Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Angajatorii, obligați să ia măsuri speciale pentru salariați; meteorologii anunță caniculă


Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea atenționează angajatorii că în cursul zilei de astăzi vremea va fi caniculară, temperaturile maxime vor atinge 34-36 grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pe arii extinse, pragul critic de 80 de unități, conform avertizării transmise de ANM – Centrul Meteorologic Regional Moldova.
Astfel, potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, în perioadele cu temperaturi ridicate extreme (temperaturi exterioare ale aerului care depășesc +37°C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel), angajatorii trebuie să asigure măsuri minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber. Aceste măsuri constau în: reducerea intensității și ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă; alternarea efortului dinamic cu cel static; alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.
Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților sunt necesare asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție și asigurarea de dușuri. „Angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, vor lua, după caz, măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 (reducerea duratei zilei de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.)”, se arată în comunicatul de presă trimis redacției noastre.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiții de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. „Pentru nerealizarea măsurilor prevăzute mai sus pot fi aplicate sancțiuni contravenționale cu amendă de la 1500 lei la 2500 lei”, atrage atenția Eliza Botezatu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vrancea, prin comunicatul de presă trimis redacției noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?