevi note mai mari, iar pentru 24 mai mici.
Și notele la istorie au crescut la contestații. Din 66 de note contestate, 48 au primi note mai mari și numai 14 au fost sub cele acordate inițial. Decizia de a contesta nota de la psihologie a fost una bună pentru cei 5 absolvenți care au făcut acest lucru, căci au obținut note mai mari. Nu la fel de norocoși au fost cei care au contestat notele primite la logică, unde din 5 lucrări contestate, 4 s-au întors cu note mai mici, doar una fiind punctată în plus.
Rezultatele în urma contestațiilor au făcut ca rata de promovare a  examenului național de bacalaureat să crească la nivelul județului Vrancea, de la 69,15%, la 70,97%. Cu toate acestea, român în continuare două unități de învățământ cu niciun promovat la Bac, respectiv Centrul Școlar Elena Doamna și Liceul Tehnologic Odobești. Colegiul Unirea nu are niciun candidat respins, ultima medie fiind 6,9.

Rezultatele în ordine alfabetică AICI
Rezultatele în ordinea mediilor AICI  
Rezultatele pe unități de învățământ AICI

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?