Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

ANIMALE DE COMPANIE: Peștele paradis (Macropodus opercularis)


Peștele paradis (Macropodus opercularis) a impresionat prin coloristica diversă de când a fost descoperită în apele dulci tropicale. Frumusețea și natura extrem de rezistentă au făcut ca acesta să fie o alegere preferată printre acvariștii, de zeci de ani. Originar din sud-estul Asiei (China — râul Yangtze, Taiwan, nordul Vietnamului, centrul și nord-estul Laosului), peștele paradis face parte din familia Osphronemidae, ordinul Perciformes, genul Macropodus. Specia a fost aclimatizată de un număr mare de țări, precum Coreea de Sud, Japonia, Malayezia, Singapore, India și SUA, în principal ca urmare a introducerii acesteia în comerțului cu pești ornamentali.
A fost prima specie de pești tropicali importată în Europa, în urmă cu aproape 150 de ani, cunoscută sub numele de „peștele chinez de luptă” sau „peștele albastru paradis”. Această specie poate supraviețui în variate tipuri de habitate și condiții de mediu (habitate de câmpie, iazuri naturale, canale de irigare, câmpuri de orez și rezervoare artificiale). Peștele paradis are o mărime medie a cărui lungime poate ajunge până la aproximativ 10 cm. Are corpul subțire, dreptunghiular și este caracterizat prin înotătoarele lungi, cele pelviene tind să crească la peștii adulți până la aproximativ 4 cm în lungime. Coada este în formă de V, dar vârfurile sunt rotunjite. La peștii de sex masculin înotătoarele sunt cu mult mai mari și mai întinse decât la femelă, mai ales coada care este bifurcată și are aspectul unor raze, potrivit www.petguide.com.
Pește paradis sălbatic are de obicei marcaje, atât roșii, cât și albastre. Mai nou, au fost create tulpini ornamentale crescute selectiv, obținându-se inclusiv în culorile roșu, albastru și chiar albino. Exemplare sălbatice sunt mai puțin frecvente în acvariul celor pasionați de pești. Coloritul corpului este foarte schimbător, astfel, când sunt agitați, pe un fond albastru-verde strălucitor prezintă dungi transversale roșii. Coloritul acestui pește depinde foarte mult și de temperatura apei și de cantitatea de lumină. În general, pe fondul de culoare prezintă dungi verticale, însoțite de irizații multicolore.

Poate fi menținut într-un acvariu complet decorat, deși mulți crescători preferă să nu utilizeze un substrat pentru a fi mai ușor de întreținut. Această specie poate fi menținută într-un acvariu neîncălzit. Rădăcini și ramuri pot fi utilizate și plasate, astfel încât să formeze câteva locuri umbrite. Este un pește inteligent și curios. Dacă acvariul este reorganizat sau este introdus un nou element va inspecta în detaliu tot. Adăugarea de gunoi de frunze uscate accentuează și mai mult senzația naturală, oferă o acoperire suplimentară și favorizează dezvoltarea de colonii microbiene care pot devenii o sursă valoroasă de alimente. Este o specie care dispune de organul-labirint ce îi permite să respire, atât aerul din apă, cât și aerul atmosferic, când iese la suprafața apei. Astfel, este important ca acvariul să dispună de o suprafață suficientă pentru ca acesta să poată respira în ambele moduri.
Acești pești sunt extrem de teritoriali unul față de de altul. Din acest motiv, este recomandabil să se păstreze doar un singur mascul cu un grup de femele într-un acvariu de cel puțin 150-200 de litri. Pentru a tolera și alte specii este necesar un acvariu mai mare. De asemenea, trebuie știut faptul că peștii paradis mănâncă peștii mai mici de 3 cm. Sunt pești omnivori și acceptă cu ușurință hrana sub formă de fulgi și pelete. Cu toate acestea, este important să se completeze dieta cu alimente vii, precum larve de țânțari, lipitori, viermi etc. E o specie care mănâncă foarte mult. Fiind un pește activ se recomandă hrana bogată în proteine, potrivit www.animalutul.ro. Aceștia pot rămâne fără hrană, dacă în acvariu se află și alți pești, pentru că obișnuiesc să studieze hrana înainte de o mânca.
Peștele paradis trăiește în general 5-6 ani în captivitate, dar dacă este hrănit și îngrijit corespunzător poate ajunge la vârsta de opt ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?