Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

GALERIE FOTO:Școala Nicolae Iorga, vizitată de elevi și profesori din Turcia, Finlanda, Lituania, Spania şi Portugalia


Åžcoala Gimnazială Nicolae Iorga din Focșani a fost, săptămâna trecută, gazdă în proiectul de parteneriat strategic Erasmus+ „Back to School Life”, Acțiunea cheie KA219, cu ocazia organizării unei reuniuni transnaționale de proiect. Au sosit la Focșani reprezentanți ai școlilor partenere din Turcia, Finlanda, Lituania, Spania și Portugalia. 
Obiectivele întâlnirii au fost: o mai bună cunoaștere a noțiunilor pedagogice, prin intermediul schimbului de experiență și a cooperării între cadrele didactice din arii curriculare diferite, prin intermediul jocurilor de cooperare și al jocurilor care îmbunătățesc creativitatea; monitorizarea și evaluarea întregului proiect la finalul primului an de derulare; stabilirea detaliilor legate de raportul intermediar al proiectului; mai bună înțelegere a temei proiectului, în context european; promovarea schimbului intercultural; îmbunătățirea abilităților de comunicare în limba engleză, dobândirea de abilități sociale și de lucru în echipă; creșterea gradului de motivare a elevilor și cadrelor didactice pentru implicarea în astfel de proiecte pe viitor.
    Activitățile din cadrul întâlnirii au fost, așa cum invitații înșiși au declarat, variate și minuțios organizate. Åžcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” s-a pregătit în detaliu, de la decorarea holurilor cu materiale specifice proiectului și pavoazarea  sălilor de clasă pe tema fiecărei țări partenere, până la amenajarea grădinii Erasmus+, activitate cuprinsă în proiect și de care școala și întreaga comunitate s-au bucurat nespus.
    Cei unsprezece parteneri, alături de membri ai echipei de proiect din România, au desfășurat nenumărate activități. În prima zi, au făcut turul orașului și au vizitat Muzeul Unirii și Muzeul de Åžtiințe ale Naturii – ocazie cu care au aflat câteva elemente de istorie locală și au primit pliante de promovare a orașului Focșani, a județului Vrancea și a României, puse la dispoziție de Primăria Municipiului Focșani și de domnul director al Muzeului Vrancei, Horia Dumitrescu. 
Apoi, delegația a urmărit un spectacol susținut de Ansamblul Folcloric Å¢ara Vrancei, coordonat cu multă însuflețire de doamna director Maria Murgoci, invitații fiind captivați de portul, cântul și dansul tradițional vrâncean, iar la sfârșitul spectacolului au dansat hora moldovenească. În partea a doua a zilei, au vizitat școala gazdă, au primit informații despre sistemul educațional românesc, au discutat despre metodele și mijloacele de monitorizare a întregului proiect, despre activitățile desfășurate până la momentul întâlnirii și le-au planificat pe cele ulterioare; de asemenea, au participat la un moment dedicat grădinii Erasmus+, ocazie cu care fiecare delegație a plantat câte un magnoliu în grădina Åžcolii „Nicolae Iorga”. A urmat un program artistic oferit de elevi și cadre didactice ale școlii, susținut la Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia”, unde copiii au făcut o prezentare a României, au cântat, au dansat, au recitat, au jucat o scenetă în limba engleză, iar corul școlii a cântat în limbile partenerilor din proiect. Întreaga delegație a fost impresionată până la lacrimi de prestația tuturor copiilor, care au ținut să-i cunoască personal și să facă fotografii cu  aceștia.
    A doua zi a fost una dedicată schimbului intercultural pe teme de documentare istorică, printr-o scurtă prezentare a Castelului Bran (prin prisma domniei lui Vlad Å¢epeș cunoscut la nivel internațional sub numele de „Dracula”), și culturală, printr-o scurtă vizită a centrului orașului Brașov. În partea a doua a zilei au participat la un workshop pe tema jocurilor interactive de cooperare în grup în cadrul Asociației Club Sportiv de Echitație „Caballus” de la Năruja.
    A treia zi, a avut loc o întâlnire cu oficialităti ale învățământului vrâncean la Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea, unde au ținut, pe rând, discursuri domnul Inspector Åžcolar General Dorin Cristea, domnul viceprimar Marius Iorga și doamna Inspector Åžcolar pe programe și proiecte Tincuța Zahariuc. În plus, 4 elevi ai Åžcolii „Nicolae Iorga” au prezentat două referate pe tema „Fun and Cooperative Learning Games” și „Games for Developing Creativity”, iar apoi echipajul finlandez a provocat auditoriul la o activitate practică de implicare a mișcării în cadrul orelor de curs, spre deliciul tuturor celor prezenți în sală. La activitate au participat și reprezentanți ai părinților din Consiliul Părinților Åžcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga”, care au fost încântați de valoarea europeană adăugată a școlii.
    În ultima zi de activitate, elevii din colectivul de redacție al revistei școlii au ținut să le ia invitaților un interviu despre impresiile cu care pleacă din România. Au fost foarte încântați să descopere cât de mult le-a plăcut partenerilor europeni întreaga experiență: dansul, portul și cântecele tradiționale, activitățile desfășurate de către Åžcoala „Nicolae Iorga” în cadrul proiectului, cât mai ales oamenii pe care i-au cunoscut – elevi și cadre didactice deopotrivă.  
      „Așadar, această întâlnire interculturală variată și plină de emoții, atât pentru gazde, cât și pentru invitați, a plasat cu mândrie Åžcoala «Nicolae Iorga» în context european, oferind tuturor participanților o experiență inedită”, a declarat directorul unității, Daniela Trandafir.
    „Am pus deja bazele unor noi proiecte de viitor, dorindu-ne atât noi, cât și oaspeții nostri, să păstrăm legătura de prietenie care tocmai s-a născut între școlile noastre. Și cum românului îi șade bine ospitalitatea, i-am convins că Focșani și România merită și o a doua vizită”, a completat coordonatorul proiectului, Nicoleta Dănilă.

Profesor Nicoleta Dănilă

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?