Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Criza migrației: Comisia Europeană prezintă un ‘plan de acțiune’ pentru a susține Italia


Comisia Europeană a propus marți un ‘plan de acțiune’ pentru a susține Italia, copleșită de sosirile masive ale migranților pe coastele sale din direcția Libiei, plan ce prevede noi ajutoare financiare pentru a ajuta autoritățile italiene și libiene să stăpânească situația, precum și sprijinirea Italiei în elaborarea unui cod de conduită pentru ONG-urile care desfășoară operațiuni de căutare și salvare pe Marea Mediterană, informează agențiile AFP și EFE.
Planul, prezentat în Parlamentul European la Strasbourg, prevede ‘o și mai mare consolidare a capacităților autorităților libiene, printr-un proiect de 46 de milioane de euro elaborat împreună cu Italia’ și creșterea ajutorului acordat Italiei ‘printr-o anvelopă suplimentară în valoare de 35 milioane de euro, gata să fie mobilizată imediat’. Dintre cei peste 100.000 de migranți sosiți din ianuarie în Europa traversând Marea Mediterană, peste 85.000 au debarcat în Italia și aproape 9.300 în Grecia, potrivit cifrelor difuzate marți de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).
‘Ruta migrației’ via Mediterana Centrală a redevenit principala poartă de intrare în Europa după ce sosirile pe coastele grecești prin Marea Egee au scăzut puternic începând cu primăvara lui 2016. ‘Situația dezastruoasă de pe Marea Mediterană nu este nici nouă, nici trecătoare’, a subliniat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Apelul la ajutor lansat de Italia omologilor săi europeni ‘este pe deplin fondat’, a estimat la rândul său vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, în timpul unei conferințe de presă. ‘Toată lumea trebuie să-și asume partea de responsabilitate în toată Europa’, a insistat el.
Planul prezentat de Comisie marți va fi discutat joi la Tallin, în timpul unei reuniuni informale a miniștrilor de interne ai țărilor din UE, reuniune ce va fi consacrată în special situației din Mediterana Centrală. Executivul european cere, de asemenea, ‘susținerea înființării, în Libia, a unui centru de coordonare și de salvare maritimă pe deplin operațional’ și ajutorarea acestei țări în vederea întăririi controalelor la frontiera sa sudică. ‘Rezerva de reacție rapidă a corpului european de pază a frontierei și a pazei de coastă, compusă din peste 500 de experți în materie de retrimitere (a migranților către țările de origine), este gata să fie desfășurată la cererea Italiei’, a precizat Comisia Europeană.
Comisia a amintit că Italia, la fel ca alte țări membre ale UE, trebuie să accelereze retrimiterea spre țările de origine a migranților care nu pot obține un statut de refugiat în Europa. La rândul ei, Italia a cerut executivului comunitar elaborarea unui ‘cod de conduită’ pentru a se putea coordona cu ONG-urile ale căror nave recuperează migranți pe mare și îi transportă apoi către Italia. Aceste ONG-uri sunt acuzate că prin operațiunile lor încurajează migranții să pornească spre Europa și chiar că ar colabora cu traficanții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?