Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Clădirea care a găzduit primul spital militar din România, transformată în muzeu de artă sacră


Clădirea care a găzduit primul spital militar din România, una din cele mai vechi construcții în stil baroc din Alba Iulia, în peretele căreia a fost descoperit, în timpul restaurării, parte din zidul castrului roman Apulum, a fost transformată, cu sprijin financiar norvegian, într-un muzeu de artă religioasă, care va adăposti peste cinci mii de obiecte, icoane și cărți aflate în colecțiile Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia și Muzeului Național al Unirii.
Museikon este un complex muzeal unic, ce va găzdui de la rarități bibliofile, cum ar fi singurele file existente pe teritoriul României din cea mai veche carte în limba română păstrată — ‘Evangheliarul’ tipărit la Sibiu în 1551, până la o colecție impresionantă de icoane, printre care cele mai vechi din Transilvania. ‘Această clădire va adăposti cel mai important muzeu de artă religioasă din România. Desigur, mai sunt colecții, expoziții de artă religioasă, dar niciun muzeu pe baze științifice așa cum este acesta. Acest muzeu valorifică și o clădire de secol XVIII, cel mai vechi spital militar din România. (…) Colegii noștri au descoperit o clădire anterioară, din vremea Principatului Transilvaniei, iar sub această clădire din epoca Principatului a apărut parte a castrului roman’, a declarat cu prilejul inaugurării oficiale, directorul general al MNU Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.
Colecția muzeului cuprinde peste 5.600 de obiecte, iar prin proiect au fost restaurate 52 de icoane clasate, dintre care 49 de fond și 3 de tezaur. 

 Continuarea pe http://bit.ly/2oXYks0

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?