Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640
Ediția: Luni 3 iunie 2024. Nr. 6640

Moţiunea de cenzură, o victorie a democraţiei


   Guvernul condus de Mihai-Răzvan Ungureanu a pierdut, vineri, încrederea Parlamentului, care a adoptat, cu 235 de voturi pentru, moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție, „Opriți Guvernul șantajabil. Așa nu, niciodată!”, deschizând astfel calea desemnării unui nou premier.
    La scurt timp după anunțarea rezultatului votului, președintele Traian Băsescu a chemat la consultări partidele politice, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.
    Președintele PSD, Victor Ponta, a prezentat, în discursul său din Parlament, viziunea „celui mai mare grup politic din Parlamentul României”. Liderul social-democraților a subliniat că trebuie rezolvate „șase grave probleme” deschise în doar 80 de zile de existență de „Guvernul Băsescu – Ungureanu”, menționând în acest sens „licitațiile ascunse” pentru privatizările companiilor de stat, lipsa transparenței în alocarea fondurilor pentru administrațiile locale, încălcarea principiului autonomiei universitare în cazul UMF Tg. Mureș, problema restituirii proprietăților prin diminuarea despăgubirilor acordate foștilor proprietari, lipsa progreselor în privința absorbției fondurilor europene în pofida promisiunilor că aceasta va atinge 40%.
    Președintele PSD a evocat, totodată, decizia „ilegală și neconstituțională” prin care Guvernul a luat de la pensionari 5,5% CAS pentru pensiile de peste 740 de lei.
    La rândul său, președintele PNL, Crin Antonescu, a lansat un atac dur la adresa prim-ministrului, acuzându-l că nu este un șef al executivului care ia decizii, ci unul care ascultă ordine și al cărui Guvern a făcut ‘cea mai partizană alocare de fonduri publice la vedere pentru un partid’.
    Antonescu a taxat și inițiativa executivului în privința UMF Târgu Mureș, insistând că PNL nu va accepta niciodată ideea că limba română nu mai este singura limbă oficială în țară.
    Crin Antonescu i-a transmis premierului că ‘originea adevărată a puterii în democrație este la cetățeni, nu la telefon’ (al președintelui – n.r.) și a taxat declarațiile acestuia referitoare la o eventuală constituire a unei mișcări politice, cerându-i să nu folosească ‘imaginea și autoritatea guvernamentală’ ca să salveze ‘un ciuruc de partid care e PDL’ sau să creeze ‘un partid sau o mișcare nouă pe bani publici’.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?