Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Cum să protejezi livada de boala focului bacterian


Inspectorii fitosanitari vrânceni avertizează proprietarii de livezi asupra riscului apariției focului bacterian, cea mai păgubitoare boală a gutuiului, părului și mărului. Ultimul buletin de avertizare a Oficiului Fitosanitar arată că, dacă nu se iau măsuri de combatere a bolii, pomii se usucă în masă în câțiva ani. Boala se manifestă puternic primăvara, în perioada mai-iunie, stagnează vara și reapare toamna, în lunile septembrie-octombrie.
Pomii atacați de focul bacterian arată ca și cum ar fi pârjoliți de foc. Atacul se manifestă pe flori, lăstari, ramuri și trunchi, iar bacteria se transmite de la pomii bolnavi la cei sănătoși inclusiv prin uneltele de tăiat, precum foarfece, fierăstraie nedezinfectate. Inspectorii fitosanitari arată că în livezile atacate de boala focului bacterian trebuie luate măsuri de igienă și de combatere chimică. În primul rând trebuie cultivate soiuri rezistente, instrumentele folosite la tăiat trebuie dezinfectate, trebuie aplicate tratamente chimice pentru combaterea vectorilor de transmitere a bacteriei, iar tăierile trebuie realizate separat la pomii afectați și la cei sănătoși.
În ceea ce privește tratamentele chimice, înainte de înflorit trebuie aplicat tratament cu Alcupral 50 PU-0,3%-păr, gutui și 0,2%-măr sau BOUILLE BORDELAISE WDG -0,5%-măr, păr și 0,75%-gutui sau TRIUMF 40 WG-0,25%. Când pomii sunt în plină floare se fac trei tratamente. Primul când s-au deschis 10-20%, al doilea când sunt deschise 50% din flori, iar al treilea tratament când s-au scuturat 50% din flori. Tratamentul se face cu Aliette 80 WG-0,3% sau 4,5 kg/hectar. Pentru tratamentul postfloral, se folosesc substanțe precum Champ 77 WG-0,2%, Funguran OH 50 WP-0,04% sau Dithane M 45-0,2%.
„Se vor elimina lăstarii atacați la o distanță de 50 cm sub zona afectată și distrugerea lor prin ardere. Cantitatea de soluție la hectar 1000-1500 litri, iar pentru pomii izolați 3-5 litri/pom… Tratamentele fitosanitare se vor executa la timpul optim având în vedere că «neefectuarea unui tratament la timp, anulează efectul celorlalte anterioare». La prepararea soluției se vor respecta dozele sau concentrațile recomandate în instrucțiunile de folosire, se va respecta principiul alternanței. Se vor respecta cu strictețe normele de lucru cu produse de uz fitosanitar, pe cele de securitatea muncii, de PROTECÅ¢IE A ALBINELOR (Conf.Leg.383/2013), animalelor, peștilor și a altor viețuitoare acvatice”, precizează Buletinul de avertizare al Oficiului Fitosanitar Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?