Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

Traficul de persoane, o problemă gravă cu care România se confruntă


Deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr a declarat că traficul de persoane este unul dintre cele mai grave flageluri cu care România, ca stat european modern, continuă să se confrunte. Acesta a susținut că chiar dacă amploarea fenomenului este în scădere față de anii anteriori, gravitatea sa reprezintă o sursă continuă de preocupare, atât datorită faptului că afectează categorii vulnerabile de cetățeni români, cât și datorită pericolului social extrem de serios pe care îl reprezintă rețelele structurate de traficanți.
Fie că este vorba despre cerșetorie, prostituție, sclavie modernă sau oricare alte activități ilegale în care sunt implicate victimele, costul în suferință umană  – fizică și psihică – este unul uriaș, afectând nu doar indivizi, ci și familii și comunități întregi. „În ultima perioadă, un număr mare de cazuri de trafic de persoane au fost raportate atât de autoritățile implicate, cât și de mass media. În multe situații, traficanții, ca și victimele sunt cetățeni români, deseori minori. Aria geografică pe care rețelele de trafic o cuprind este una importantă, cu anchete și acțiuni care se desfășoară nu doar în România, ci și în Marea Britanie, Franța, Elveția, Belgia și Italia. Zeci de victime au fost identificate și numeroși traficanți au ajuns în spatele gratiilor, prin excelenta colaborare dintre statul român și alte țări europene interesate. Toate aceste cazuri ne indică, pe de-o parte, severitatea fenomenului și, pe de altă parte, importanța efortului comun, la nivel european și internațional, pe care factorii responsabili trebuie să și-l asume pentru stăvilirea traficului de persoane”, a precizat Angel Tîlvăr.
Deputatul vrâncean a arătat că un aspect important îl reprezintă prezența României în recent lansatul raport anual al Departamentului de Stat american pe această temă. Å¢ara noastră este inclusă în categoria țărilor care nu îndeplinesc încă standardele în lupta cu acest flagel, dar care depun eforturi în combaterea sa.
„Chiar dacă mai sunt foarte multe de făcut în acest domeniu, este îmbucurător faptul că s-au făcut remarcate creșterea eforturilor în aplicarea legilor privind combaterea traficului de persoane și colaborarea dintre instituțiile guvernamentale și organizațiile nonguvernamentale implicate. Dimensiunea fenomenului și progresele făcute în contracararea sa ne arată limpede cât de importantă este continuarea mobilizării noastre în această privință, la nivel parlamentar și al celorlalte structuri ori autorități cu responsabilități specifice din România. Prin elaborarea raportului anual de evaluare integrată, prin monitorizare consecventă și prin promovarea legislației necesare, Grupul pentru combaterea traficului de persoane din Parlamentul României își propune să rămână unul dintre factorii cei mai vigilenți, activi și eficienți în prevenirea și reducerea semnificativă a acestui flagel la scară naționala, regională și globală”, a încheiat deputatul PSD de Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?