Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Ministrul Agriculturii, într-un control inopinat în Vrancea


Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a controlat inopinat modul în care lucrează instituțiile subordonate din Vrancea. Ministrul a venit vineri la ora 14 și timp de cinci ore a vizitat mai multe locații din Vrancea, de la centrul local APIA din Vulturu, serele legumicultorilor din Biliești, Centrul Antigrindină din Focșani, punctul de lansare a rachetelor antigrindină din Bizighești, ferma Viorelo de la Bătinești și retur la sediul Direcției Agricole. Ministrul Daea a discutat cu reprezentanții structurilor subordonate ale din APIA, Direcția Agricolă despre modul în care aceștia sunt organizați și pregătiți pentru a primi cererile de plată pentru anul 2017, dar și pentru a înregistra cererile producătorilor agricoli și ale fermierilor interesați. La Movilița, ministrul a fost impresionat de faptul că tinerii au venit în țară cu schelete metalice modulare din Italia pentru a realiza spații protejate la ei acasă. „În controalele pe care le-a făcut la centrele locale din Mihăiești, Râmnicu Sărat și Vrancea, ministrul a urmărit modul în care experții MADR își desfășoară activitatea, punând accent pe măsurile de sprijin acordate pentru agricultori, iar pe programul de sprijin pentru cultivatorii de legume în spații protejate, în mod deosebit”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
    Directorul Direcției Agricole, Ticu Constandache, ne-a spus că ministrul a fost interesat de modul în care se derulează programul de sprijinire a cultivatorilor de tomate. Solicitările sunt pentru solarii care au suprafețe cuprinse între 1000 și 1800 metri pătrați iar sprijinul financiar pentru cultivarea de tomate este de 13.481,4 lei/beneficiar/an care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an.
    Ministrul i-a anunțat pe oficialii din județ că va repeta vizita în Vrancea în data de 15 aprilie, când vor fi date în funcțiune 34 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină la nivel național. Ministrul Daea va fi la Centrul de Comandă și va supraveghea cum funcționează punctele de lansare. Trei din cele 34 puncte de lansare vor fi în Vrancea, respectiv la Vîrteșcoiu, Urechești și satul Rădulești din comuna Vînători.
    Investiția în sistemul antigrindină de la Vrancea este un proiect inițiat și sprijinit de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.
    Stația Antigrindină din Vrancea va primi 10 milioane lei pentru investițiile care trebuie realizate în următorii ani. Cei mai mulți bani, 7,8 milioane lei sunt din credite de angajament iar 2,12 milioane lei sunt credite bugetare. Banii vor fi utilizați pentru dotarea cu echipament a Centrului de comandă și punctelor de lansare, inclusiv cu un radar performant. Sistemul antigrindină din Vrancea asigură protecția populației și a culturilor cu înaltă valoare economică din județ, pe o suprafață de 50.000 de hectare, prin punctele de lansare amplasate în localitățile Bolotești, Bizighești, Panciu și Anghelești. Eficiența acțiunilor de combatere a grindinei este de 100% în zonele unde acest sistem este funcțional. Până acum, valoarea investiției de la sistemul antigrindină din Vrancea este de circa zece milioane lei, cu fondurile prevăzute pentru 2016.
    În ceea ce privește cheltuielile cu funcționarea sistemului antigrindină, acestea sunt de 12 euro pentru fiecare hectar protejat, iar în primii ani fondurile sunt asigurate de la bugetul statului. O evaluare arată că raportul este de un leu investit la 14 lei protejați.
    Rezultatele investiției în sistemul antigridină s-au văzut în vara trecută. Un raport al Direcției Agricole arată că doar 45 hectare de vie au fost afectate de căderile de grindină iar meritul este al sistemului de rachete antigrindină în podgoriile vrâncene. Suprafața afectată de grindină în 2016 este de aproape 50 de ori mai mică decât cea îngistrată în 2015 când podgorenii au anunțat pagube pe 2200 hectare de vie. Rachetele antigrindină de la Panciu, Èšifești, Bolotești și-u îndeplinit rolul și au distrus ploaia de gheață care a amenințat în câteva rânduri podgoriile vrâncene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?