Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Judecătorii nu mai vor ca procurorii să le decidă „soarta“, în CSM



    Vicepreședinta Tribunalului Vrancea, judecătoarea Săndina Mariana Croitoru, se numără printre semnatarii așa-numitei Rezoluții de la Constanța din 29 mai, prin care judecătorii cer declanșarea de către legislativ a procedurilor pentru „separarea  imediată a atribuțiilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)”, în vederea consolidării statutului judecătorilor. Practic, ei au emis o „Declarație de independență” prin care cer ca procurorii din CSM să nu mai poată decide în privința carierei judecătorilor. Numele vicepreședintei Tribunalului Vrancea apare pe o listă publicată de Lumea Justiției. Rezoluția a fost adoptată de 53 de judecători, președinți și vicepreședinți ai tribunalelor din țară.
    Conform Rezoluției, publicată integral pe luju.ro, „se exprimă solicitarea publică de declanșare, în cel mai scurt timp, de către puterea legislativă, precum și de către celelalte autorități decizionale, a tuturor demersurilor în măsură să conducă la recunoașterea și asigurarea garanțiilor necesare pentru o justiție independentă. În egală măsură, semnatarii prezentei Rezoluții solicită judecătorilor care sunt membri în Consiliul Superior al Magistraturii să asigure respectarea dispozițiilor legale, așa încât drepturile fiecărui judecător să fie efectiv protejate, niciun argument de oportunitate neputând prevala celui de legalitate. Solicităm consolidarea statutului judecătorilor prin separarea imediată a atribuțiilor Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la cariera judecătorilor și procurorilor, precum și cu privire la organizarea și funcționarea instanțelor judecătorești și a parchetelor în sensul ca acestea să aparțină distinct celor două Secții ale Consiliului, respectiv Secției pentru Judecători în privința judecătorilor și instanțelor judecătorești și Secției pentru Procurori în privința procurorilor și parchetelor. Recunoașterea acestei garanții ar conduce la o consolidare a independenței judecătorilor, singurii care înfăptuiesc justiția, acest lucru nefiind pe deplin posibil cât timp cariera le este hotărâtă prin alte mecanisme decât cele proprii puterii judecătorești”, se arată în Rezoluție.
    Prin același document se solicită judecătorilor membri în CSM să denunțe și să se delimiteze de orice încălcări ale dispozițiilor legale, având această obligație față de întregul corp de judecători pe care-l reprezintă, dar și față de societatea românească. „Întrucât judecătorul are un rol hotărâtor în statul de drept, solicităm tuturor instituțiilor și autorităților publice implicate în reglementarea statutului judecătorului, precum și în organizarea și funcționarea instanțelor judecătorești să dispună măsurile necesare în acest scop, începând cu consolidarea rolului și atribuțiilor Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Reafirmăm importanța întăririi garanțiilor de independență recunoscute deja prin înlăturarea oricăror forme de presiune ce ar putea amenința desfășurarea activității judiciare în alte condiții decât cele strict legale”, se mai arată în Rezoluție, care va fi transmisă Plenului CSM, Ministerului Justiției, președinților Camerei Deputaților și Senatului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?