Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Ștefan: Modificările la Codul fiscal vizează cota unică de impozitare de 10%, deduceri și gospodăria recunoscută fiscal


Ministerul de Finanțe are în lucru un proiect de modificare a Codului fiscal, printre propuneri numărându-se introducerea de la 1 ianuarie 2018 a unei cote unice de impozit pe venit de 10%, acordarea unor deduceri fiscale și introducerea noțiunii de gospodărie recunoscută fiscal, a anunțat miercuri ministrul Viorel Ștefan. „În cadrul Ministerului de Finanțe, de două luni de zile, funcționează colective de lucru mixte, salariați din Ministerul de Finanțe împreună cu reprezentanți ai structurilor asociative, patronale, corpuri profesionale — consultați fiscali, auditori, experți contabili (…) în ideea ca, împreună, să promovăm un proiect de modificare a Codului fiscal în linie cu angajamentul nostru din programul de guvernare. În cadrul acestor colective de lucru s-a luat în dezbatere și ideea de reorganizare a modului de gestiune a impozitului pe venit, în sensul reintroducerii globalizării veniturilor și impozitării veniturilor globale. Acest lucru nu înseamnă sub nicio formă o nouă taxă sau o nouă formă de impozitare, ci vorbim despre aceeași cotă unică, care este 16% astăzi, iar intenția este ca, începând cu 1 ianuarie 2018, să fie 10% și care să se aplice la veniturile globalizate, să se aplice la toate veniturile indiferent de sursa lor proveniență”, a declarat Ștefan, miercuri, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.
Ministrul de Finanțe a adăugat că numai într-un astfel de sistem de impozitare poate fi introdus „mecanismul de deduceri fiscale despre care vorbim și ne-am angajat prin programul de guvernare”. „Deci, pentru ca să se poată deduce din baza de impozitare sumele pe care cei care realizează venituri le consumă pentru fonduri, scheme de pensii private, pentru sisteme de asigurare de sănătate, pentru abonamente de sănătate, pentru studiile școlare ale copiilor, toată lista de deductibilități care este deja publică, pentru a putea fi operabilă o astfel de schemă este necesară globalizarea veniturilor”, a explicat Ștefan.
El a dat și un exemplu concret. „Mai exact, dacă un salariat realizează venitul principal dintr-o relație de angajare, bineînțeles că în fiecare lună va fi impozitat cu cota de 10% pe venitul principal realizat din salariu, dar, la sfârșitul anului, până în luna mai anul următor va trebui să dea o declarație fiscală, în legătură cu toate veniturile realizate. Pe baza acestei declarații fiscale se va face o regularizare. Se vor lua în calcul atunci și toate deductibilitățile, se va stabili dacă acel contribuabil va trebui să mai plătească la Fisc sau dacă, nu cumva, Fiscul trebuie să-i returneze. (…) Acest sistem a funcționat până în 2005, din 2005 — 2006 s-a renunțat la globalizarea veniturilor. Deci, vrem să reintroducem, nu e vorba de alte taxe, nu e vorba de alte impozite, e vorba de o altă manieră de a gestiona impozitul pe venit care să includă în baza de impozitare toate veniturile, indiferent de sursa de realizare a lor și care să facă posibil ca din baza de impozitare să se elimine toate deductibilitățile fiscale”, a spus Ștefan.

Ministrul a adăugat că un astfel de sistem de deductibilități ar permite stimularea anumitor sectoare de activitate, precum sistemele de pensii private, asigurări private de sănătate, programele educaționale, îmbunătățirea confortului termic al locuințelor.  „Și, de ce nu, se poate merge mai departe până la a determina un anume comportament al cetățenilor în relația cu comercianții, astfel încât (…) la sfârșit de an dacă faci dovada că ai adus bonuri fiscale de un anume volum să beneficiezi de o anume sumă de deductibilă la calculul pe venit”, a afirmat el.
Ștefan a precizat că discuțiile privind aceste modificări la Codul fiscal sunt în fază inițială, la nivel de draft de proiect.

 Continuarea pe http://bit.ly/2ozqxIv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?