Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

VIDEO : Noul purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei a vorbit la Focșani despre Catedrală și proiectele sociale ale Bisericii


Catedrala „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Focșani va fi sfințită în toamna anului viitor, a spus noul purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Ioan Șolea. Acesta a fost prezentat presei de fostul purtător de cuvânt, Dragoș Olteanu. Catedrala va avea toate elementele de care este nevoie pentru organizarea de slujbe religioase, mai puțin pictura din interior. Ioan Șolea a explicat că realizarea picturii va dura o perioadă mai lungă de timp, de regulă fiind nevoie de 5-7 ani pentru lucru la o asemenea unitate de cult. Cel mai probabil sfințirea va avea loc la 14 octombrie 2018. Lucrările de la Catedrală sunt supravegheate îndeaproape de Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian, care vine săptămânal pentru a vedea ceea ce se realizează.
    Catedrala este realizată cu susținerea credincioșilor vrânceni, alături de care se află Consiliul Județean, Primăria Focșani, care au contribuit substanțial în ultimii ani pentru finanțarea lucrărilor. Din anul 2008 și până în prezent, la inițiativa președintelui Marian Oprișan, Consiliul Județean a a alocat opt milioane de lei pentru lucrările de la Catedrală. Åži Consiliul Local Focșani a alocat peste patru milioane lei pentru continuarea lucrărilor la acest edificiu. La aceste fonduri se adaugă banii alocați de  Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, de Secretariatul de stat pentru culte. Proiectul Catedralei a fost demarat în anul 2000, la inițiativa lui Marian Oprișan și la solicitarea mai multor enoriași, dar și a clerului, care reclama că Vrancea nu are o Catedrală Ortodoxă.

Ajutoare sociale de peste 2,8 milioane lei pentru familiile nevoiașe

    Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a oferit ajutoare sociale de peste 2,8 milioane lei în cursul anului trecut pentru ajutoarea familiilor cu probleme din cele două județe. Sute de persoane au fost ajutate prin Biroul de Asistență socială, a fost oferită hrană caldă pentru zeci de familii din Buzău, a fost oferite premii pentru olimpicii din cele două județe dar și cărți pentru circa trei mii de elevi de la școli. Nu în ultimul rând, Arhiespiscopia a susținut cu două mii de euro participarea lotului de robotică de la Focșani la Olimpiada de la New Delhi. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Ioan Șolea, a arătat că a fost dezvoltat un program de tichete, care oferă garanția că banii pe care îi oferă Arhiescopia nu sunt folosiți decât pentru haine, alimente. „De multe ori solicită un ajutor pe care nu îl folosesc pentru scopurile pe care îl solicită”, a explicat decizia folosirii tichetelor pentru ajutorarea familiilor cu nevoi. Un caz special a fost în satul Budești, din Cotești, unde o familie cu opt copii locuia într-o școală. Arhiespiscopia a organizat mai multe activități iar banii obținuți din donații au fost folosiți pentru ajutoarea acestei familii nevoiașe.

21 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?