Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GHIDUL CĂLĂTORULUI PRIN LEGISLAȚIE. Astăzi, despre plângerea împotriva amenzilor primite în trafic


Până vor apărea condițiile finale în vederea accesării fondurilor nerambursabile de aproximativ 45.000 euro de către societățile înființate după 30 ianuarie 2017 și vom putea detalia subiectul, astăzi vom vedea ce putem face când primim o amendă în trafic.
Sunt Avocat Manuela Florea și continuăm călătoria noastră prin legislație cu plângerea împotriva proceselor verbale de constatare si sancționare a contravențiilor la regimul rutier.
În ziua de astăzi nu concepem să ne descurcăm fără automobil. A devenit indispensabil. Dimineața, la prânz, seara, tot timpul suntem la volan. Există situații în care, în trafic fiind, te oprește organul de poliție și spune că ai depășit viteza legală. Tu știi că ai fost corect. Iei procesul verbal de contravenție, îl citești și vezi că ești sancționat pentru o faptă pe care știi că nu ai săvârsit-o. Firește, te simți nedreptățit. Atunci ce e de facut? Soluții există.
Important este să nu te lași intimidat de această situație. Primul pas pe care trebuie să îl faci este ca în interval de 15 zile de la data înmânării procesului vebal de constatare și sancționare a contravenției să depui o plângere împotriva lui la judecătoria în circumscripția căreia s-a petrecut presupusa contravenție. Nu lăsa să treacă mai mult de 15 zile pentru că plângerea ți se va anula!
Ce poți solicita prin plângerea depusă? Sunt mai multe lucruri, depinde de sancțiunile care s-au aplicat prin procesul verbal. Se poate cere anularea procesului verbal (treci numărul și data procesului verbal primit), anularea amenzii contravenționale (treci valoarea totală a amenzii), anularea punctelor amendă (treci valoarea punctelor amendă). În alte situații de fapt se poate cere anularea măsurii suspendarii exercitării dreptului de a conduce și restituirea permisului de conducere reținut.
În plângerea formulată trebuie să prezinți ce s-a întâmplat, când, unde și în condiții, atât din punctul de vedere al agentului constatator (adică ce a reținut el în procesul verbal), cât și din punctul tău de vedere, adică situația de fapt nu era așa cum a reținut-o organul de poliție. De exemplu, la data și ora contravenției nu circulai în interiorul localității, ci în exteriorul acesteia și viteza cu care circulai în aceste condiții era cea legală.
Una din principalele probe care contribuie la aflarea adevărului într-o astfel de speță este buletinul de verificare metrologică a aparatului radar care te-a înregistrat și pe care organul de poliție trebuie să îl depună odată cu întâmpinarea.
Există posibilitatea ca acesta să nu depună documentul la dosar. Acest lucru vine în ajutorul tău, deoarece partea adversă nu își poate proba susținerile din procesul verbal. Mențiunile agentului constatator inserate în actul sancționator nu pot singure servi drept temei pentru aplicarea sancțiunii contravenționale în absența altor mijloace de probă. Contravenția intrând în sfera „acuzațiilor în materie penală”, nu ești obligat îți dovedești nevinovația.
Și încă un aspect important! Nu uita să atașezi la plângere chitanța de plată a taxei judiciare de timbru de 20 lei plătită la primaria de domiciliu. Fără existența ei la dosar, plângerea se va anula și tot efortul depus va fi în zadar.
Și cum nu este de ajuns doar să ceri ceva, trebuie să și dovești acest lucru. Dovada o faci cu procesul verbal de contravenție pe care îl atașezi în original la plângere. Apoi ai depus actele la instanța și dosarul își urmează cursul lui obișnuit.
Aceasta a fost tot pentru astazi. Subiectul este extrem de amplu și comportă mai multe discuții în funcție de situația concretă în care s-a aflat fiecare

Le mulțumesc celor care m-au contactat în urma articolelor și sper ca sfaturile mele să îi fi ajutat.
 Dacă sunteți interesați de mai multe detalii, ne puteți contacta la numărul de telefon 0723.864.444 sau la adresa de email avocat@monitorulvn.ro. Garantăm răspunsul atât solicitărilor telefonice cât și celor prin email, care afișează și numărul de telefon.

Avocat Florea Manuela

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?